Vos įvažiavę į kurortą vairuotojai pamiršta kelio ženklus

Į pajūrio ir kitus kurortus jau ima plūsti poilsiautojai. Dažniausiai jie atvyksta automobiliais. O kadangi gyvena atostogų nuotaikomis, vasarą tikimybė patekti į avariją šiose vietovėse smarkiai išauga.

Mažiau pažįstamose vietovėse ratuoti svečiai dažnai neįvertina savo galimybių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mažiau pažįstamose vietovėse ratuoti svečiai dažnai neįvertina savo galimybių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2015-06-06 06:00, atnaujinta 2017-11-24 03:00

Vasarą pajūryje atostogaujantys išsiblaškę poilsiautojai sukelia gerokai daugiau avarijų negu vietos gyventojai.

Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvos filialo atlikto tyrimo duomenimis, skaičiuojant tūkstančiui gyventojų pagal avaringumą tarp šalies savivaldybių nė 3 tūkst. nuolatinių gyventojų neturintis Neringos kurortas atsidūrė trečiojoje vietoje po Alytaus ir Vilniaus.

Palanga užėmė penktąją vietą, o vasarą nemažai atvykėlių sulaukiantis Klaipėdos miestas – šeštąją vietą.

Kaltininkai būna svečiai

Būtų galima nepaisyti tokios statistikos, nes tai – tiktai vienos draudimo bendrovės duomenys. Bet pajūrio kurortų policijos pareigūnai tokias draudikų įžvalgas išsyk patvirtino.

„Į Neringą atvykstantys poilsiautojai Kelių eismo taisyklių reikalavimus pamiršta vos tik persikėlę per Kuršių marias į Smiltynę“, – teigė Neringos policijos komisariato patrulių būrio vadas Alfredas Razmas.

Praėjusiais metais šio kurorto policija užfiksavo 77 eismo įvykius. Net 34 avarijos įvyko per tris vasaros mėnesius.

A.Razmo teigimu, gerokai daugiau nei pusę eismo įvykių sukelia ne vietos gyventojai, o į kurortą atvykstantys poilsiautojai arba tranzitu į Kaliningrado sritį važiuojantys vairuotojai.

Susiduria su žvėrimis

Bent pusės avarijų Neringoje priežastis – susidūrimai su kelią perbėgančiais miško žvėrimis. Tokios avarijos dažniausiai įvyksta tamsiuoju paros metu arba anksti rytą, kai nuo jūros žvėrys patraukia lakti Kuršių marių link.

„Neringiškiai žvėrių perėjimo vietas žino, tad tuose kelio ruožuose būna atsargesni. Užtat poilsiautojai spaudžia greičio paminą nekreipdami dėmesio, kad važiuoja pamiškės keliu“, – sakė A.Razmas.

Pareigūną stebino ir automobilių susidūrimai pačioje Nidoje ar mažesnėse Neringos gyvenvietėse.

„Rodos, pas mus tas eismas toks paprastas, be sudėtingų sankryžų. Visoje Neringoje nėra net šviesoforų, o išsiblaškę poilsiautojai vis vien sugeba atrasti kliūčių“, – teigė Neringos policijos patrulių vadovas.

Pamiršta, kaip vairuoti

Vasarą prie jūros atvažiuojantys kurorto svečiai daugiausia avarijų sukelia ir Palangoje. Čia policija praėjusiais metais užfiksavo 87 eismo įvykius.

Tačiau į šią statistiką nepatenka vadinamieji metaliniai eismo įvykiai, kai abi pusės užpildo deklaracijas ir pareigūnų nekviečia.

Pagrindiniai eismo įvykių kaltininkai būna pernelyg atsipalaidavę poilsiautojai. Vos atvažiavę į Palangą jie lyg užmiršta, kad reikia vairuoti automobilį, nebepastebi kelio ženklų.

„Kartą teko sustabdyti neprisisegusį saugos diržo vilnietį. Atostogauti atvykęs vyras prisipažino, kad vos įvažiavęs į kurortą pasijuto jau atkeliavęs ir automatiškai atsisegė diržą“, – pasakojo Palangos policijos komisariato Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Ričardas Vinciūnas.

Padės aplinkkelis ir platesnis kelias?

Avarijų Palangoje turėtų sumažėti, nes prieš mėnesį atidarytas aplinkkelis – jis kurorto gatves išvadavo nuo į Šventąją ir Latviją važiuojančių transporto priemonių.

Tačiau tiesus ir viršyti greitį viliojantis aplinkkelis irgi gali kelti pavojų. Vos atidarius aplinkkelį sankryžoje su Darbėnų keliu vienas nedidelis automobilių susidūrimas jau buvo užfiksuotas.

Ateityje avaringumą kurorte mažins ir numatytas išplatinti iki keturių eismo juostų įvažiavimo kelias.

Iki šiol vidurvasarį susidarius spūstims mašinos dažnai atsitrenkia į priekyje važiuojančius automobilius. „Kai bus didesnis šio kelio pralaidumas, tokių smulkių avarijų pavyks išvengti“, – tikisi R.Vinciūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.