TV gelbėtoją G. Stiklickienę sukrėtė žuvusios 5-metės istorija

„TV pagalbos“ žvaigždė Gerda Stiklickienė sako pastebinti, kad vairuotojų ir pėsčiųjų konfliktai Lietuvoje yra gana dažnas reginys, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Anot jos, toks eismo dalyvių elgesys atspindi toli gražu ne pavyzdinę tautiečių kultūrą.

G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
G.Stiklickienė.<br>A.Gucaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Saulius Rinkevičius

Sep 27, 2015, 8:10 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:48 AM

Vairuojančių moterų asociacijai priklausanti televizijos žvaigždė įsitikinusi, kad rankų mostų, gestikuliavimo ir piktų riksmų visuomet galima išvengti. Tereikia pradėti nuo savęs.

„Pabandykime sustoti ir mandagiai nusišypsoti žmogui, kuris galbūt lėtai žingsniuoja perėja. Nustebsite, kaip nušvis jo akys. Ir jums pagerės nuotaika“, – patarė ji.

G.Stiklickienė apgailestavo, kad kai kuriems vairuotojams trūksta pakantumo. Vis dėlto ji mano, kad išgyvendinti šiurkštų elgesį kitų eismo dalyvių atžvilgiu įmanoma. Tačiau to turi norėti patys žmonės.

Įžūlesni ir labiau piktnaudžiaujantys savo elgesiu gelbėtojai atrodo vairuotojai. Anot moters, sėdėdami savo transporto priemonėje jie jaučiasi pranašesni už pėsčiuosius. Dar blogiau, jei tai prabangus automobilis.

„Kai kuriems atrodo, kad galima nepaisyti nuobodžių Kelių eismo taisyklių. Efektyviausias vairuotojo, nepraleidusio pėsčiojo, auklėjimo būdas būtų valandos stovėjimas prie perėjos. Tai būtų puiki pamoka nuolatos skubantiems ir besikarščiuojantiems žmonėms“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris prisimena atvejį, kai pėsčiųjų perėjoje jos vos nepartrenkė automobilis. Per pirmoje juostoje stovinčią transporto priemonę jos tuomet nepastebėjo antrąja juosta važiuojantis vairuotojas. Laimei, viskas baigėsi laimingai.

„Vairuotojas, įvertinęs, kad rimtų sužalojimų nepatyriau, neišlipęs iš automobilio nuvažiavo sau“, – stebėjosi G.Stiklickienė.

Prie vairo gelbėtoja elgiasi apdairiai ir atsargiai. Netgi matydama tuščią perėją pristabdo, kad įsitikintų, jog važiuoti saugu ir iš kelkraščio neatbėgs draugą besivejantis vaikas ar neįvažiuos dviratininkas.

„Visuomet sumažinu greitį prieš perėją ir įsitikinu, ar tikrai saugu važiuoti. Esant blogam matomumui, prastoms oro sąlygoms atidžiai stebiu, ar perėjoje nėra pėsčiųjų. Tuo metu važiavimo greitį sumažinu tiek, kad bet kuriuo momentu galėčiau juos praleisti“, – apie saugaus vairavimo įpročius „Lietuvos ryto“ žurnalui „TV antena“ kalbėjo ji.

Gelbėtoja mano, kad vairuotojai ne visuomet laikosi Kelių eismo taisyklėse įrašytų pareigų pėstiesiems. Ypač daug keblumų kyla praleidžiant pėsčiuosius, įžengusius į perėją ne jo užimamoje eismo juostoje.

Pėstieji, anot G.Stiklickienės, taip pat ne visuomet elgiasi protingai ir į perėją išbėga neįvertinę nei automobilio judėjimo greičio, nei atstumo iki jo. Ji atkreipia dėmesį į paauglius su ausinėmis ausyse, kurie prieš įžengdami į perėją dažnai net nestabteli.

„Eismo įvykius lemia ne tik vairuotojų, bet ir neatsargių pėsčiųjų elgesys. Ir vairuotojai, ir pėstieji turi suprasti, kad vien stropaus Kelių eismo taisyklių taikymo nepakanka, – taip pat reikia racionalaus mąstymo ir abipusio pakantumo“, – reziumavo ji.

G.Stiklickienė pasakojo, kad į „TV pagalbą“ dėl eismo įvykių žmonės kreipiasi labai retai, o vienintelė jos nagrinėta istorija turėjo tragišką pabaigą. Į laidą kreipėsi moteris, kuri neteko savo dukters. Penkiametė mergaitė žuvo patekusi po sunkiasvorio sunkvežimio ratais.

„Didžiulį skausmą išgyvenanti motina norėjo išsiaiškinti įvykio detales ir suprasti, kas iš tiesų kaltas. Ar neatsargiai pasielgusi mergaitė, ar vairuotojas, kuris tiesiog nepastebėjo į važiuojamąją dalį išbėgusios mažametės“, – liūdnos istorijos detalėmis dalinosi pašnekovė.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nelaimė įvyko dėl mergytės neatsargaus elgesio, tačiau vairuotojas sulaukė bausmės už tai, jog vairavo išgėręs. Jam po įvykio buvo nustatytas 0,4 promilės girtumas.

„Aš vairuotojui nieko net nesakiau, gyvenimas jį paauklėjo. Baisu ir pagalvoti, kokia kaltė slėgs jo širdį visą gyvenimą“, – prisimena G.Stiklickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.