Žiedinė sankryža – kliūtis ar palengvinimas?

Žiedinės sankryžos leidžia transportui judėti keturiomis kryptimis be jokių šviesoforų ar papildomų kelio ženklų.

Žiedinės sankryžos yra itin saugios, nors kai kuriems vairuotojams jas įveikti sudėtinga.<br>V.Balkūno nuotr.
Žiedinės sankryžos yra itin saugios, nors kai kuriems vairuotojams jas įveikti sudėtinga.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 28, 2014, 3:47 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:40 PM

Šis eismo srauto paskirstymo būdas sukurtas siekiant išsaugoti gyvybes, tačiau vyresnio amžiaus vairuotojams jis gali tapti tikru galvos skausmu, todėl kiti vairuotojai, pamatę senyvą vairuotoją prie žiedinės sankryžos turėtų būti atidesni ir pakantesni.

JAV asociacija, globojanti vyresnius nei 50 metų amžiaus piliečius, organizuoja kursus, kuriuose įvairaus amžiaus vairuotojai mokomi įveikti intensyvaus eismo gatves, rašo autos.aol.com.

200 šioje programoje dalyvaujančių savanorių vairavimo instruktorių buvo apklausti siekiant išsiaiškinti kokios situacijos jų mokiniams - pačios sudėtingiausios. Daugiau nei pusė jų atsakė, kad senyvo amžiaus vairuotojams didžiausias iššūkis yra žiedinės sankryžos.

Tik 13 proc. instruktorių tos pačios amžiaus grupės vairuotojams kaip sudėtingiausią kliūtį įvardino tradicines sankryžas.

Tačiau nelaimių statistika visiškai priešinga - JAV 37 proc. avarijų, kuriose žuvo 70 metų ir vyresni vairuotojai, įvyksta būtent tradicinėse sankryžose.

Pagrindinė tokių eismo įvykių priežastis, kaip skelbia Greitkelių saugos draudimo institutas (IIHS), yra nesaugiai atliekami posūkiai į kairę, o žiedinės sankryžos išsprendžia būtent šią problemą.

Žiedinės sankryžos JAV sparčiai populiarėja ir tam yra gera priežastis. Tyrimai rodo, kad jos yra saugesnės tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams.

Taip pat, pasak IIHS specialistų, tokios sankryžos sumažina eismo spūstis. Visgi, kaip teigia vairavimo kursus organizavusios ir apklausą atlikusios asociacijos viceprezidentė Julie Lee, jos gąsdina įvairaus amžiaus vairuotojus visoje šalyje.

"Žiedinės sankryžos yra ganėtinai naujas reiškinys daugelyje šalies vietų, todėl nieko neįprasto, kad bet kokio amžiaus vairuotojas nežinos kaip ją įveikti. Svarbiausia važiuojant per tokias sankryžas yra neskubėti ir stebėti aplink esančius eismo dalyvius", - komentavo J.Lee.

Vyresnio amžiaus vairuotojai nervinasi įveikdami žiedines sankryžas, tačiau jie šioje srityje dar nėra patys atsargiausi.

Dvejus metus trukęs Meino universiteto civilinės inžinerijos specialisto Pero Gardeno tyrimas parodė, kad vyresni nei 70 metų amžiaus vairuotojai prieš įvažiuodami į žiedą užtrunka vidutiniškai 3,95 sekundės.

Blogiau sekasi tik jaunesniems nei 20 metų vairuotojams, kurie sugaišta 4,85 s.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.