Ko tik nepamato viešajame transporte: šunys ant kėdės sėdi šalia keleivių, karaliauja be antsnukių

Keliauti su keturkojais augintiniais viešuoju transportu norėtų vis daugiau kauniečių. Kartais tokios situacijos kelia šypseną ir keleiviams, ir vairuotojams. Bet būna ir įvairių ne visai smagių nutikimų.

Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vežti didelių šunų troleibusu ar autobusu kauniečiai negali, tai draudžia taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 11:00 AM

Kauno gyventojai, važinėjantys viešuoju transportu, kartais drauge gabenasi ir kates ar mažus šunis. Juos vežasi krepšiuose ar tam skirtuose konteineriuose.

Tačiau būna ir tokių, kurie nori keliauti su didesniais keturkojais augintiniais.

Tada susidaro įvairių – ir smagių, o kartais ir nemalonių – situacijų.

Teko kviesti pareigūnus

Kovo 19 dienos popietę į 5-ojo maršruto troleibusą, sustojusį Vytauto prospekte, Kęstučio gatvės stotelėje, įlipo vyras, rankose laikantis vidutinio dydžio šunį, ir atsisėdo greta jau sėdinčio keleivio. Keturkojis buvo be antsnukio.

Bendrovės „Kauno autobusai“ vairuotoja Laura Sakalauskienė pasakojo, kad tuo metu troleibusu važiavo nemažai žmonių.

Vairuotoja nusprendė, kad šuo gali kelti pavojų, nes jei kuris nors keleivių neišlaikytų pusiausvyros ir netyčia kluptelėtų greta viduryje troleibuso įsitaisiusio šuns šeimininko, keturkojis pultų jo ginti.

„Svetimų šunų gali bijoti vaikai, jų bijo net kai kurie suaugusieji.

Keturkojis buvo be antsnukio, todėl paprašiau vyro, kad jis iš troleibuso išliptų“, – tą dieną prisiminė vairuotoja.

L.Sakalauskienė teigė, kad vyras išlipti atsisakė, aiškino, jog vairuotoja neturi teisės jo išprašyti lauk, troleibuse nėra informacijos, kad vežti keturkojų negalima, nėra, pavyzdžiui, apie tai informuojančių lipdukų.

„Sprendžiant iš elgesio, keleivis su šunimi atrodė išgėręs, todėl iškviečiau policijos pareigūnus. Jie vyrą iš troleibuso išsivedė.

Žinojau, jog esu teisi, bet vis tiek buvo nemalonu, kad žmogus nebuvo supratingas, neįvertino aplinkinių saugumo“, – atviravo vairuotoja.

Pasodino į keleivio vietą

L.Sakalauskienė pasakojo, kad neseniai vienas vyras su nemažu šunimi norėjo įlipti į troleibusą pro vidurines duris, nors keleiviai pro jas tik išlipa. Kai to padaryti nepavyko, grūmojo ir keikėsi.

Kitą kartą vaikinas su vidutinio dydžio šunimi vėlai vakare Partizanų gatvėje taip pat norėjo pasivažinėti. Kai vairuotoja pasakė, kad šuo turi būti su antsnukiu, iš troleibuso išlipo pats.

Buvo ir atvejis, kai vairuotoja nepastebėjo, kaip į troleibusą pro galines duris įlipo moteris su dideliu šunimi.

Ji augintinį pasisodino greta ant keleivio sėdynės. Kai vairuotoja tai pastebėjo, keleivė aiškino, kad dabar laisvė ir demokratija, kas ką nori, tas tą daro.

„Atvejų, kai keleiviai nori vežtis didelius šunis be antsnukių, daugėja.

Informacija apie tai, kokius keturkojus ir kaip galima vežtis, yra internete.

Keista, kad žmonės patys tuo nepasidomi“, – stebėjosi 9 metus troleibusus vairuojanti L.Sakalauskienė.

Vežė mergaitę su pudeliu

Šeštus metus miesto autobusus vairuojantis Mindaugas Gudas sakė, jog mato, kad keleiviai neretai krepšiuose ir specialiuose konteineriuose vežasi kates ar nedidelius šunis. Jie problemų nekelia.

Gyventojų, norinčių važiuoti autobusais su dideliais šunimis, nebūna labai daug, bet paprastai juos vežti M.Gudas atsisako.

„Juk gali nutikti taip, kad, priėmus vieną keleivį su augintiniu, kitoje stotelėje įlips kitas, šunys gali susipjauti. Yra buvę, kad keleivė, pamačiusi, jog autobuse vežamas net ir nedidelis šuo be antsnukio, atsisakė važiuoti“, – pasakojo vairuotojas.

Neseniai nutiko malonesnis įvykis. Domeikavoje į autobusą norėjo įlipti ir kelias stoteles pavažiuoti mergaitė su vidutinio dydžio pudeliu. Keleivių buvo nedaug, kai ji su šunimi įlipo, prieštaraujančių tam nebuvo, todėl vairuotojas važiuoti jiems leido.

„Mergaitė su šuniuku stovėjo prie mano kabinos. Kai padaviau bilietą, pudelis aplaižė man ranką. Netrukus vienas vaikas su motina priėjo šuns paglostyti.

Kelionė tęsėsi, jokių problemų nebuvo. Visų – mano, keleivių ir mergaitės su šunimi – nuotaika buvo puiki. Visi šypsojomės. Kai aplinkybės leidžia, mes nieko prieš pavėžėti keturkojus augintinius“, – kalbėjo M.Gudas.

Vežamas gyvūnas neturi trikdyti keleivių

„Kovo 19 dieną, kai vyras su šunimi nepanoro išlipti iš troleibuso, dėl to nukentėjo kiti keleiviai. Kol buvo laukiama policijos ekipažo, žmonės persėdo į kitas viešojo transporto priemones, ne vienam teko pirkti naują bilietą. Gaila, kad dėl vieno asmens nukenčia niekuo dėti keleiviai.

Gyvūnai nemokamai vežami krepšiuose, pintinėse, narveliuose, kurių matmenys ne didesni kaip 60 cm ilgio, 40 cm aukščio ir 20 cm pločio. Krepšiuose ir pintinėse vežami šunys privalo būti su antsnukiais, išskyrus šunis, kuriems dėl jų veislės antsnukiai nepritaikyti.

Keleivis, vežantis gyvūną, privalo laikytis ir Gyvūnų laikymo Kauno mieste taisyklių. Jose nurodyta, kad konteinerių ar kitų priemonių, kuriose vežami gyvūnai, negalima dėti ant viešojo transporto sėdynių.

Asmuo, vežantis gyvūną, privalo užtikrinti, kad gyvūnas nebus žalojamas ir nepatirs streso. Ilgesnio vežimo metu gyvūnas turi būti reguliariai šeriamas ir girdomas.

Asmuo, kuris vežasi gyvūną, privalo nedelsdamas išvalyti gyvūno priterštą vietą ir apie tai informuoti vairuotoją.

Taip pat reikia turėti gyvūno registravimo pažymėjimą ir paskiepijimo (vakcinavimo) pažymėjimą.

Viešuoju transportu vežamas gyvūnas neturi trikdyti kitų keleivių. Jei vežamas gyvūnas trikdo keleivius ir jie yra nepatenkinti, asmuo su gyvūnu turi išlipti iš viešojo transporto priemonės artimiausioje stotelėje“, – teigė Greta Makūnaitė, bendrovės „Kauno autobusai“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.