Netradicinis sprendimas pasėjo abejonių

Vairuotojai jau pastebėjo kai kuriose gatvėse atsiradusią naujovę – rombo formos įspėjamuosius ženklus prieš pėsčiųjų perėjas. Vieniems toks ženklinimas patiko, o kiti ėmė piktintis, kad rombai klaidina.

Dalyje pagrindinių Kauno gatvių iki pėsčiųjų perėjos likus 30 ir 15 metrų įrengti rombo formos ženklai.<br>Savivaldybės nuotr.
Dalyje pagrindinių Kauno gatvių iki pėsčiųjų perėjos likus 30 ir 15 metrų įrengti rombo formos ženklai.<br>Savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2018, 11:08 AM, atnaujinta Feb 15, 2019, 5:18 PM

Kauno savivaldybė pranešė, kad rombo formos ženklai važiuojamojoje kelio dalyje įrengiami iki perėjos likus 30 ir 15 metrų. Naujas ženklinimas atkreipia ne tik vairuotojų, bet ir pėsčiųjų dėmesį.

„Atkarpa prieš perėją, paženklinta rombo simboliais, atitinka automobilio stabdymo kelią, įskaitant vairuotojo reakcijos laiką, reikalingą sustoti pėsčiajam įžengus į perėją. Dėl šios priežasties mums labai svarbu, kad žmonės aiškiai suprastų šio ženklinimo prasmę“, – naujovę komentavo Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vadovas Paulius Keras.

Pasak P.Kero, buvo pasirinktas aiškiai išsiskiriantis simbolis, kuris nėra reglamentuotas Kelių eismo taisyklėse (KET).

Horizontalaus ženklinimo elementai, kurie nėra numatyti Kelių eismo taisyklėse, bet skirti atkreipti pėsčiųjų ar vairuotojų dėmesį, būdavo naudojami ir anksčiau, pavyzdžiui, akcijos „Apsaugok mane“ metu.

„Jei naujovė pasiteisins, galėsime siūlyti šį ar kitą simbolį, žymintį automobilio stabdymo kelią iki perėjos, įtvirtinti ir Kelių eismo taisyklėse“, – pranešė P.Keras.

Kol KET yra vienintelis rombo formos ženklas, nurodantis, kad yra pagrindinis kelias, šis netradicinis kauniečių eismo reguliavimo strategų sprendimas ypač piktina iš kitų miestų atvažiuojančius vairuotojus.

„Tokio ženklinimo nesu matęs jokiame Lietuvos mieste. Jis neaiškus. A.Juozapavičiaus prospekte vos nepatekau į eismo įvykį, nes maniau, kad važiuoju pagrindiniu keliu“, – „Laikinajai sostinei“ sakė vilnietis Gintaras, darbo reikalais dažnai važinėjantis į Kauną.

Tačiau Kalniečiuose gyvenanti senjorė Valentina tikino, kad visos priemonės, stabdančios nutrūktgalvius vairuotojus ties perėjomis, yra geros.

„Aš pati nevairuoju, tačiau tik aklas gali nematyti rombų. Dažnas, manau, vis tiek pristabdys, jei net nežino, ką jie reiškia“, – svarstė ilgametė pedagogė.

Kol kas specialiu simboliu paženklintos A.Juozapavičiaus, Savanorių prospektų, Jonavos, Užnemunės, K.Donelaičio ir visų senamiesčio gatvių pėsčiųjų perėjų prieigos.

Šį sprendimą, kaip teigiama savivaldybės pranešime, ilgainiui ketinama įgyvendinti visame mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.