Palangą palygino su Švedija: takų jau yra, trūksta tik tradicijų ant dviračio sėsti kasdien

„Palanga iš tiesų tampa vis draugiškesnė dviračiams. Čia kasmet daugėja puikiai sutvarkytų takų, tad palangiškiams belieka tik susikurti kasdienes važinėjimo dviračiais tradicijas“, – pokalbį pradėjo istorijos herojai, kasmet į gimtinę sugrįžtantys Gytis ir Elena Gelgotos.

Gelgotų šeima, kaip tikri švedai, savo gyvenimo be dviračių nebeįsivaizduoja.<br>www.pajurionaujienos.com nuotr.
Gelgotų šeima, kaip tikri švedai, savo gyvenimo be dviračių nebeįsivaizduoja.<br>www.pajurionaujienos.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

www.pajurionaujienos.com

Apr 12, 2022, 10:18 AM

Mina kelias dešimtis kilometrų

Aštuoniolika metų Švedijoje gyvenanti lietuvių šeima šiuo metu įsikūrusi Buroso mieste. Kūno kultūros mokytojas ir futbolo treneris Gytis ir sveikatos priežiūros sistemoje dirbanti Elena pasakojo, kad jie, kaip ir tikri švedai, savo gyvenimo be dviračių jau nebeįsivaizduoja ir labai džiaugiasi pokyčiais Palangoje.

„Čia tikrai dabar drąsiau išvažiuojame su vaikais, kurie Švedijoje įprato jaustis saugiai, nes dviratininkams Švedijoje pritaikyta visa infrastruktūra“, – teigė Gytis, savo atžalas ant dviračių pasodinęs vos tik šios pradėjo vaikščioti.

Lygindamas Švediją ir Lietuvą vyras pastebėjo, kad vis dar labai skiriasi žmonių požiūris į važiavimą dviračiu. Pasak jo, švedai labai vertina, kad, mindamas šią transporto priemonę, gali ir sutaupyti, ir sustiprėti – nereikės lankyti sporto klubo. Net sporto žvaigždės į treniruotes važinėja dviračiais, todėl ne vienas dviratį pavadina „savo mašina“.

Lietuvoje dviračiai dar tikrai ne visų vertinami ir dažniau naudojami pramogai. O štai daugybė švedų net kelias dešimtis kilometrų, nepaisydami oro sąlygų, į darbą mina dviračiais.

„Įdomiausia, kad net pliaupiant lietui gali matyti, kaip švedas mina dviratį, prisikabinęs vežimėlį, kuriame sėdi vaikas – taip jie keliauja į vaikų darželį. Ir visai nesvarbu, kur žmogus dirba. Žinoma, atvykęs į darbą, jis persirengia“, – pasakojo Gytis.

Pašnekovo teigimu, Švedijoje darnų judumą labai skatina ir vietos valdžia. Savivaldybės siūlo atsisakyti automobilių ir, pavyzdžiui, pedagogams sudaro sąlygas išsinuomoti naujus elektrinius dviračius ir juos išsipirkti.

Jaučiasi saugiau ir laisviau

Gelgotas žavi ne tik puikiai įrengti ir apšviesti dviračių takai, bet ir dviračiais Švedijoje važinėjančių žmonių kultūra. Keliaudamas dviračiu ten jautiesi tikrai saugiai, nes visi stengiasi važiuoti itin ramiai ir kultūringai. Beveik visi dviratininkai dėvi šalmus.

„Mes jau įpratome ir to pasigendame Palangoje, kur tikrai neramu matant, kaip poilsiautojai laksto be šalmų“, – pastebėjo Gytis. Tačiau čia pat pridūrė, kad Palanga kasmet keičiasi ir dviratininkai jaučiasi vis laisviau ir saugiau.

Dabar labai patogu tapo važiuoti ir atnaujinta pagrindine miesto susisiekimo arterija – Vytauto gatve, kuria keliaujant pasiekiami ir gyventojams bei poilsiautojams svarbūs objektai: prekybos centrai, vaistinės, gydymo įstaigos, reabilitacinės ligoninės ir daugybė turistams įdomių vietų.

Dviračiams rengia stogines

Prieš penkerius metus vienos pagrindinių Palangos gatvių – Vytauto gatvės ruožas nuo S. Dariaus ir S. Girėno iki Druskininkų gatvės tapo vienos krypties eismo gatve. Čia įrengta specialiai išskirta ir praplatinta, dviratininkams skirta juosta raudono asfaltbetonio danga – joje gali drąsiai prasilenkti keli dviračių mėgėjai.

Be to, šiemet patvirtinus naujas paplūdimių zonas, bus formuojami ir tvarkomi privažiavimai, kad dviratininkai ir važiuojantys automobiliais patogiau pasiektų šias zonas.

„Visai netrukus dviračių mėgėjų laukia dar viena naujovė – dviračių saugyklos, kurias jau baigiama įrengti. Saugyklos bus uždaros, su stogu, rakinamos kodine spyna, pastačius dviratį bus galimybė jį prirakinti.

Gyventojai šias saugyklas galės rasti prie pagrindinių miesto viešųjų įstaigų: mokyklų, sporto centro, miesto baseino ir Savivaldybės administracijos pastato Vytauto gatvėje“, – pasidžiaugė Palangos miesto savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Šikšnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.