Dvasininkai padeda gelbėti gyvybes kelyje

„Dvasininkai daugeliui žmonių yra autoritetas, todėl jų indėlis skatinant saugumą keliuose yra nepaprastai reikšmingas“, – įsitikinęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus patarėjas Antanas Čereška.

Keliaujančiųjų ir vairuotojų dienomis minėjimas Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Keliaujančiųjų ir vairuotojų dienomis minėjimas Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 5, 2014, 6:38 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:42 PM

Pagrindinės elgesio kelyje taisyklės tikintiesiems jau kelis pastaruosius metus primenamos tiek šv. Mišių metu bažnyčiose, tiek lankant parapijiečius namuose, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

„Nuošaliose vietovėse gyvenantys garbaus amžiaus žmonės negali naudotis visais galimais informacijos šaltiniais, todėl kunigo žodis jiems yra labai svarbus ir reikšmingas“, – įsitikinęs A.Čereška.

Saugaus eismo specialistas džiaugėsi, kad dvasininkai nuoširdžiai prisideda keičiant netinkamus vairuotojų ir kitų eismo dalyvių įpročius bei puikiai suvokia tokios veiklos svarbą.

Prisiminė žuvusiuosius

Direkcija kartu su Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupijomis, Susisiekimo ministerija ir Policijos departamentu vykdo projektą „Saugokime vieni kitus kelyje“.

Vien šiais metais įvairiose šalies vietovėse įvyko per tris dešimtis renginių, kurių metu paprastai ir įtaigiai išaiškinama, kuo gali baigtis netinkamas elgesys kelyje. Renginiai dažniausiai vyksta maldos namuose, vaikų ugdymo įstaigose.

Praėjusį savaitgalį tiek Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, tiek kituose šalies maldos namuose vyko Keliaujančiųjų ir vairuotojų dienomis minėjimas.

Šią dieną visi eismo dalyviai raginami pagalvoti, ar viską padaro, kad būtų saugūs kelyje. Kunigai šventina automobilius, kalba apie atsakomybę keliuose ir primena, kad žuvusieji — tai dažniausiai neatsakingo elgesio kelyje aukos.

Automobilių kelių direkcijos atstovai specialiame automobilyje visiems norintiesiems suteikė galimybę išbandyti specialius įrenginius ir įsitikinti saugos diržų svarba eismo įvykio metu, o aikštėje šalia bažnyčios buvo galima išvysti, kaip atrodo dideliu greičiu lėkusi ir į medį atsitrenkusi mašina, kurios salone sėdėję 5 žmonės žuvo.

Susirinkusieji maldos namuose išgirdo skaitomus laiškus, kuriuos parašė avarijose žuvusių žmonių artimieji.

Ragina pažvelgti į save

„Reikia geresnių kelių, geresnio jų apšvietimo, tačiau turbūt net 90 procentų eismo nelaimių lemia žmogiškasis faktorius“, – įsitikinęs Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas. Pasak dvasininko, pakeisti įpročius nereikia didelių finansinių išteklių – viskas priklauso nuo žmonių geranoriškumo ir supratingumo.

„Visada ištikus nelaimei pradedame ieškoti jos kaltininkų, tačiau reikėtų pamėginti išsiaiškinti, ką mes patys galime padaryti ir ko nepadarėme“, – svarstė A.Toliatas.

Jo nuomone, neatsakingas elgesys ne tik sukelia didelių rūpesčių pačiam žmogui, tačiau ir aplinkiniams, kuriuos tragedijos šešėlis gali persekioti iki gyvenimo pabaigos.

„Nelaimės tik atrodo labai toli ir gresia tik kažkam kitam“, – priminė Lietuvos policijos kapelionas.

Jis akcentuoja ir pilietiškumo svarbą. Įkaušusį žmogų įtikinus nesėsti prie vairo galima išgelbėti jam gyvybę ir gyvenimą.

„Nebūtina įskųsti girto vairuotojo, geriau išvis neleisti jam sėsti prie vairo – rasti saugesnį būdą pasiekti namus. Juk žmogus turbūt gėrė ne vienas“, – kalbėjo dvasininkas.

Įžvelgia gerų pokyčių

A.Toliatas neabejoja, kad projektas „Saugokime vieni kitus kelyje“ yra labai reikalingas ir naudingas. Kiek jis veiksmingas?

„Rezultatų pamatuoti neįmanoma, tačiau pastarąjį dešimtmetį įvyko gausybė pokyčių į gerąją pusę ir tai turbūt lėmė įvairių priemonių kompleksas“, – svarstė dvasininkas.

Niekas nebesistebi išvydęs tamsiuoju paros metu atšvaitą prisisegusį pėsčiąjį, vairuotojai ir keleiviai vos įsėdę į automobilį prisisega saugos diržą, dviratininkai bei motociklininkai į gatvę išrieda tik užsidėję šalmą, mažėja agresija keliuose.

Kita vertus, transporto priemonių srautas didėja, todėl būtina ugdyti pagarbą ir toleranciją keliuose, o mandagumas pačiam vairuotojui padeda sukurti jaukią aplinką.

„Neužtenka tik nedaryti kažko blogo, visi eismo dalyviai nuolat turi būti budrūs“, – įsitikinęs A.Toliatas.

Jis sutinka, kad bažnyčia yra didelis ir svarbus ruporas, o vyresnio amžiaus žmonėms kunigo žodis turi didelę reikšmę. A.Toliatas neabejoja: bendromis pastangomis galima pasiekti puikių rezultatų.

Paskelbė svarbų dokumentą

Romos Katalikų Bažnyčia taip pat neabejinga eismo saugumo problemoms visame pasaulyje. 2007 metais Vatikanas paskelbė 36 puslapių dokumentą, pavadintą „Ganytojiškosios globos kelyje taisyklės“.

Šiame rinkinyje skelbiama, ką reikia ir ko negalima daryti kelyje, remiantis moralės ir etikos principais.

Dokumento autoriai paskelbė 10 įsakymų, kuriuose kalbama apie agresyvų elgesį kelyje, pagarbą pėstiesiems ir net automobilio išvaizdą.

Tikintieji privalo prie automobilio vairo sėsti tik blaivūs, nepažeisti kelių eismo taisyklių, nenaudoti automobilio nuodėmei padaryti.

Vairuotojai taip pat neturėtų puikuotis savo transporto priemone, o vairavimas negali tapti dingstimi parodyti savo valdžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.