Eksperimentas: ką daro lietuviai, pamatę girtą vairuotoją?

Vos ant kojų bepastovintis vairuotojas įsirango į automobilį ir mėgina važiuoti. Visa tai vyksta prieš pat jūsų akis. Ką darytumėte?

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 22, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:26 AM

9 iš 10 apklaustų vairuotojų tvirtino, kad tikrai sustabdytų tokį vairuotoją ar bent praneštų policijai. Tačiau realybė buvo visai kitokia.

Pamatę girtu vairuotoju apsimetusį jauną aktorių Justiną Valinską sureagavo vos 16 proc. aplinkinių. Likę tik stovėjo ir žiūrėjo arba juokėsi iš akivaizdžiai neblaivaus žmogaus.

Moterys gailėjo vairuotojo

Lietuvos aludarių gildijos ir „Sprinter tyrimų“ surengtame eksperimente aktorius vaidino girtą vairuotoją keliose Vilniaus vietose – degalinėse, prie prekybos centrų, gyvenamuosiuose rajonuose ir populiariais barais garsėjančioje Islandijos gatvėje. Tyrėjai buvo nuvykę ir į Ukmergę.

Aktorius buvo paprašytas vaidinti du scenarijus – pagal vieną jis vaizdavo gerą, nepiktybišką žmogų, bandantį tyliai parvairuoti namo. Kitu atveju jis elgėsi provokuojančiai, agresyviai.

„Provokuojantis elgesys iššaukė daugiau reakcijų, bet tai rodo, kokia visuomenė tolerantiška tokiems reiškiniams, kaip girtas vairuotojas. Ir neprovokuojantis išgėręs vairuotojas yra toks pats pavojingas“, – pabrėžė Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Nedidelė dalis reagavusių praeivių su pastebėtu neblaiviu vairuotoju elgėsi skirtingai.

„Prieidavo pagyvenusios moterys. Prieš tai jos 10-15 min stebėdavo, tardavosi. Durelės būdavo praviros, todėl klausydavau, ką jos kalba prieš prieidamos: „O, viešpatie, kaip čia taip, vargšas vaikas“.

Priėjusios sakydavo: „Mes tau policijos nekviesim, gal paskambinkim kam nors, kad padėtų“, – pasakojo jis.

Vos negavo į kailį

Dauguma sureagavusiųjų su J.Valinsku elgėsi mandagiai, siūlėsi paskambinti žmonai, draugams ar palikus raktelius artimiausiame bare iškviesti taksi. Vienas praeivis net pasisiūlė pats parvežti namo.

Tačiau vieną kartą aktorius vos išvengė kumščių.

„Pats vieną kartą vos negavau į galvą. Prie prekybos centro stovėjome ir mane pastebėjo apsipirkę vyras ir moteris. Vyras reagavo labai piktai, teko pasakyti, kad aš iš tikrųjų negirtas“, – sakė J.Valinskas.

Jį labiausiai sujaudino vienos praeivės reakcija: „Stovėjau prie prekybos centro jau kurį laiką. Viena moteris priėjo, apsiverkė, ir sako, „stebiu jus kurį laiką, turiu mažą anūkę ir nenoriu, kad atsitiktų nelaimė“.

Bijojo prieiti

Bet ne visi sureagavę aplinkiniai drįso kalbinti girtą vairuotoją. Dauguma jų, 31 žmonės, paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (šis apie eksperimentą buvo įspėtas), dar keli žmonės tik užsirašė valstybinius numerius.

„Niekaip nereagavo net 84 proc. žmonių. Tai labai nuviliantis rezultatas, nes aktyvi reakcija buvo tik iš 16 proc. žmonių. Daugiausia sąmoningumo pastebėjome degalinėse. Ten taip aktyviai buvo reaguojama, kad tekdavo keisti lokacijas, net išvydavo iš degalinių.

Mažiausia reakcijų – kavinių ir barų zonoje. Gal ten žmonės susitaiko su tuo, kad išėję iš kavinės gali sėsti ir vairuoti“, – spėjo S.Galadauskas.

„Turėjome Ukmergę, kaip kontrolinį miestą. Čia daugiau žmonių stebėjo girtą vairuotoją, bet mažiau reagavo. Žmonės reagavo labiau, jei stebėtojas buvo ne vienas. Nors aktorius Justinas, nebuvo panašus į tokį, kuris galėtų „duoti į snukį“, bet žmonių drovumas ar bereikalinga tolerancija buvo didelė“, – tvitino „Sprinter tyrimai“ direktorius Ignas Zokas.

Eksperimentas atskleidė abejingumo lygį

Daugiausia pilietiško sąmoningumo apraiškų fiksuota degalinėje (27 proc.), mažiausiai – kavinių/ barų zonoje (9 proc.). Aktyviausiai reagavo senjorai (25 proc. vyresnių nei 64 metai), pasyviausi – jaunimas (7 proc. jaunų žmonių iki 24 metų).

Į kito potencialiai neblaivaus vairuotojo veiksmus dažniau linkę reaguoti patys vairuotojai (23 proc.), pėstieji tai daro dvigubai rečiau (12 proc.).

Socialinis eksperimentas vykdytas 2014 m. lapkričio 10-15 dienomis šalies sostinėje ir Ukmergėje, šešiose skirtingose vietose (Vilniaus miesto centras, šalia prekybos centro, populiarioje pramogų barų vietoje, tipiškame gyvenamajame mikrorajone, degalinės teritorijoje, Ukmergės centre).

„Eksperimento metu buvo naudotas stebėjimo metodas. Tyrėjas stebėjo aktoriaus kuriamą situaciją ir žmonių reakcijas fiksavo iš dalies formalizuotame klausimyne. Buvo stebimos tiek pačios reakcijos, jų tipai, tiek pačių reaguojančiųjų bendrieji socialiniai demografiniai duomenys. Iš viso užfiksuotos 323 reakcijos“, – komentavo I.Zokas.

Ketinimuose – herojai

Prieš vykdant socialinį eksperimentą bendrovė „Spinter tyrimai“ lapkritį atliko reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti, kokią savo reakciją prognozuoja respondentai, jei išvystų nepažįstamąjį, galimai apsvaigusį nuo alkoholio ir ketinantį vairuoti.

Dauguma respondentų laikėsi nuostatos, kad išvydę nepažįstamąjį, galimai apsvaigusį ir ketinantį vairuoti, imtųsi aktyvių veiksmų: 54 proc. skambintų policijai, 42 proc. bandytų atkalbėti vairuoti.

Beveik ketvirtadalis (23 proc.) užsirašytų valstybinius numerius, 13 proc. bandytų vairuotoją sustabdyti jėga. Pasyvią savo reakciją deklaravo minimali respondentų dalis – tik po 7 proc. paminėjo, kad situaciją filmuotų ir (ar) apskritai nereaguotų.

S.Galadauskas tvirtino, kad aludariai patys skatins nevairuoti žmones išgėrus ir ženklins alaus etiketes specialiu ženklu.

Aludarių gildijos nariai žadėjo pradėti naudoti ženklą ne vėliau kaip šių metų birželio pirmąją ir iki metų pabaigos pažymėti 90 proc. Aludarių gildijos narių gaminamo ir parduodamo alaus ir alaus kokteilių.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.