Kaunas užsimojo išmaniai mažinti automobilių spūstis – tam turi naujų priemonių

Važiuodami į darbą bent valandą praleidžiate spūstyje? Tikimasi, kad naujasis Eismo valdymo centras padės ne reaguoti į pasekmes, o užbėgti problemai už akių ir sumažinti spūstis mieste.

Naujasis Eismo valdymo centras veiks visą parą, jo specialistai stebės šviesoforų darbą ir gatvių apšvietimą. D.Zaloga papasakojo, kaip eismo valdymas padeda susidoroti su spūstimis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujasis Eismo valdymo centras veiks visą parą, jo specialistai stebės šviesoforų darbą ir gatvių apšvietimą. D.Zaloga papasakojo, kaip eismo valdymas padeda susidoroti su spūstimis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 9:24 AM

Antradienį buvo atidarytas naujas Eismo valdymo centras. Nuo šiol dalis sankryžų bus stebimos iš centro, iškilusias bėdas ir šviesoforų trukdžius taip pat bus galima reguliuoti per atstumą.

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras papasakojo, kokiomis naujovėmis gali džiaugtis kauniečiai.

Padaugėjo automobilių

„Labai džiaugiamės, kad šiandien miestas žengia į naują eismo valdymo etapą. Pagrindinis iššūkis, su kuriuo susidūrėme prieš ketverius metus, – pasenusi eismo valdymo įranga. Per pastaruosius ketverius metus labai didelė dalis šviesoforinės įrangos buvo atnaujinta.

O pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduriame šiandien, – spūstys. Mieste kylant gyvenimo lygiui didėja eismo srautas, automobilių skaičius ir spūstys tampa neišvengiamos. Mieste ir Kauno rajone per ketverius metus registruotų transporto priemonių padaugėjo 20 proc.“, – kalbėjo P.Keras.

Eismo srautas ne tik didina spūstis, bet ir turi neigiamos įtakos saugumui.

„Sunkiau bus ir dėl to, kad nuo šių metų pabaigos išnyks prie šviesoforo kai kur buvusios ir eismo srautą palengvinusios žalių rodyklių lentelės. Todėl dabar galima pasidžiaugti, kad veiklą pradėjo šis valdymo centras“, – sakė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Neišleido papildomų pinigų

Pasirodo, centrui įkurti nereikėjo nei papildomų investicijų, nei sukurti naujų etatų.

„Pavyko viską padaryti optimizuojant išlaidas, paskirstant išteklius ir truputį pakeičiant pareigybes. Pajėgos buvo mobilizuotos šiam centrui, jis veiks visą parą. Specialistai stebės šviesoforų darbą ir gatvių apšvietimą.

Iš 135 mieste esančių šviesoforų beveik 120 jau yra stebimi ir valdomi iš centro. Mieste gana daug žalių bangų ir koordinuoto eismo koridorių.

Šiais metais pradės veikti dar du išmanieji koridoriai – Savanorių ir Taikos prospektų. Juos valdys pati įranga atsižvelgiant į srauto daviklius. Įrangą būtina stebėti per monitorius, kad būtų galima kuo greičiau reaguoti į bet kokį gedimą“, – sakė P.Keras.

Jis švelniai apgailestavo, kad kuo geriau Eismo valdymo centro darbuotojai dirba, tuo mažiau yra matomi.

„Jei žmogus išeina iš namų ir nuvažiuoja į darbą nesusidurdamas su didelėmis spūstimis ar problemomis, atrodo, kad tiesiog nieko neįvyko. Niekas nemato, koks didelis darbas yra padarytas iki tol“, – pridūrė P.Keras.

Išmaniai valdys situaciją

Eismo valdymo centro specialistas, šviesoforinės įrangos derintojas Darius Zaloga papasakojo, kaip eismo valdymas padėjo susidoroti ir su spūstimis, atsiradusiomis po viaduko Ateities plente uždarymo.

„Galime daug operatyviau reaguoti į problemas. 11 sankryžų matome ekranuose – šis skaičius išaugs iki 30 sankryžų stebėjimo. Galime išmaniai valdyti situaciją.

Pavyzdžiui, uždarius viaduką Ateities plente, supratome, kad srautas Taikos prospekte dėl to išaugs. Paleidome naują programą, o tada vykome į įvykio vietą žiūrėti, kaip viskas veikia“, – pasakojo specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.