Slydimo meistras: „Negalima iš gatvių daryti lenktynių trasos“

Kas yra greitis? Fizikos ir matematikos dėstytojai pasakytų, kad tai yra kūno įveiktas atstumas per laiko vienetą. Tačiau vairuotojams greitis reiškia gerokai daugiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Olga Židovlenkova

Jul 12, 2014, 5:54 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:48 AM

Žmonės jame randa ir pramogą, ir saviraiškos būdą, bet nepagalvoja, kad gali atrasti ir dar vieną greičio savybę – neišvengiamą pavojų.

Tai puikiai suvokia šoninio slydimo automobiliu meistras Arnas Dyburis. Jis trasoje laksto didžiuliu greičiu, bet gatvėje greičio neviršija.

„Gatvėse aš važinėju kaip ir dauguma eismo dalyvių, neprovokuoju kitų. Stengiuosi važiuoti nepažeisdamas kelių eismo taisyklių ir kitus vairuotojus vertinu teigiamai“, - sakė jis.

Lėčiau važiuoti negėda

Uždarose, saugiose trasose išpildantis norą stipriau paspausti akceleratoriaus pedalą sportininkas pabrėžė, kad gatvės neskirtos lenktynėms ir net pakankamai įgūdžių turintys sportininkai nelaksto jomis didžiuliais greičiais.

„Manau, kad gatvėse su perėjomis ir sankryžomis leistinas greitis parinktas tikrai tinkamai, - tvirtino A.Dyburis. - Ir tai pagirtinas pavyzdys, jog negalima iš gatvių daryti lenktynių trasos. Gerai, kad visi vairuotojai, automobilių sporto atstovai ir institucijos vis daugiau dėmesio skiria saugiam vairavimui, skatindami gerbti vieni kitus.“

Tačiau net leistinas greitis ne visuomet būna saugus. Pliaupiant liūčiai, pučiant stipriam šoniniam vėjui ar esant rūkui vairuoti tampa dar sudėtingiau ir tuomet nėra nieko blogo ar gėdingo važiuoti lėčiau, nei kiti.

Saugus greitis – kai žinai, ką tu darai, kai gali kontroliuoti savo automobilį. Aišku saugus greitis yra individualus kiekvienam. Reikia tinkamai įvertinti savo sugebėjimus“, - tvirtino sportininkas.

Koks greitis yra saugus?

Vieno būdo išmatuoti saugų greitį nėra. „Saugus greitis – tai greitis būtent tam automobiliui, būtent tam vairuotojui, tam tikromis sąlygomis būtent tame kelyje“, - rašė Sobieslavas Zasada savo kultinėje knygoje „Saugus greitis“.

Suprantama, kad kiekvieno saugus greitis yra individualus ir jis ne visuomet sutampa su nustatytais leidžiamo greičio limitais.

Šiuolaikinis žmogus sieja greitį su laiku, adrenalinu ar net gyvenimo būdu. Bet ar pastebime, kokiu greičiu mes įveikiame savo kasdienius darbus? Sutaupyti keletą papildomų minučių gerokai paprasčiau tiesiog greičiau nusiprausus, pavalgius ar dar kartą nepatikrinus ką naujo draugai parašė socialiniuose tinkluose.

Nuo ko priklauso saugus greitis? Kas jam daro įtaką? Atsakymas nevienareikšmis - prisideda ir vairuotojas, ir automobilis, ir kelias, ir aplinka. Patyręs vairuotojas gali greičiau prognozuoti situaciją, tiksliau įvertinti galimybes ir priimti teisingesnį sprendimą, bet patirtis ne visada priklauso nuo vairavimo stažo.

Šiltas oras veikia apgaulingai

Sausame kelyje saulėtu oru vairuoti atrodo paprasčiau nei žiemos sezonu. Bet nepamirškime, kad vasaros metu įvyksta daug kraupių avarijų, kai visi mato lygų kelią ir skuba prie jūros ar ežero. Dažnai vairuotojai pervertina savo galimybes ir pasirenka nesaugų greitį, o to pasekmės būna liūdnos.

Greitai važiuojant vairuotojų reakcija prastėja, matomumo laukas siaurėja – prasideda taip vadinamas „tunelio efektas“, ilgėja stabdymo kelias ekstremalioje situacijoje.

Be to, net jei žmogus sugeba gerai prognozuoti savo veiksmus, mes negalime tiksliai įvertinti vairuojamo automobilio ir ypač kitų eismo dalyvių, jų galimybių ar aplinkos.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.