Išgėręs vilnietis apie siūlomą atšvaitą: „O kam to reikia?“

Pirmosios lapkričio savaitės eismo įvykių suvestinė parodė liūdną tendenciją – lietuviai vis dar neįprato dėvėti atšvaitų. Visiems pėstiesiems norime priminti, kad tamsiu paros metu jie bus saugūs tik apsirūpinę šviesą atspindinčia įranga.

Atšvaitas reikalingas ne tik tamsiose užmiesčio gatvėse.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Atšvaitas reikalingas ne tik tamsiose užmiesčio gatvėse.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

2015-11-06 10:27, atnaujinta 2017-10-05 13:24

Dar sykį primename Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjo Vidmanto Pumpučio rekomendacijas, pagal kurias efektyviausios priemonės yra žibintuvėlis, šviesą atspindinti liemenė ir juostinis atšvaitas.

Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad atšvaitus verta dėvėti ir einant greta apšviestų kelio ruožų, taip pat ir mieste. Kirsdamas gatvę tuomet būsite gerokai labiau pastebimas vairuotojams.

Potencialios tragedijos scenarijus

Ketvirtadienio vakarą su Vilniaus apskritį šiuo metu prižiūrinčiais patrulių rinktinės antrosios kuopos trečiojo būrio pareigūnais dalyvavome pėsčiųjų reide.

Jo metu didžiausią dėmesį skyrėme pėsčiųjų švietimui, taip pat dalinome LAKD atšvaitus ir krepšius su šviesą atspindinčiais elementais.

Nors ne visi mieste ir jo apylinkėse sutikti pėstieji turėjo atšvaitus, tačiau užkietėjusių pažeidėjų tą vakarą nesutikome. Žmonės rinkosi apšviestus kelio ruožus arba nenulipdavo nuo šaligatvių.

Klausiami, kodėl nepasirūpino savo saugumu iki galo ir į gatvę išėjo be saugos priemonių, dauguma jų nurodė tas pačias priežastis: atšvaitus paliko namie, paprastai tamsiu paros metu nevaikšto arba eina visai netoli.

Kaip pažymi saugaus eismo specialistai, tai yra dažnas potencialios tragedijos scenarijus.

Jaunimas nešioja nenoriai

Jaunimui atšvaitas taip pat ne visuomet dera prie stiliaus. Pakeliui į autobuso stotelę kalbintas Edgaras sakė, kad sutiktų dėvėti, jei atšvaitas būtų nedidelis ir jam netrukdytų.

Todėl dovanotas juostinis atšvaitas jam netinka. Geriau būtų toks, kurį galėtų kabinti ant kuprinės. Vaikinas pasakojo, kad jo draugai atšvaitų taip pat nenešioja.

Šalia intensyvaus eismo gatvės be jokių saugos priemonių pastebėtas Marekas guodėsi, kad atšvaitas jam per brangus. Vyras matė, kad jų galima įsigyti parduotuvėje, tačiau trys eurai už atšvaitą jam pasirodė pernelyg didelė kaina.

Nors dauguma dėkojo už gautus atšvaitus, ketvirtadienio vakarą sutikome ir pėsčiąjį, kuriam visiškai nerūpėjo jo saugumas. Iš autobuso išlipęs neblaivus vyras ne tik griežtai atsisakė priimi simbolinę dovanėlę, bet ir lrytas.lt žurnalistui bei policijos pareigūnui grasino teismais.

Įprato pats – išmokė ir vaikus

Policininkas dar mėgino būti diplomatiškas ir siūlė atšvaitą dėti ant didžiulio pėsčiojo turėto krepšio rankenos, tačiau sulaukė tik abejingo: „O kam to reikia?“

Kadangi įteikti jam atšvaitą būtume galėję nebent po jėgos panaudojimo, tą kartą teko pasiduoti. Neblaivus pėsčiasis tikino, kad iki namų jam visai netoli ir tikimės, kad juos pasiekė saugiai.

Blogu pavyzdžiu tapo ir Gineitiškėse sutikta jaunuolių porelė. Jie silpnai apšviesta gatve žingsniavo neturėdami jokių šviesą atspindinčių elementų. Policijos pareigūnas dar akcentavo, kad tai atšvaitai dalinami dėl jų pačių saugumo.

Visgi kai kuriems žmonėms tai jau tapo įpročiu. Miškonyse gyvenantis Aleksejus pasakojo, kad atšvaitus nešioti įprato jau seniai. Taip pat paskatino tą daryti ir savo vaikus, kurie jo paties žodžiais tariant, neturėdami jų greičiausiai atimtų iš tėčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.