Legendinis treneris: „Nesąmonėms ne vieta gatvėse“

Ričardas Paškevičius – viena iš Lietuvos kartingo sporto legendų. Ne vieną čempioną išauklėjęs treneris iš Kauno į kartingų pasaulį atėjo prieš keturis dešimtmečius. Kadaise jis pats važiavo lenktynėse, o dabar tai gerbiamas automobilių sporto pedagogas ir technikos specialistas.

Kartingo treneris Ričardas Paškevičius<br>„Racing Pit“ nuotr.
Kartingo treneris Ričardas Paškevičius<br>„Racing Pit“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 12:41 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:06 AM

Jo išugdyti sportininkai yra ne tik Lietuvos kartingo čempionato lyderiai ir čempionai, bet ir važiuoja Europos čempionato varžybose.

Vadina šeimos sportu

„Kartingo klubo „MSkart“ veikla prasidėjo 2006 metais. Nuo to laiko mes bene tris kartus tapome Lietuvos čempionais. Šiais metais klubo komanda „Paske Racing“ Lietuvos kartingo čempionate – antra. Mūsų sportininkai startuoja ir Europos čempionato lenktynėse. Štai tokia dabartis. Na o mano pažintis su kartingais prasidėjo 1973 metais. Tuomet, prieš 41 metus, aš pradėjau lankyti kartingo būrelį Kaune.

Menu, tuomet intensyviai sportavau penkis metus, o vėliau, po šiokios tokios pertraukos, pradėjau dirbti treneriu tuometinėje vaikų ir jaunimo technikos mokykloje. Darbo buvo į valias – tuomet buvo gausios klasės, susirinkdavo starte 20-30 vaikų. Tuomet aš dirbau su pačiais jauniausiais sportininkais“, – prisiminimais apie trenerio karjeros pradžią dalinasi R. Paškevičius.

Treneris pastebi, kad kartingo sportą drąsiai galima vadinti šeimos sportu. Pasak R. Paškevičiaus, jei važiuoja vaikas, tėvas visuomet būna šalia, varžybų savaitgaliais palapinėje veiklos randa ir mama. Tai vienija šeimą. Be viso to, neretai tai perduodama ir iš kartos į kartą. Štai kažkada važiavo vyriausias Ričardo sūnus, o dabar trasose pergales skina jaunėlis Paulius. Pasak trenerio, kartingų sportas – tai ir disciplina, gebėjimas motyvuotai siekti tikslo.

Geras variklių specialistas

Lietuvos kartingo pasaulyje R. Paškevičius neoficialiai tituluojamas kaip vienas iš geriausių variklių specialistų, o su savo ugdomais sportininkais ne tik randa bendrą kalbą, bet ir išugdo iš jaunuolių rimtų titulų siekiančius kovotojus. Tačiau paklaustas apie darbo paslaptis treneris lieka kuklus.

„Tai patirtis, ilgametė praktika. Variklius reikia girdėti, tiesiog jausti. Panašiai ir su ugdomais sportininkais. Treneris turi būti praktikas matantis kiekvieną klaidą, galintis pasiūlyti tinkamiausią sprendimą vienoje ar kitoje situacijoje.

Žinoma, reikalingi ir tam tikri pedagoginiai įgūdžiai. Dirbant su vaikais reikalinga tolerancija, gebėjimas jiems suprantama kalba išaiškinti visas klaidas. Vienam reikia griežtesnio žodžio, kitam – galvą paglostyti“, – pasakoja daugiau nei dešimtį aukščiausio lygio sportininkų išugdęs R. Paškevičius.

Ugdo saugiai važiuojančius vairuotojus

Kaune dirbantis treneris pripažįsta, kad šiame darbe būtų neįmanoma išsiversti be rėmėjų pagalbos. R. Paškevičius džiaugiasi, kad į mūsų šalies kartingo sportą pagaliau ateina europiniai sporto rėmimo principai.

„Sportas bus gyvas ir patrauklus tik tuomet, kai jame suksis ir pinigai. Žinoma, verslui galima rasti ir efektyvesnių reklamos, savęs paminėjimo būdų. Tačiau manyčiau, kad remti kartingų pasaulį – tai ir tam tikras prestižas. Ir aš džiaugiuosi, kad verslo pasaulis tai jau supranta. Aš manau, kad rūpintis sportu – tai ir socialinė misija. Juk per sportą mes ugdome ir saugiai važiuojančius vairuotojus. Juk jaunuoliai, kurie nuo mažų dienų laksto kartodromuose, vėliau išvažiavę į gatves tikrai nedarys nesąmonių“, – pastebėjimais dalinasi R. Paškevičius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.