Kaip naudoti žiemines padangas, kad šios ilgiau tarnautų?

Jei laiku pasikeitėte ratus, vienintelis likęs rūpestis, ar užteks jų komplekto ir kitam sezonui, o galbūt jau vertėtų pradėti taupyti naujam komplektui.

Vidutiniam vairuotojui Lietuvoje žieminių padangų komplekto turėtų užtekti keturiems sezonams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutiniam vairuotojui Lietuvoje žieminių padangų komplekto turėtų užtekti keturiems sezonams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutiniam vairuotojui Lietuvoje žieminių padangų komplekto turėtų užtekti keturiems sezonams.<br>newspress.co.uk nuotr.
Vidutiniam vairuotojui Lietuvoje žieminių padangų komplekto turėtų užtekti keturiems sezonams.<br>newspress.co.uk nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

2015-11-17 08:45, atnaujinta 2017-10-04 03:51

Tausojantys žiemines padangas vairuotojai ima atsargiau elgtis su akceleratoriumi. O ar įmanoma dar kaip nors prailginti jų naudojimą?

Sukibimas prieš patvarumą

„Continental“ padangų pardavimų vadovas Baltijos šalims Donatas Barcys kiekvieną kartą gavęs klausimą, kiek kilometrų klientas galės nuvažiuoti su vienu komplektu to žmogaus pasiteirauja, kiek šis planuoja gyventi?

„Tą paskaičiuoti ar numatyti yra labai sudėtinga. Labai daug faktorių turi įtakos mūsų gyvenimui, panašiai ir padangos eksploatavimui poveikį turi labai daug kintamųjų“, – komentavo jis.

D.Barcys pažymėjo, kad padangas kuriantys technologai ir gamintojai kurdami žiemos sezonui skirtus gaminius daugiausiai dėmesio skiria sukibimo charakteristikų užtikrinimui, o eksploatacijos resursų nustatymas nėra toks svarbus.

Anot pašnekovo, padangos eksploatavimo laikas priklauso nuo vairavimo stiliaus, automobilio tipo, nuvažiuojamų per sezoną kilometrų. Taip pat įtakos turi ir oro sąlygos – ar dažnai bus važiuojama sniegu bei ledu, ar tik nuvalyta asfalto danga.

Keturiems sezonams

D.Barcio vertinimu, vidutiniam lietuviui vieno žieminių padangų komplekto užtenka keturiems sezonams. Tautiečiai taip pat nevengia po paskutinio sezono tuo pačius ratus naudoti kiaurus metus. Tokie vairuotojai vasarą „pribaiginėja“ žiemines padangas.

Žiemą keliuose barstomas druskos mišinys padangoms nėra žalingas. Kitas klausimas, jei automobilis ilgą laiką stovės kitos transporto priemonės paliktoje eksploatacinių skysčių baloje. Tuomet gali įvykti cheminė reakcija, dėl kurios nukentėtų protektorius.

Taip pat gali atsirasti įtrūkimų važinėjant žvyrkeliais, tačiau tik tuo atveju, jei tai darytumėte intensyviai ir naudotumėte asfaltui skirtas padangas.

Pašnekovas pastebėjo, kad padangų pažeidimai niekada nebūna vienodi. Jei sugebėjote įpjauti padangą, pradūrėte ar prakirtote protektorių, gamintojo atstovas siūlo vykti į servisą. Ten kvalifikuoti žmonės nustatys, ar ją galima toliau eksploatuoti.

„Jei tai yra protektoriaus pažeidimas – pradūrimas ar nedidelis įkirtimas, tokius dalykus užlopo. Jei įpjovimas yra šoninėje sienelėje, ar borte, saugumo sumetimais padangą rekomenduojama keisti“, – kalbėjo pardavimo vadovas.

Padangų pažeidimai

Taip rekomenduojama daryti saugumo sumetimais, kadangi minėtos vietos laiko didžiausią krūvį. Neįmanoma, kada tokia padanga pradės leisti orą, o blogiausia, kad ji gali sprogti.

Pašnekovas patikino, kar per visą jo darbo patirtį nepasitaikė atvejų, kad padangos būtų apgadintos ledo grumstų. Estijoje įprasta naudoti ir žiemos kelius per ežerus, tačiau ir toje šalyje D.Barcys su tokiais incidentais nesusidūrė.

D.Barcys sakė, kad vasarinių padangų naudojimo resursas paprastai kiek didesnis nei žieminių, tačiau tai labai skirtingi produktai, todėl lyginti juos nėra prasmės.

Standartinės žieminės padangos paprastai greičiau dėvisi eksploatuojamos ant asfalto, tačiau pasirinkę sportiškam važiavimui skirtas vasarines gautumėte dar mažesnę ridą.

Pašnekovas pastebėjo, kad klientai pastaraisiais metais įdėmiai žiūri, kokia yra padangos pagaminimo data. Visgi gamintojas užtikrina, kad gumos mišinys darbines savybes išlaiko dešimt metų.

„Padanga tai nėra pienas, ar kefyras, kurio galioja laikas pasibaigs jau rytoj. Drąsiai galima naudoti keletą metų, o vidutinis vairuotojas per ketverius ar penkerius metus jas ir suvažinėja“, – reziumavo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.