Prie vairo telefoną spaudinėjančius vairuotojus stebės radarai

Amerikiečiai bando pagaminti radarą, kuris iš tolo nustatytų, ar vairuotojas nepažeidžia draudimo prie vairo naudotis mobiliuoju telefonu.

Specialistai kuria radarą, įrodysiantį, kad prie vairo kalbama telefonu.<br>V.Balkūno nuotr.
Specialistai kuria radarą, įrodysiantį, kad prie vairo kalbama telefonu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:49 PM

Eismo saugumo ekspertai pokalbius mobiliaisiais telefonais vairuojant automobilį laiko itin pavojingu reiškiniu. Juk pakanka sekundei žvilgtelėti į ekraną ir nepamatysi kelyje staiga atsiradusios kliūties, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Ne veltui daugelyje valstybių tokiems plepiams skiriamos nemenkos baudos. Tačiau yra viena bėda – dažnai pareigūnai nesugeba įrodyti, kad vairuotojas tikrai laikė prie ausies telefoną.

Policijai į pagalbą ketina ateiti JAV kompanija „Com Sonics“. Pasak jos atstovų, dabar jau bandomas, o netrukus bus pradėtas gaminti specialus radaras, padėsiantis įrodyti, kad prie vairo buvo naudojamasi mobiliuoju telefonu.

Šiuo aparatu jau susidomėjo ir JAV, ir Vokietijos policija. Įrenginys atpažįsta bangas, kurias siunčia mobilusis telefonas. Maža to, galima nustatyti, ar tuo metu tikrai kalbamasi, ar tiesiog į aparatą atplaukė trumpoji žinutė arba kieno nors pasiųsti duomenys.

Toks tikslumas reikalingas todėl, kad skirtingose šalyse ir net atskirose Amerikos valstijose taikomi nevienodi apribojimai. Pavyzdžiui, Virdžinijoje galima vairuojant skambinti telefonu, tik draudžiama rašyti žinutes.

Pasak „Com Sonics“ atstovo Malcolmo McIntyre’o, vartotojai galės būti ramūs, nes jų asmens teisių toks radaras nepažeis: gamintojai užtikrino, kad jis negali nustatyti nei pokalbio, nei žinučių turinio.

Yra tik viena bėda: o kas, jei mobiliuoju telefonu naudojasi ne vairuotojas, o bendrakeleivis, kuriam tai tikrai nedraudžiama?

Baudos – įvairios

Lietuvoje už pokalbius mobiliuoju telefonu vairuojant gresia bauda nuo 100 iki 300 litų.

Bene pigiausiai iš Europos valstybių toks pažeidimas atsieis Bosnijoje ir Hercegovinoje (nuo 10 eurų), Bulgarijoje ar Maltoje (nuo 25 eurų). Vokietijoje tai kainuoja nuo 60 eurų.

Italijoje plepiams baudos prasideda nuo 150, Olandijoje – nuo 180, o Ispanijoje – net nuo 200 eurų.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.