Vargina didžiulės spūstys? Du dalykai, kuriuos vairuotojams būtina žinoti

Piktindamiesi didžiulėmis eismo spūstimis, kurios Vilnių kankina kiekvieną rudenį miestiečiai dėl susidariusios situacijos kaltina visus – pradedant naujais atvykėliais iš rajonų ir baigiant savivaldybės darbuotojais.

Smulkūs eismo įvykiai keletoje gatvių gali visiškai paralyžuoti viso miesto eismą.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Smulkūs eismo įvykiai keletoje gatvių gali visiškai paralyžuoti viso miesto eismą.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 5:09 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:37 PM

Tuo pat metu pamiršta, kad ir patys dažnai tampa tų spūsčių kaltininkais.

Tipinė situacija – po smulkaus eismo įvykio, kuriame nėra nukentėjusių, o transporto priemonės tik nežymiai apgadinamos, automobiliai ilgą laiką stovi viduryje gatvės blokuodami eismą.

Kartais taip nutinka dėl to, kad vairuotojai nesutaria dėl aplinkybių, tačiau neretai pasitaiko ir atvejų, kai eismo įvykio deklaracija pildoma tiesiog avarijos vietoje.

Blankas reikalingas, bet nebūtinas

Po eismo įvykio jo dalyviai privalo užpildyti deklaraciją. Jos blanką pravartu visuomet vežiotis automobilyje, taip pat juos išduoda visos draudimo įmonės, jų galima nusipirkti spaudos platinimo vietose ar degalinėse.

Kai priminė „Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis, kai žmogus neturi deklaracijos ir nėra galimybės jos įsigyti, leidžiama pildyti duomenis ant paprasto balto popieriaus lapo. Anot pašnekovo, tokių atvejų nėra daug, tačiau jų pasitaiko.

Draudimo kompanijos atstovas atkreipė dėmesį, kad labai svarbu yra aiškiai nurodyti visus reikalingus duomenis: eismo įvykio datą, laiką, vietą, jo dalyvius, transporto priemones, kurios dalyvavo eismo įvykyje, jų draudimo duomenis, trečiųjų asmenų turtui sukeltą žalą, eismo įvykio liudininkus.

Taip pat turi būti nubraižyta eismo įvykio schema, aprašytos eismo įvykio kilimo aplinkybės, kaltininko sutikimas ir visa tai patvirtinta abiejų vairuotojų parašais.

Anot A. Juodeikio, jeigu eismo įvykio dalyviai sutaria dėl kaltės ir ji yra aiški, smulkios avarijos atveju, reikalingų duomenų fiksavimas užtrunka kelias minutes.

Nufotografavę mašinas gali patraukti

„Prieš patraukiant automobilius iš eismo įvykio vietos rekomenduojame užfiksuoti tai telefonu.

Reikėtų nufotografuoti iš keturių skirtingų pusių, kad nuotraukose matytųsi bendras eismo įvykio vaizdas, kelio ženklinimas, sugadintų dalių liekanos ant kelio, automobilių susidūrimo vieta.

Tokiu atveju galima padarius nuotraukas eismo įvykio deklaraciją užpildyti aikštelėje arba kelkraštyje, netrukdant kitų eismo dalyvių judėjimui važiuojama dalimi“, – aiškino draudimo kompanijos atstovas.

Pagrindinės klaidos pastebimos pildant deklaracijas, anot A. Juodeikio, yra nepadedamas parašas (tuomet neaišku, kas yra avarijos kaltininkas), nenurodomas poliso numeris ar vairuotojo kontaktiniai duomenys.

Taip pat darbą draudikams apsunkina nenubraižyta arba netiksli eismo įvykio schema, neteisingai pažymėtos eismo įvykio aplinkybės arba nepažymėti transporto priemonių apgadinimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas