Prestižiniame konkurse dalyvavo tol, kol pasiekė pergalę

„Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ yra didžiulis visas šalies mokyklas įtraukiantis saugaus eismo konkursas. Tai vienas iš nedaugelio renginių Lietuvoje, kurie buvo organizuojami dar prieš atkuriant nepriklausomybę ir kurių tęstinumas nenutrūko.

Konkurse dalyvaujantys vaikai eismo saugumo klausimais gali konsultuoti ir savo bendraamžius, ir tėvus.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurse dalyvaujantys vaikai eismo saugumo klausimais gali konsultuoti ir savo bendraamžius, ir tėvus.<br>Organizatorių nuotr.
Šiemet „Šviesoforo“ konkurse geriausia buvo Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Šiemet „Šviesoforo“ konkurse geriausia buvo Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius RINKEVIČIUS

Jun 30, 2016, 12:15 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:18 AM

Konkursą rengianti Lietuvos automobilių kelių direkcija pažymi, kad konkurso formatas per tiek metų kito, tačiau tikslas liko tas pats – mokyti vaikus saugiai elgtis kelyje.

Konkursą vykdo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras talkinant Lietuvos kelių policijos tarnybai bei teritoriniams policijos padaliniams.

Pradinių klasių mokiniai dalyvauja jiems skirtame konkurse „Šviesoforas“, dviračiais važinėjantys vyresni vaikai įsitraukia į „Saugaus rato“ renginius, na, o motorizuotą techniką valdantys paaugliai turi atskiras varžybas.

Pradžioje išmoksta daugiausia

Daugiausia moksleivių įtraukia „Šviesoforo“ konkursas, tačiau patekti į nacionalinį etapą nėra lengva. Iš pradžių vyksta vietinės atrankos mokyklose. Visos klasės, pradedant pirmokais ir baigiant ketvirtokais, į geriausių komandą deleguoja po vieną atstovą.

Jie keliauja į rajonines varžybas, o jei nugali jose – į regiono etapą. Tik pasirodę geriausiai šioje pakopoje gali žengti paskutinį žingsnį ir susigrumti su puikiai saugaus eismo principus išmanančiais šalies bendraamžiais.

Itin svarbus pirmasis konkurso etapas, per kurį pedagogai nuodugniai išdėsto visiems mokiniams Kelių eismo taisykles. Mažiesiems tereikia išmokti perduodamas žinias.

Kol renkami kruopščiausi, taisykles kartojasi visa mokykla. Tenka atlikti užduotis ir natūralioje aplinkoje – išeiti į tas gatves, kuriomis vaikšto kasdien.

Siekiama, kad kuo daugiau mokinių dalyvautų šiame etape, mat priminti Kelių eismo taisykles, ypač prieš vasaros atostogas, labai svarbu. Vien šiais metais konkurse dalyvavo daugiau nei 55 tūkstančiai mokinių.

Šiais metais „Šviesoforo“ konkurse absoliučiai geriausia buvo Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos komanda.

Vaikus konkursui rengusios mokytojos Reda Pažerienė ir Gražina Vencienė sakė, kad į finalą patenka jau šeštus metus iš eilės, tačiau tik šiemet pagaliau pavyko laimėti.

Pergalės pedagogės laukė ne mažiau už mokinius, o išgirdusios rezultatus sako ilgai negalėjusios tuo patikėti.

„Iki paskutinės minutės tuo netikėjau. Kolegės iš Vilkaviškio gestais rodė, kad mes laimėjome, bet negalėjau patikėti tol, kol garsiai nepasakė“, – džiugią akimirką prisimena R. Pažerienė.

Svarbiausia – dalyvauti

Konkurse dalyvauti besirengiantiems kolegoms ji patarė įsivesti mokymo sistemą, kuri būtų patogi tiek jiems, tiek vaikams. Pavyzdžiui, sudėtingesnius Eismo taisyklių terminus paaiškinti paprastesniais žodžiais.

R. Pažerienė pasakojo kartais net nežinanti, kaip dar galėtų parengti savo mokinius konkursui. Su mažaisiais eismo dalyviais, anot mokytojos, dirbti reikia itin daug.

Prisimindama konkursą pedagogė pasakojo, kad besigilinantys į Eismo taisyklių subtilybes vaikai apskritai tampa aktyvesni ir nori žinoti dar daugiau.

Suprasdami, kaip elgtis gatvėje, patys vaikai jaučiasi saugesni, o atsakyti į konkurso klausimus jiems vieni juokai. Kalbėdamos apie tai, kas nacionaliniame konkurso etape sekėsi sunkiausiai, mokytojos minėjo viktorinos užduotį.

„Čia turbūt visiems sunkiausia būdavo. Neprisimenu, kad kuri nors komanda būtų surinkusi maksimalų balų skaičių“, – pasakojo pedagogė.

Šiais metais jos auklėtiniai viktorinoje prarado konkursinių balų, tačiau mažiau nei įprastai. Tačiau jie sulaukė pagyrimų iš renginyje dalyvavusių policijos pareigūnų už tai, kad labai tvarkingai eina per gatvę.

Šiame moksleivių saugaus eismo konkurse labiau nei bet kokiame kitame renginyje galioja olimpinis principas – svarbiausia ne laimėti, o dalyvauti.

Turi greitai orientuotis

„Šviesoforo“ organizatoriai skatina vaikus įprasti įgytas žinias pritaikyti praktikoje. Konkurso metu viena iš moksleiviams skiriamų praktinių užduočių yra įveikti realią gatvę.

Galima sakyti, kad pradinių klasių moksleiviams „Šviesoforas“ yra prestižinis renginys. Tai patvirtina ir R. Pažerienė. Jis skatina visus mokytojus kasmet vaikų švietimui saugaus eismo klausimais skirti ypač daug dėmesio.

„Vaiką būtina mokyti, jis turi gerai orientuotis gatvėje ir visur kitur. Taip pat turi būti išprusęs, žinoti ne tik tai, kas dėstoma mokykloje, bet ir domėtis kitais dalykais“, – dėstė pašnekovė.

Mokytojai vienodai stengiasi rūpintis visais mokiniais, tačiau nejučia didžiausia globa tenka pirmokams.

Pastariesiems mokykla yra naujas ir svarbus gyvenimo etapas, todėl tenka kartoti ir įtvirtinti darželyje įgytas žinias apie saugų elgesį gatvėje.

Ne visus ir tėveliai palydi, todėl kelionė iki mokyklos mažajam eismo dalyviui yra naujas iššūkis. Gerai išmokus Eismo taisykles susidoroti su juo tampa gerokai lengviau.

Įgytos žinios pravers

Konkurse dalyvaujantys vaikai eismo saugumo klausimais gali konsultuoti savo bendraamžius, būna, kad ir tėvus pamoko, kaip tinkamai elgtis. R. Pažerienė įsitikinusi, kad mokiniams tai bus naudinga ir ateityje, juolab kad jie išmoksta nemažą dalį Kelių eismo taisyklių.

„Jie patys gali pereiti kelią, tad tiek tėvai, tiek mes galime jaustis ramiau, kad vaikams nieko nenutiks“, – įsitikinusi pedagogė.

Pedagogė taip pat pažymėjo, kad konkursui besiruošiantys vaikai turi mokytis ir namie, vien mokykloje gaunamų žinių neužtenka.

Čia geriausių rezultatų pasiekia mokiniai, kuriems aktyviai padeda tėvai.

Tačiau sunkus darbas duoda vaisių. „Šviesoforo“ konkursą laimėję jaunieji marijampoliečiai buvo apdovanoti planšetiniais kompiuteriais.

R. Pažerienė sako, kad konkursas kasmet rengiamas pavyzdingai. Vaikai turi galimybę perprasti saugaus eismo principus, o pergalės siekimas jiems yra geras paskatinimas. Mažiesiems vien pamokos gali tapti rutina, o konkursas – stimulas dar atkakliau mokytis.

Mokytoja pripažino, kad paleidžiant vaikus vasaros atostogų rūpestis dėl jų išlieka. Netgi po to, kai kiekvienos klasės vadovas aptaria su auklėtiniais galimus pavojus, o vėliau visiems pradinukams surengiamas bendras instruktažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.