Pavojaus signalai, kuriuos verta žinoti kiekvienam: kas išduoda į telefoną įnikusį vairuotoją?

Nors mobilieji telefonai palengvina kasdienybę, vairavimas naudojantis šiuo įrenginiu gali būti pražūtingas. Už mobiliojo ryšio priemonių naudojimą prie vairo gresia baudos, tačiau pareigūnai ir saugaus eismo specialistai teigia, kad pomėgis važiuojant kalbėtis telefonu vis dar paplitęs.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2023, 7:00 PM

Saugaus eismo ekspertas, vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis atsako, kokie ženklai išduoda, kad priešais važiuojančio automobilio vairuotojas naudojasi mobiliuoju telefonu ir kokį pavojų kelia toks elgesys.

Pavojų išduoda keli ženklai

K. Povilaitis teigia, kad telefonu besinaudojantį vairuotoją nesunku atpažinti iš tolo. „Naršant telefonu, akys nukreipiamos nuo kelio, todėl važiuojama nestabiliai, keičiasi judėjimo trajektorija.

Pastebime, kad automobilis „plaukioja“ savo eismo juostoje arba net išvažiuoja į priešpriešinį eismą. Judama nevienodu greičiu: vairuotojas tai sulėtina, tai pagreitina važiavimą, o kartais ima staigiai stabdyti. Visi šie ženklai rodo, kad žmogus užsiėmęs pašalinėmis veiklomis“.

Pasak pašnekovo, dažnai vairuotojai telefonus ima tikrinti užsidegus raudonam šviesoforo signalui. „Pasitaiko, kad įnikęs į telefoną žmogus nemato užsidegusios žalios šviesos ir laiku nepajuda iš vietos. Jis „užmiega“ sankryžoje ir sukelia kitų eismo dalyvių susierzinimą“.

Vairavimo instruktorius pripažįsta: į telefoną užsižiūrėjusių eismo dalyvių mūsų keliuose išties daug. Laiku pastebėti prasižengėlį yra labai svarbu.

„Mokiniams nuolat akcentuoju, kad vairuojant būtina ne tik nesinaudoti telefonu, bet ir iš anksto pamatyti šį nusižengimą darančius vairuotojus. Žmogus su telefonu prie vairo yra didelė rizika aplinkinių saugumui, todėl kelyje pastebėjus neįprasta trajektorija, kintančiu greičiu judantį automobilį, nuo jo būtina laikytis kuo didesne distancija“, – pataria specialistas.

Nenuspėjami manevrai

K. Povilaičio teigimu, šalia telefone naršančio vairuotojo važiuoti rizikinga dėl neprognozuojamų manevrų. Vienas iš jų – staigus stabdymas.

„Pažįstamas vairuotojas neseniai sudalyvavo gana tipiškame eismo įvykyje. Priešais važiavęs automobilis staiga sustojo antroje juostoje. Šis veiksmas buvo toks netikėtas, kad vairuotojui nepavyko savo automobilio sustabdyti laiku ir įvyko nedidelė autoavarija. Paaiškėjo, kad staiga sustojusio automobilio vairuotoja užsikalbėjo telefonu.

Nors kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad be reikalo stabdyti negalima, tokiose situacijose kaltas vis tiek lieka tas vairuotojas, kuris atsitrenkia į kitą automobilį“, – primena vairavimo instruktorius.

Vairuotojas, kalbantis telefonu, rašantis žinutes, negeba prognozuoti situacijos kelyje. Net porą sekundžių nuo kelio nukreiptas žvilgsnis gali atnešti skaudžių pasekmių.

„Dėmesį sutelkus į telefoną, kelio nematome. Deja, eismo sąlygos gali pasikeisti per akimirką. Laiku nepamačius kliūties, nespėjama priimti reikiamų sprendimų, transporto priemonė gali tapti nevaldoma ir gresia susidūrimas su kitu automobiliu ar į kelią netikėtai įžengusiu pėsčiuoju“, – pavojus vardina saugaus eismo ekspertas.

Atsakingas vairavimas išspręstų daugelį problemų

K. Povilaitis šiandienos žmogaus santykį su elektroniniais įrenginiais prilygina priklausomybei. „Net parduotuvės eilėje stovintys pirkėjai dažnai būna įnikę į telefoną. Situacija eisme yra ne ką geresnė. Kone kas antras vairuotojas, stovėdamas grūstyje ar prie šviesoforo, būna akis įsmeigęs į išmaniojo įrenginio ekraną“, – apgailestauja specialistas.

Pašnekovas teigia, kad nors daugelis vairuotojų skundžiasi transporto grūstimis, lėtu eismu, šią problemą sumažinti padėtų didesnis atidumas.

„Neretai atsitinka taip, kad eismą lėtina pirmas prie šviesoforo stovintis vairuotojas, kuris naršo telefone, rašo žinutes. Ne vienas tyrimas nustatė, o gyvenimiška praktika įrodė: vienu metu dviejų darbų gerai neatliksime. Todėl siūlau nevairuoti puse kojos: į eismo saugumą žvelkime atsakingai“.

Saugaus eismo ekspertas pabrėžia: kelyje turime būti ne pasyviais įvykių dalyviais, o aktyviais stebėtojais – iš anksto numatyti pavojingas situacijas kelyje, kad galėtume jų išvengti.

„Telefonas yra trukdis, kuris apsunkina vairavimą, lėtina eismą ir sumažina mūsų saugumą. Kai jis rankoje, pastebėjus kliūtį, laiku sureaguoti gali būti per vėlu. Todėl saugiausia važiuojant išjungti telefono garsus, atokiau patraukti šį įrenginį ir susikoncentruoti tik į kelią“, – sako K. Povilaitis.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.