Apie eismo saugumą per mišias kunigai kalba griežtai

Penktadienį policija vykdė prevencinę akciją Vilniaus miesto prieigose. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas saugos kėdučių naudojimui ir atšvaitų dėvėjimui. Netradicinio reido metu pareigūnams talkino policijos kapelionas Algirdas Toliatas.

Prevencinė akcija skirta atšvaitų naudojimui ir vaikų vežimui kėdutėse.<br>Domanto Umbraso nuotr.
Prevencinė akcija skirta atšvaitų naudojimui ir vaikų vežimui kėdutėse.<br>Domanto Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Oct 10, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:57 PM

Pažeidėjų šios prevencinės akcijos metu užfiksuota nebuvo. Kaip pasakojo vienas iš reide dalyvavusių policijos pareigūnų, tėvai į savo atžalas į mokyklas vežė saugiai.

Svarbiausia – apsaugoti vaikus

Į Nevėžio mokyklą vaiką atvežusi policijos pareigūnų ir žiniasklaidos atstovų dėmesio šiek tiek nustebinta jauna mama pasakojo naudojanti vaikų svorį ir ūgį atitinkančias kėdutes. Į ergonomiką ar konstrukciją vilnietė aiškino didelio dėmesio nekreipianti, svarbiausias kriterijus perkant kėdutę – ne pernelyg didelė jos kaina.

Apie atšvaitų dėvėjimo svarbą, taip pat ir kitus saugaus eismo aspektus Nevėžio ir Medininkų mokyklų pradinių klasių mokiniams pasakojo policijos kapelionas A.Toliatas. Anot jo, svarbiausias tokios akcijos tikslas – priminti apie eismo kultūrą.

Kapeliono teigimu, savaitę vykdomos akcijos rezultatai yra neblogi. Vaikai nesugėdindami nešioja atšvaitus, o didžioji dalis tėvų automobiliuose naudoja saugos kėdutes. Tyrimais įrodyta, kad jas naudojant avarijos metu tikimybė, jog vaikas patirs traumą sumažėja keturis kartus.

„Man kaip kunigui tai yra labai svarbu. Visos laidotuvės yra sunkios, bet sunkiausia būna, kuomet laidojamas vaikas. Pats blogiausias dalykas, kuris gali atsitikti, tai tėvai, laidojantys savo vaikus. Tiek didelius, tiek ir mažus“, - kalbėjo policijos kapelionas.

Turi tapti madingais aksesuarais

A.Toliatas pasakojo, kad tokios akcijos suteikia puikią progą priminti savo vietoje nenustygstantiems vaikams pagrindinius saugaus eismo principus. Kad bėgant per perėją nepamirštų pažiūrėti į kairę ir dešinę, neskubėtų.

„Geriau pavėluoti 20 minučių, negu iškeliauti 20 metų per anksti iškeliauti į amžinybę“, - iliustratyviai dėstė kunigas.

Anot kapeliono, atšvaitai pėstiesiems, o šalmai dviratininkams turėtų būti laikomi madingais aksesuarais. Taip pat šauniais būtų laikomi tie žmonės, kurie elgiasi mandagiai ir kultūringai. Tokios akcijos, dvasininko teigimu, gali pastūmėti permainas.

Pašnekovas pasakojo, kad kunigai gali pasiekti auditoriją, kuri kitiems yra neprieinama – senjorus. Jiems ir atšvaitai yra naujovė, svetimkūnis, kurį nešioji vengia.

„Bet jei kunigas per mišias pasako, kad nenešiodami atšvaito jie yra potencialūs savižudžiai, tai suveikia“, - patirtimi dalijosi A.Toliatas.

Griežtai kalbėdami kunigai, anot kapeliono, nori kuo aiškiau pasakyti, kad tamsoje nematomi žmonės, gali pražudyti ne tik save, bet ir kitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.