Policijos pareigūnus nustebino vairuotojų abejingumas

Šeštadienį, rugsėjo 13 d., Mažeikiuose minint pasaulinę pirmosios pagalbos dieną padedami savanorių policijos pareigūnai imitavo eismo įvykį, kurio metu buvo partrenktas dviratininkas. Tuo metu jų kolegos stabdė pro šalį pravažiavusius ir nukentėjusiam padėti nesustojusius vairuotojus.

Eismo įvykio imitacija.<br>Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.
Eismo įvykio imitacija.<br>Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:47 PM

Ventos gatvėje, ties pėsčiųjų eismą reguliuojančiu šviesoforu, buvo padėtas dviratis, šalia kurio gulėjo savanoris, imituojantis nukentėjusįjį eismo nelaimėje. Kiek toliau nuo įvykio vietos stovėjo policijos pareigūnai, kurie kartu su Raudonojo Kryžiaus darbuotojais stabdė vairuotojus, nesureagavusius į eismo įvykį ir nesustojusius prie „nukentėjusiojo“, nepasidomėjusius, ar jam nereikia suteikti pirmosios medicinos pagalbos.

Nemažai vairuotojų pravažiavo pro gulintį žmogų net nestabtelėję, o vėliau teisinosi, kad neatkreipė dėmesio, nepastebėjo ar skubėjo.

Nepastebėtas neliko ir pareigūno Artūro Antanavičiaus poelgis. Raudonojo Kryžiaus darbuotojos Vykintos žodžiais tariant - „sujaudinęs iki ašarų ir labai pakeitęs nuomonę apie policijos pareigūnus“. Pravažiuodamas pro šalį Artūras pastebėjo gulintį „nukentėjusįjį“ ir nedelsdamas, tiesiog žaibišku greičiu, puolė iš mašinos prie jo, teikti pirmosios pagalbos (apie imitaciją jis tikrai nieko nežinojo) ir puikiai pritaikė pirmosios pagalbos teikimo žinias. Tik tada, kai buvo paaiškinta, kas čia vyksta, pareigūnas nusiramino.

Toks jo elgesys galėtų būti pavyzdys visiems, tiek pareigūnams, tiek ir kitiems eismo dalyviams. Laiku ir efektyviai suteikta pirmoji pagalba - svarbus veiksmas, kuris gali išgelbėti ne vieną gyvybę.

„Nelaimė - didelė ar maža, gali nutikti bet kada ir gali užklupti kiekvieną, todėl mokėti ir suteikti pirmąją pagalbą yra būtina. Juk nesunku, pamačius sukniubusį žmogų, prieiti ir bent pasiteirauti, kas jam atsitiko, o sužinojus priežastį, suteikti pirmąją pagalbą, iki atvyks profesionalūs medikai", - sakė pirmosios pagalbos mokymus Mažeikių rajone organizuojantys ir vedantys Raudonojo Kryžiaus draugijos filialo atstovai.

Per pusantros valandos pro imituotą eismo įvykį pravažiavo 851 vairuotojas. Tik 20 vairuotojų, tarp jų vienas policijos pareigūnas, t.y. tik 2 proc. vairuotojų, sustojo ir buvo pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą.

Nestojusius abejingus vairuotojus stabdė kelių policijos pareigūnai:

iš jų 59 proc. vyrų, 41 proc. moterų vairuotojų.

visi vyrai buvo gyvenantys mieste, o moterų tarpe 12 proc. - kaimo gyventojų.

visi stabdyti vairuotojai žinojo, kaip reikia iškviesti greitąją pagalbą.

pirmosios pagalbos teikimo žinių neturėjo 39 proc. stabdytųjų;

41proc. prieš penkis ir daugiau metų išmokę teikti pirmąją pagalbą žinojo, kaip ją daryti pagal senus standartus;

21proc. stabdytųjų - atnaujinę žinias ir mokėjo suteikti pirmąją pagalbą.

Vairuotojams buvo dalijamos pirmosios pagalbos teikimo atmintinės ir visi jie buvo raginami iš naujo pakartoti pirmosios pagalbos teikimo kursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.