Atšvaitas gelbsti gyvybes – vaikai gatvėje gali būti ir saugūs, ir stilingi

Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis. Visgi specialistai primena: atšvaitas – ne papuošalas, o priemonė, gelbstinti gyvybę, ir reikalinga ji, visų pirma, vairuotojui. Antra vertus, jei išsirinktas atšvaitas vaikui patiks, tikėtina, jis atsidurs ne kuprinėje ar stalčiuje, bet ten, kur ir turi būti – ant drabužių.

Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>V.Balkūno nuotr.
Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>V.Balkūno nuotr.
Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įvairių formų ir spalvų, papuošti animacinių filmų herojais, klijuojami, segami ar tvirtinami – atšvaitų pasirinkimas didžiulis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-15 19:00

Atšvaitas padės tik jį nešiojant

Vairavimo instruktorė Solveiga Dambrauskaitė-Bakutienė veda saugaus eismo pamokas pradinių klasių moksleiviams. Jų metu ne tik pasakoja, kodėl svarbu segtis atšvaitą, kaip saugiai elgtis gatvėse, bet ir kartu iš sertifikuotos, šviesą atspindinčios, medžiagos gamina atšvaitus, kuriuos vaikai segasi ir vėliau saugūs keliauja į mokyklą.

S. Dambrauskaitės-Bakutienės nuomone, atšvaitas, visų pirma, turi patikti vaikui, tad išeitis – leisti jį išsirinkti pačiam. Geriausiai šviesą atspindi šviesios, pavyzdžiui, sidabrinės spalvos atšvaitai, bet parduotuvių lentynose atsidūrę sertifikuoti mėlynos, rožinės ar raudonos spalvos atšvaitai taip pat puikiai atlieka savo funkciją.

Žinoma, svarbu ne tik išsirinkti atšvaitą, bet ir pasirūpinti, jog šis būtų tinkamai prisegtas. „Jeigu nusiperkame ar gauname dovanų nuostabiausią atšvaitą, kurį mėgstame, tačiau jį laikome stalčiuje, kuprinėje ar kišenėje, nešiojame kaip talismaną, jis mūsų neapsaugos – kaip talismanas jis neveiks“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Pakabinamas atšvaitas turėtų būti tvirtinamas dešinėje pusėje, ant viršutinių drabužių, suaugusio žmogaus kelių aukštyje, ant dešinės rankos ir kojos. Ant rankos atšvaitas dedamas aukščiau nei rankos riešas, tiesa, svarbu atsižvelgti į vaiko ūgį. Svarbiausia taisyklė – atšvaitas turėtų būti prisegtas automobilių žibintų aukštyje. Taigi, vaikui, priklausomai nuo jo ūgio, gali tikti net kepurė su atšvaitu.

Vaikams patinka nuolat matyti tai, ką labiausiai mėgsta. Atšvaitą, anot specialistės, galima segtis ant viršutinių drabužių, priekyje, tačiau tokiu atveju svarbu nepamiršti ir vaiko nugaros. Vaikai judrūs, jie sukiojasi, tad itin svarbu, jog atšvaitų būtų daugiau ir iš visų pusių.

Daugelis gamintojų siūlo drabužių (striukių, neperšlampamų kelnių, kepurių ar pirštinių) su integruotomis švytinčiomis juostelėmis, kurios šviesiuoju paros metu beveik nepastebimos, tačiau puikiai atspindi šviesą keliaujant anksti rytą ar tamsiuoju paros metu, esant rūkui ar lyjant.

Beje, svarbu nepamiršti, kad į drabužius integruoti atšvaitai gali greičiau nusidėvėti, t. y. neatspindėti šviesos. Striukės, paltai skalbiami, valomi valyklose, o tai veikia į drabužius integruotų atšvaitų savybes, taigi, papildomas prisegamas atšvaitas labai svarbu.

Net jei vaiko kuprinė ar drabužiai su integruota šviesą atspindinčia juostele ar pasiūti iš šviesą atspindinčios medžiagos, S. Dambrauskaitė-Bakutienė taip pat siūlo prisegti ir papildomą atšvaitą. Visų pirma, tam, jog vaikas nepamirštų – prisegtas atšvaitas sutemus gali išgelbėti gyvybę, mat tuomet jis geriausiai matomas vairuotojams.

Kalbėtis niekada nevėlu

Pačios S. Dambrauskaitės-Bakutienės vaikui beveik treji metai, tad ji žino – su tokio amžiaus mažyliu jau galima kalbėtis apie atšvaitų svarbą.

Jei vaikas keliauja vienas, pavyzdžiui, autobusu į mokyklą ar būrelius, tą daryti ypatingai svarbu. Pirmokai, pašnekovės žodžiais, jau turėtų suprasti, kaip svarbu prisisegti atšvaitą, žinoti pagrindines kelių eismo taisykles: kaip saugiai elgtis gatvėje, keliauti per pėsčiųjų perėją ir pan. Visgi, pastebi specialistė, net ir ketvirtokams žinių pritrūksta.

„Vadinasi, informacijos gausu, tačiau ji pasiekia ne visus. Kalbėti apie saugumą gatvėje negali būti per anksti, tačiau nėra ir ribos, iki kada tą daryti, juolab ne tik vaikai, bet ir ne visi tėvai žino apie atšvaitų svarbą“, – mano pašnekovė. – Kone kiekvienas suaugusysis paklaustas, ar reikia atšvaito, pasakys, kad taip, bet paklaustas, ar jį nešioja pats, greičiausiai, atsakys, jog ne. Vaikui teigiama, jog atšvaito reikia. Kodėl? Nepaaiškinama.

Vaikas tik tiek ir žino: atšvaitą segtis reikia. Kartais pagrasinama, jog, nenešiojant jo, partrenks automobilis. Bet iš tiesų galima kalbėti kitaip – kaip atšvaitas gali padėti tamsiuoju paros metu.“

Kiekvienas metras tamsoje gali būti lemtingas

Tamsiais drabužiais vilkintį žmogų vairuotojas, priklausomai nuo automobilio žibintų kokybės, pastebi vos už 15–20 metrų. Ryškių spalvų drabužiais (raudonais, geltonais, baltais) vilkintys žmonės pastebimi už 50 metrų.

Jei žmogus taisyklingai segi nors vieną atšvaitą – jis vairuotojui matomas už 100 metrų. Skirtumas didžiulis, jo pakanka, jog vairuotojas priimtų sprendimą: sumažintų greitį, aplenktų žmogų ir pan. Dar didesniu atstumu galima pastebėti žmogų, dėvintį ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiomis juostomis arba striukę, pasiūtą iš šviesą atspindinčios medžiagos.

Jei vaikui tenka eiti užmiesčio keliu, pašnekovės žodžiais, svarbu jam priminti kelias taisykles: privalu eiti prieš automobilio judėjimo kryptį, taip galima matyti automobilį ir, prireikus, pasitraukti.

Trauktis reikia ne į gatvės pusę, o į kelkraštį, eiti kuo arčiau jo. Svarbiausia, kad atšvaitai būtų prisegti dešinėje pusėje. Kuo jų daugiau, tuo geriau: kelnės, papuoštos atšvaitais, atšvaitas ant kojos, pakabinamas atšvaitas, atšvaitas-juostelė, tvirtinama ant dešinės rankos.

Svarbu vaikams priminti, jog ir jų draugams reikia atšvaitų. Jei vienas vaikas pasipuošęs keliais atšvaitais, o einantis šalia neturi nė vieno, galbūt, galima vienu pasidalyti ir su draugu – dviese būsite saugesni.

S. Dambrauskaitė-Bakutienė įsitikinusi, jog jei suaugęs moko vaiką, kad reikia prisisegti atšvaitą, turėtų jį segtis ir pats. Vairuotojai kelyje nepastebi ir suaugusiųjų, nors jie ir gerokai aukštesni, turi daugiau įgūdžių ir patirties kelyje.

„Labai nemalonu už 15 metrų, netoli važiuojamosios kelio dalies, pamatyti juodą šešėlį. Keliaujant miesto gatvėmis, užmiesčio keliu, kertant pėsčiųjų perėjas būtina pagalvoti apie savo saugumą – prisisegti atšvaitą“, – apibendrino pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.