Vairuotojai rugsėjį nepatenkinti dėl spūsčių, bet pedagogė priminė daug svarbesnius dalykus

„Vaikai yra vaikai – kartais pamiršta eismo taisykles, o jei ir žino jas, ne visuomet laikosi. Mes vis tiek protingesni, turime daugiau patirties, todėl privalome juos saugoti“, – tokiais žodžiais į visus vairuotojus kreipėsi Kauno Vaišvydavos mokyklos pedagogė Nijolė Dilevičienė.

 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-11 10:18

Dėl chaotiško rugsėjo eismo visiems tenka pastovėti spūstyse. Išsilaisvinę iš jų vairuotojai skuba pasiekti kelionės tikslą, tačiau prieš spaudžiant akceleratorių reikėtų gerai pagalvoti.

Vien dėl mažųjų eismo dalyvių, kuriuos dabar galima sutikti visur.

Dažniau kalti vairuotojai

Patiems moksleiviams taip pat reikia laiko persiorientuoti ir įprasti prie apriboto judėjimo pėsčiųjų takais bei šaligatviais. Visgi statistika rodo, kad vaikai nėra tokie išsiblaškę ir nerūpestingi, kaip linkę manyti suaugusieji.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per 2018 metus kelių eismo įvykiuose buvo sužaloti 554 vaikai.

Vis dėlto dėl pačių vaikų neatsargumo įvyksta tik ketvirtadalis eismo įvykių – 138, tris ketvirtadalius nelaimių sukelia neatsakingai besielgiantys suaugusieji.

N. Dilevičienė pastebėjo, kad rugsėjį eismas yra itin intensyvus. Anot jos, didelį pavojų kelia per vasarą vairuotojo pažymėjimus gavę jaunuoliai, kurie dabar demonstruoja savo automobilių galimybes.

Pedagogė pabrėžė, kad kiekvienas vairuotojas turi įvertinti savo galimybes, išlikti dėmesingas ir saugoti ne tik save, bet ir kitus eismo dalyvius.

Mokytoja patarė vairuotojams sumažinti greitį prie visų pėsčiųjų perėjų net ir tuo atveju, jei nesimato prie jos artėjančio pėsčiojo.

20 km/val. greitis – ne per mažas

Anot pašnekovės, vaikai – nenuspėjami, jie gali netikėtai atbėgti prie perėjos ir žengti į gatvę net nesustoję prie perėjos.

Jei eina grupė moksleivių, net praleidus juos visus nereikėtų skubėti važiuoti – dažnai kažkas gali būti atsilikęs.

„Pavojus sumažėja, kai vairuotojai važiuoja neviršydami leistino greičio“, – konstatavo pedagogė.

Vairuotojams atrodo, kad 20 km/val. greitis gyvenamosiose zonose – pernelyg mažas. Mokytoja pažymėjo, kad ten, kur bėgioja ir žaidžia vaikai jis toks privalo būti. Tik tuomet vairuotojai turi galimybę laiku sustoti.

N. Dilevičienė taip pat atkreipė dėmesį į miestų pakraščiuose įsikūrusias mokyklas. Jei vaikams tenka eiti šalikele, jie ne visada laikosi taisyklių ir eina ne kairėje, o dešinėje kelio pusėje.

„Kai kur eiti dešine puse jiems būna arčiau, o mokytojai taip pat dar būna nespėję priminti eismo taisyklių. Vairuotojai turėtų tai žinoti ir būti atsargūs“, – kalbėjo pedagogė.

Gali klysti, bet turi būti saugomi

Mokytojai primena vaikams, kad išlipę iš autobuso jie jokiu būdu negali eiti pro jo priekį, nei pro galą.

Visgi, anot pašnekovės, važiuodami paskui autobusus, pažymėtus kelio ženklu „Vaikai“ vairuotojai turėtų būti gerokai atidesni, neskubėti jų lenkti, net kažkiek sumažinti greitį – priešais juos ant kelio netikėtai gali pasirodyti moksleivis.

„Pati matau, kaip jie lekia per gatvę išlipę iš autobusų. Jei vairuotojai bus atsargūs, išvengsime nelaimių, o patys vaikai vėliau susipras. Svarbiausia, kad nebūtų jau per vėlu“, – sakė N. Dilevičienė.

Ji taip pat pridūrė, kad vaikai dabar važinėja ir elektriniais paspirtukais bei riedlentėmis, kurios pasiekia nemažą greitį. Sustabdyti jas nėra paprasta, todėl papildoma atsakomybė vėlgi tenka vairuotojams.

„Net jei vaikai kažką padaro neteisingai, turime juos saugoti. Per keletą sekundžių viskas gali pasikeisti, todėl mes privalome būti atidesni“, – reziumavo pedagogė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.