Priežastys, kodėl JAV išaugo žūstančiųjų pėsčiųjų skaičius: kaltas oras ir pasirinktas automobilis

Sparčiai populiarėjantys visureigiai, šylantis klimatas mobilieji telefonai ir marihuana – keturios priežastys, lėmusios didžiausią pėsčiųjų žūčių skaičių JAV per daugiau nei trisdešimtmetį. JAV „Governors Highway Safety Association“ asociacija šią savaitę paskelbė kasmetę ataskaitą, kurioje išsamiai aprašytos valstybinės ir nacionalinės pėsčiųjų žūties tendencijos 2019 metais, skelbia CNN.

Skelbiama, jog vien tik pėsčiųjų žūtys sudarė net 17 proc. visų su eismu susijusių mirčių.<br>123rf nuotr.
Skelbiama, jog vien tik pėsčiųjų žūtys sudarė net 17 proc. visų su eismu susijusių mirčių.<br>123rf nuotr.
Ataskaitoje teigiama, kad išmanieji telefonai yra pagrindinė dažno pėsčiojo ar kito eismo dalyvio dėmesingumo trūkumo priežastis.<br> 123rf nuotr. 
Ataskaitoje teigiama, kad išmanieji telefonai yra pagrindinė dažno pėsčiojo ar kito eismo dalyvio dėmesingumo trūkumo priežastis.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2020, 9:16 AM, atnaujinta Mar 9, 2020, 9:25 AM

Praėjusiais metais JAV žuvo apie 6 590 pėsčiųjų, o tai – didžiausias skaičius nuo 1988 m. Skelbiama, jog vien tik pėsčiųjų žūtys sudarė net 17 proc. visų su eismu susijusių mirčių. Paskutinį kartą panašius rodiklius Šiaurės Amerikos valstybės atstovai fiksavo prieš daugiau nei 35 metus – dar 1982-aisiais.

Remiantis kasmetės ataskaitos duomenimis, didžioji dalis žūčių įvyko tamsiuoju paros metu, o šių skaičius 2009–2018 metų laikotarpiu išaugo net 67 proc.. Tuo metu to paties pobūdžio nelaimės dienos metu augo 16 proc.. Ekspertai atskleidė, jog yra kelios priežastys.

Viena iš jų – šiltas oras. Šis, pasak tyrimo, vis daugiau žmonių nakties metu išgena į gatves, taip pat prisideda prie didesnio alkoholio suvartojimo, tad išauga ir nelaimės rizika.

Antra – išmanieji telefonai, ekspertų teigimu, veikiantys tiek miego kokybę, tiek emocinę būklę. Be to, ataskaitoje teigiama, kad pastarieji yra pagrindinė dažno pėsčiojo ar kito eismo dalyvio dėmesingumo trūkumo priežastis, rašo CNN.

Galiausiai – visureigiai. Kadangi JAV didelių transporto priemonių populiarumas tik auga, neretai į eismo įvykius patekę kelių gigantai padaro kur kas didesnę, dažnai mirtiną žalą aplinkiniams nei mažesnės transporto priemonės.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad išaugusiam pėsčiųjų žūčių skaičiui įtakos turi ir vis didesnis apsvaigusių nuo marihuanos žmonių skaičius.

Nors duomenys apie pėsčiųjų mirtingumą daliai JAV piliečių kelia nerimą, tačiau GHSA asociacijos atstovai teigia, jog yra ir pozityvių pokyčių.

Net šešios JAV valstijos – Arizona, Džordžija, Luiziana, Pensilvanija, Ilinojus ir Misisipė – per tą patį 2018 m. laikotarpį fiksavo dviženklį pėsčiųjų mirčių mažėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.