Vos pusė sekundės, bet apie ją vairuotojai net negalvoja

Raginimą už vairo nevalgyk, negerk, nekalbėk telefonu ir nerašyk žinučių – girdėjo ne vienas vairuotojas. Tačiau vargu ar kuris nors yra sulaukęs įspoėjimo: „Nečiaudėk“.

 Vairuojant ypač svarbu paisyti saugaus atstumo, kad net ir sekundės daliai praradus dėmesį pavyktų laiku sustabdyti automobilį. <br> Organizatorių nuotr. 
 Vairuojant ypač svarbu paisyti saugaus atstumo, kad net ir sekundės daliai praradus dėmesį pavyktų laiku sustabdyti automobilį. <br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2018, 11:00 AM

Vos pusę sekundės trunkantis čiaudulys už vairo nėra toks nekaltas. O dabar, kai žydi augalai ir padaugėja alergijų, verčiau jau neprarasti budrumo.

Priminė nelaimę 

Pernai pavasarį būta nelaimės, kai važiuodamas keliu „Via Baltica“, dėl žiedadulkių sukeltos alergijos vairuotojas ėmė smarkiai čiaudėti.

Čiaudėdamas jis užsimerkė, o atmerkęs akis prieš save pamatė sustojusį automobilį. Išvengti susidūrimo vairuotojui nepavyko.

„Viskas priklauso nuo situacijos, bet čiaudėjimas išties gali padaryti neigiamą poveikį vairuotojo dėmesingumui.

Mirktelėdamas žmogus užsimerkia vos 0,1–0,2 sekundės, o štai čiaudėdamas –pusei sekundės, o ir pats užsimerkimas yra stipresnis nei mirktelint.

Važiuojant dykuma čiaudėjimas, žinoma, jokios įtakos nedaro, tačiau ten, kur intensyvus transporto priemonių srautas, ypač dideliame mieste, kur daug pėsčiųjų, čiaudint neįmanoma viso dėmesio sutelkti į vairavimą“, – apie nekontroliuojamo reflekso grėsmę saugumui sakė medicinos centro „Northway“ gydytojas Valerijus Morozovas.

Atitraukia dėmesį

Lietuvos transporto saugos administracijos Transporto veiklos priežiūros departamento Kauno skyriaus viršininkas sakė, kad kelyje nei vienas vairuotojas negali būti tikras, kad jo nosiaryklės nesudirgins kokie nors dirgikliai ir jis nepradės čiaudėti.

Bet tokiu atveju vairuotojas turėtų išlikti ramus ir visą savo dėmesį sutelkti tik į vairavimą, o ne bandymą išvengti čiaudulio, pavyzdžiui, užspaudžiant nosį.

Užtenka ir vieno netinkamo judesio, kad vairuotojas sukeltų eismo įvykį.

„Čiaudulio žmogus negali išvengti, tačiau jeigu vairuodamas laikysis saugaus atstumo, per daug nepriartės prie transporto priemonės, važiuojančios prieš jį ir neviršys reikalaujamo greičio,  tą pusę sekundės galės jaustis ramus dėl savęs ir kartu vykstančių keleivių“, – sakė LTSA ekspertas.

Pasak jo, atstumas iki kitos transporto priemonės šiuo atveju labai reikšmingas, nes jausdamas artėjantį čiaudulį žmogus gali sulėtinti važiavimo greitį ir taip dar sukurti papildomos erdvės tarp transporto priemonių.

Yra ir rekomendacijų

Gydytojas V. Morozovas negalėtų pasakyti, kiek čiaudėjimas už vairo yra dažnas reiškinys. Tačiau čiaudulio ar pavasarinės alergijos kamuojamiems žmonėms galioja tam tikros rekomendacijos.

„Jei sėdime dirginančioje aplinkoje, kur bloga ventiliacija ar mus veikia tiesioginiai saulės spinduliai, galime čiaudėti ir ne tik dėl mikroskopinių dalelių, tokių kaip dulkės ar žiedadulkės.

Alergiškiems žmonėms rekomenduojama į kelią išsiruošti anksti ryte arba vėlai vakare. Tuomet drėgnesnis oras, jau nėra tiek dulkių ar žiedadulkių, ne toks intensyvus eismas.

Be to, būtina užsidėti akinius nuo saulės – jie apsaugo nuo tiesioginių saulės spindulių, kurie dirgina akis“, – sakė gydytojas.

Taip pat jis patarė neužmiršti automobilyje ir normalaus vėdinimo ar kondicionavimo bei laiku pakeisti oro filtrus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.