Vairavimo instruktorė iš Alytaus – drąsi ir automobilyje, ir ant motociklo

Vairavimo instruktorė Alytuje – retas vaizdas. 

 Mokyti vairuoti nusprendusi Simona nustebino alytiškius.<br>alytusplius.lt nuotr.
 Mokyti vairuoti nusprendusi Simona nustebino alytiškius.<br>alytusplius.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Andriulionytė, alytusplius.lt

2017-09-03 22:14, atnaujinta 2017-09-08 16:44

„Mėgstu tai, kas nekasdieniška. Drąsiai priimu iššūkius“, - teigė jau beveik tris mėnesius vairavimo instruktore Alytuje dirbanti Simona. 

Moteris prisipažįsta, kad šalia savęs tokią mokytoją pamatę vyrai iš pradžių nustemba, o moterys kaip tik apsidžiaugia, kad vairuoti automobilį jas mokys daliosios lyties atstovė.   

„Daugiausia pas mane automobilį vairuoti mokosi jaunimas. Nors vaikinai, sužinoję, kad juos mokys moteris, iš pradžių pasijaučia kiek nepatogiai, tai būna laikinai. Aš greitai randu kalbą su visais mokiniais.  

Bendraujame neoficialiai, kreipiamės vienas į kitą „tu“. Mokiniams sakau: moterys šiais laikais gali daryti beveik visus darbus, tik reikia norėti.  Joks čia stebuklas“, - pasakojo 30 metų Simona.   

Alytaus autoklubo vairavimo įmonėje įsidarbinusiai alytiškei toks darbas buvo savotiškas iššūkis ir noras išbandyti save. Moteriai patinka vairuoti. Ji drąsiai sėda ne tik prie automobilio vairo, bet ir ant motociklo. 

Simona, kaip pati sako, nėra tipinė mergina su rožiniais nagais. Ją traukia tai, kas merginoms atrodytų neįprasta.

„Jau trylika metų vairuoju automobilį ir tai man puikiai sekasi. Per tiek laiko neturėjau nė vienos avarijos. Beje, aš labai mėgstu bendrauti su žmonėmis.

Visi mano darbai be to neapsieidavo. O būnant vairavimo instruktore, ryšys su žmonėmis ypač glaudus. Komunikuoji daugiau nei valandą. Bandai žmogų suprasti, perprasti jo reakcijas. Tai sudėtinga, bet būtent tokio darbo norėjau. Čia dera ir pomėgis vairuoti, ir bendravimas“, - teigė alytiškė.   

Moters ryžtas dirbti vairavimo instruktore netikėtas buvo ir Alytaus autoklubo kolektyvui. Vairuoti mokanti moteris Alytuje – retas vaizdas. Tačiau šansas iniciatyviai alytiškei buvo suteiktas. Pabaigusi vairavimo instruktorių mokymus Panevėžyje, Simona netrukus įsidarbino.

Pasak jos, kantrybės, kurios reikia vairavimo instruktorei, ji turi užtektinai. Simona nepavargsta kartoti tuos pačius dalykus ir nėra griežta. Priešingai – ji mokinius padrąsina, išmoko juos papildomų vairavimo gudrybių.

„Visko būna. Vieni mokiniai informaciją įsisavina greičiau, kiti lėčiau. Aš sakau, kad vairavimui irgi turi ateiti tinkamas laikas, tam reikia suaugti, turi susiformuoti tam tikras požiūris, atsakomybė ne tik už save, bet ir už kitą asmenį“, - kalbėjo Simona.

Moteris stengiasi kiekvienam besimokančiam vairuoti įskiepyti atsakomybės prie vairo jausmą.  Primena, kad automobilis – tik metalo laužas, svarbiausia yra žmogus. Gatvėje ne vieta rizikai.   

„Visada atkreipiu mokinių dėmesį į pėsčiuosius. Nors mokiniui atrodo, kad pėsčiasis dar toli nuo perėjos, vis tiek sakau jam sustoti, nelėkti, nerizikuoti neįsitikinus, kad tai daryti saugu. Aš jaučiu didelę atsakomybę už savo mokinius.

Domiuosi, kaip jiems sekasi egzaminą išlaikyti „Regitroje“. Tai – ir sėkmės dalykas. Pergyvenu, jei jiems nepasiseka, nors taip būna retai.

Kartu analizuojame padarytas klaidas. Man svarbu, kad jie gatvėje važinėtų saugiai, tam juos ir ruošiu“, - kalbėjo vairavimo instruktorė.

Jos teigimu, mokytis vairuoti geriau sekasi vaikinams, tačiau yra ir labai gerai vairuojančių merginų. Alytiškiams reikėtų pasimokyti pakantumo pradedantiesiems vairuotojams. Simona pastebėjo, kad vairuotojai dažnai be reikalo naudoja automobilio garsinį signalą ir taip sukelia papildomą stresą mokiniui.

„Tokiu atveju sakau: pamiršo višta, kad kiaušiniu buvo. Reikia būti tolerantiškiems, juk nė vienas negimė mokėdamas. Niekada nestabdau automobilių srauto, jei yra viena juosta. Matydama, kad mokiniui nesiseka, kad automobilis vis užgęsta, perimu iniciatyvą į savo rankas. 

Tačiau jeigu yra daugiau eismo juostų, kiti vairuotojai mokinį gali apvažiuoti ir nereikia piktintis“, - įsitikinusi Simona.

Pasak alytiškės, jos mokiniai su keblumais kelyje susiduria retai. Daugelis greitai perpranta informaciją ir nesunkiai „įsivažiuoja“.

Moterį labiausiai džiugina, kai mokiniai važiuoja taip, kai jau nieko netgi sakyti nebereikia. „Apima labai geras jausmas, kai matai, kaip jie patobulėjo nuo pirmųjų savo važiavimų, kad mokinys važiuoja ir kelyje daro viską, ką ir aš daryčiau, apgalvoja kelis žingsnius į priekį. Tada ir žodžių nebelieka“, - pasakojo Autoklubo vairavimo mokykloje dirbanti Simona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.