Priminė, kokie reikalavimai taikomi mopedams

Mopedas – dviratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/val. ir ne didesnis kaip 45 km/val. ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Eismas Vilniuje,motociklas,mopedas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eismas Vilniuje,motociklas,mopedas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius, kelių policijos, kelių policija, T.Narbuto g., motociklas, mopedas, motoroleris<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vilnius, kelių policijos, kelių policija, T.Narbuto g., motociklas, mopedas, motoroleris<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
reidas, Vilniaus kelių policija, Vilnius, stabdo, tikrina, motociklas, mopedas, motoroleris<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
reidas, Vilniaus kelių policija, Vilnius, stabdo, tikrina, motociklas, mopedas, motoroleris<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-10 15:32

Ar triratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausiasis projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/val. ir ne didesnis kaip 45 km/val.

Taip pat kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Jei motoriniams dviračiams (elektriniams paspirtukams) ir jų vairuotojams taikomi tokie pat reikalavimai kaip ir vairuojant dviratį, mopedų (nesvarbu ar tai vidaus degimo variklis, ar elektrinis) vairuotojams taikomi visai kiti reikalavimai.

Mopedą vairuoti leidžiama nuo 15 metų ir tik turint AM ar bet kurios kitos motorinės transporto priemonės kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Mopedas turi būti nustatyta tvarka įregistruotas, būti su pritvirtintu valstybinio numerio ženklu, jam nustatyta tvarka turi būti atlikta privalomoji techninė apžiūra, jo valdytojai turi būti apsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Važiuodami mopedu vairuotojas ir keleiviai privalo naudoti motociklininkų apsaugas (motociklininkų šalmus, akių apsaugos nuo sužeidimo priemones).

Mopedų vairuotojai privalo važiuoti tik pirmąja nuo važiuojamosios dalies dešiniojo krašto eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto, išskyrus tuos atvejus, kai jiems reikia sukti į kairę, apsisukti, aplenkti ar apvažiuoti kliūtį, važiuoti tiesiai, kai iš pirmosios eismo juostos leidžiama sukti tik į dešinę, sustoti (stovėti) vienpusio eismo kelyje.

Draudžiama vežti mopedais vaikus iki 12 metų.

Sustoti ir stovėti draudžiama ant vejos, šaligatvio (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai), ant pėsčiųjų ar (ir) dviračių tako, dviračių juostos, taip pat arčiau kaip 5 m atstumu prieš važiuojamosios dalies susikirtimą su pėsčiųjų ar (ir) dviračių taku.

Keliuose, kuriuose yra po vieną kiekvienos krypties eismo juostą, ir arčiau kaip 5 m atstumu už pėsčiųjų ar (ir) dviračių tako, pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 m atstumu prieš jas, o keliuose, kuriuose yra po vieną kiekvienos krypties eismo juostą, ir arčiau kaip 5 m atstumu už pėsčiųjų perėjų ir kitose vietose, kuriose Kelių eismo taisyklės draudžia tai daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.