Į komą nugrimzdęs šešiolikmetis dviratininkas šalmo nesidėdavo, kad nesugadintų šukuosenos

Dviratininkai ir pėstieji – pažeidžiamiausios eismo dalyvių grupės. Jų avarijų metu nesaugo saugos diržai, ir jiems lengva patirti labai sunkių sužalojimų. Nepaisant to, daug dviratininkų, ypač nepilnamečių, nesirūpina savo saugumu – nesideda atšvaitų ir šalmų. Neseniai Jungtinėje Karalystėje įvykusi avarija žiauriai pamokė šešiolikmetį, kuris buvo įsitikinęs, kad būtent jam nelaimė nenutiks.

Daug dviratininkų, ypač nepilnamečių, nesirūpina savo saugumu – nesideda atšvaitų ir šalmų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daug dviratininkų, ypač nepilnamečių, nesirūpina savo saugumu – nesideda atšvaitų ir šalmų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

Sep 19, 2013, 7:43 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:39 AM

Šešiolikmetis Ryanas Smithas liepą, mindamas dviračiu į darbą, buvo partrenktas sunkvežimio. Jis iki šiol guli komoje, kadangi patyrė sunkią galvos traumą. Jeigu jis būtų užsidėjęs šalmą, trauma būtų daug lengvesnė. O šalmo R. Smithas nesidėjo dėl paprastos priežasties: saugojo šukuoseną.

R.Smitho istoriją iš šimtų panašių istoriją išskiria jo tėvų elgesys. Jie rimtai užsimojo kovoti, kad kuo mažiau nepilnamečių ištiktų panašios nelaimės. Šeima sutiko paviešinti nuotraukas, kuriose matyti R.Smitho tėvas, klūpantis prie komoje gulinčio sūnaus.

Taip jie pasielgė norėdami atkreipti kitų tėvų ir paauglių dėmesį į problemą, kad būtų išvengta panašių nelaimių. Be to, jaunuolio tėvas Markas Smithas dabar važinėja po mokyklas ir pasakoja vaikams apie jo sūnų ištikusią nelaimę.

„Mes nufilmavome mano sūnų, gulintį ligoninėje, ir sumontavome video įrašą. Prieš parodydami įrašą, mes paprašome, kad rankas pakeltų tie vaikai, kurie turi dviračius, o tada – tie, kurie sutinka užsidėti šalmą važiuodami dviračiu. Paprastai tarp dviratininkų tokių būna maždaug kas antras. Parodę video, mes užduodame tą patį klausimą. Tada jau pakyla visos rankos. Mes nenorime, kad kiti tėvai turėtų iškęsti tai, ką patyrėme mes“, – sako M.Smithas.

M.Smithas kartu su savo žmona Julia Smith taip pat siekia, kad šalmai vaikams Jungtinėje Karalystėje taptų privalomais. Šiuo metu tokio įstatymo valstybėje nėra, nors kai kurie žymūs žmonės, pavyzdžiui, olimpinis čempionas ir „Tour de France“ nugalėtojas seras Bradley Wigginsas agituoja, kad jie turėtų būti privalomi visiems. M.Smithas pabrėžia, kad šalmai tikrai nėra brangūs – jie įperkami kiekvienai šeimai, o atitinkamas teisės aktas atkreiptų dėmesį į problemą.

„Kai aš važiuoju dviračiu, visada užsidedu šalmą. Ir Ryanui visada liepdavau dėtis šalmą, bet jis atsikalbinėdavo. Jis – šešiolikmetis, kuriam atrodė, kad jo šukuosena yra jo gyvenimas. Ryanas manė, kad jam nieko blogo negali nutikti. Daug paauglių taip mano. O dabar per sekundę jo gyvenimas pasikeitė. Aš galiu priversti keturmetį savo sūnų užsidėti šalmą, bet daug sunkiau liepti taip daryti daryti paaugliui“, – sako M.Smithas.

Kiek R.Smithas atsigaus, vis dar neaišku. Šiuo metu yra devintoji jo komos savaitė. Jis jau gali kvėpuoti be papildomos pagalbos ir atrodo daug geriau. Visgi M.Smithas pripažįsta, kad jo sūnus niekada nebebus toks, koks buvo. Dabar jaunuolio tėvas siekia, kad kuo daugiau jaunuolių išvengtų jo sūnaus likimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.