Keturračių vairuotojų įžūlumas: niokoja regioninio parko teritoriją

Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka. Kasmet, vos sušilus orams, Nevėžio upės slėnyje matomos automobilių ratais išvagotos natūralios pievos, o dažnas žvejys nesibodi automobiliu nuvažiuoti iki pat upės.

Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Nors Krekenavos regioniniame parke važinėti bekele draudžiama, bet akiplėšų tai daryti pakanka.<br>„Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Keturračių klubas „Bekelės vilkai“.<br>„Bekelės vilkų“ nuotr.
Keturračių klubas „Bekelės vilkai“.<br>„Bekelės vilkų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Raimonda Mikučionytė

Apr 28, 2023, 8:30 PM, atnaujinta Apr 29, 2023, 8:18 AM

Kita bėda – keturratininkų bei motociklininkų padarytos lenktynių trasos Nevėžio pakrantėse ties Kalnelio, Jaciniškio, Kazokų ir kitais kaimais. Be to, pasitaiko atvejų, kai važinėjama netgi piliakalnių šlaitais.

Važinėja be numerių

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Krekenavos regioninio parko grupės patarėja Alma Kavaliauskienė aiškino, kad neleistinas motorinių transporto priemonių naudojimas daro didelę žalą gamtai.

„Suardo gamtinių teritorijų augalinę dangą, sunaikina saugomų augalų augavietes, sukelia dirvų eroziją, kenkia laukinei gyvūnijai, teršia aplinką.

Toli sklindantis keturračių gausmas trikdo gyventojų bei poilsiautojų ramybę bei mažina vietovių rekreacinį patrauklumą. Paprastai tokie bekelės mėgėjai važinėja transporto priemonėmis be numerių, o pasivažinėjimo laikas – savaitgaliai.

Krekenavos regioninio parko darbuotojai neturi galimybės, kaip tuos motociklininkus ir keturratininkus pagauti“, – sakė A. Kavaliauskienė ir teigė, kad ir policininkai bejėgiai prieš tokius „gamtos mylėtojus“.

Dingsta be pėdsakų

„Reikia tiksliai žinoti, kad jie atvažiuos, kur važiuos. Reaguoti reikia labai greitai, nes pranešus, kad transporto priemonės važinėja neleistinoje vietoje, kol policija atvažiuoja, jų nelieka nė padujų. Svarbiausia, kad po savaitgalio matome tik padarinius – išvažinėtas pievas, miško keliukus, upės pakrantes.

Žiemą žala gamtai ne taip matosi – įšalas veikia, bet pavasarį, kai žemė drėgna, bėdos pridaro – palieka daug žymių. Kenčia ir gyvūnai, ir žolynė danga“, – susijaudinusi kalbėjo A. Kavaliauskienė.

Pasak Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Krekenavos regioninio parko grupės patarėjos, bandys aiškintis, kas važinėja keturračiais.

„Gal išsiaiškinus, kas važinėja tomis transporto priemonėmis ir pasikalbėjus, kad nevažinėtų saugomose teritorijose, poveikis būtų.

Beje, pastebėjome kartą neleistinai su motociklu važinėjantį Nevėžio pakrantėmis. Iškvietėme policiją, bet pareigūnai nespėjo atvažiuoti“, – kalbėjo A. Kavaliauskienė ir mano, kad keturračiais ir motociklais važinėja vietiniai, nes važinėja be numerių.

Norėtų dažniau matyti

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Krekenavos regioninio parko grupės patarėja norėtų, kad pareigūnai dažniau apsilankytų Krekenavos regioniniame parke.

„Policijos pareigūnai ir aplinkosaugininkai galėtų dažniau apsilankyti saugomose teritorijose. Gal tada sureaguotų. Juolab kad mes negalime pažeidėjų bausti – neturime priemonių – galime tik perspėti.

Esame bejėgiai, nors statome ženklus, kad Krekenavos regioninio parko teritorijoje ne keliais savaeigėmis motorinėmis transporto priemonėmis draudžiama važinėti“, – aiškino A. Kavaliauskienė.

Keturratininkai privalo

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė teigė, kad kiekvienas keturračio vairuotojas privalo žinoti Kelių eismo taisykles (KET).

„Todėl pastebėjus važiuojant transporto priemonėmis neleistinose vietose, būtina kviesti pareigūnus. Pažeidėjams rašomos baudos, bet pareigūnai apie baudas sprendžia vietoje.

Galbūt įmanoma pasitarti su vietiniais gyventojais, kad jie pagelbėtų Krekenavos regioninio parko darbuotojams ir padėtų nustatyti pažeidėjus, kurie pažeidinėja KET“, – sakė O. Jukniūtė ir siūlė pranešti policijai ar aplinkosaugininkams pagalbos telefonu 112.

Skambinkite 112

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Urtė Šimonytė teigė, kad apie pažeidėjus būtina informuoti.

„Pastebėjus pažeidėjus, svarbu pranešti telefonu 112. Taip pat, jei yra galimybė nufilmuoti įvykį ir, jei yra matomi transporto priemonės numeriai, juos pasižymėti ar kitaip užfiksuoti bei nurodyti vietos koordinates.

Be to, aplinkosaugininkai skaičiuoja aplinkai padarytą žalą ir taiko administracinę atsakomybę tokiems pažeidėjams“, – aiškino U. Šimonytė ir teigė – yra įstatymai, kuriuose nurodyta, kaip galima važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis.

„Važiavimo keturračiais, krosiniais motociklais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis taisykles reglamentuoja KET – keturračiais ir kitomis motorinėmis transporto priemonėmis galima važiuoti tais pačiais keliais. Tai reiškia – draudžiama važinėti bekele ir natūralia miško paklote.

Pakrančių apsaugos juostose draudžiama statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 m iki vandens telkinio kranto. Be to, jei vandens telkinys yra saugomoje teritorijoje, atstumas iki vandens turi būti dvigubas – ne mažiau kaip 50 metrų“, – supažindino su taisyklėmis U. Šimonytė.

Įteisino trasas

Pasak Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės, yra įteisintos trasos, kuriose galima važinėtis sporto, treniruočių ar kitų pramogų tikslais.

„Aplinkosaugininkų žiniomis, Panevėžio valdybos regione įteisintos motociklų sporto trasos: Uoginių trasa Kupiškio rajone; Moto-Roki trasa Uljanavos kaime Rokiškio rajone; Biržų motokroso trasa Ožkiniškio kaime.

Beje, kol kas Panevėžio aplinkos apsaugos inspekcija nenubaudė regione keturratininkų ar motociklininkų už pažeidimus“, – sakė U. Šimonytė.

Nepateisina pažeidėjų

Panevėžietis keturračių klubo „Bekelės vilkai“ narys Kęstutis Maršalas naujienų portalui JP aiškino, kad nepateisina bekelės mėgėjų, kurie važinėja ir pažeidinėja KET gamtiniuose draustiniuose.

„Priklausau keturratininkų klubui „Bekelės vilkai“. Veikiame oficialiai ir mūsų renginiai užregistruoti – niekada neveikiame be taisyklių. Nevažinėjame draustiniuose, piliakalnių pašlaitėmis, upių pakrantėmis. Užsiimame socialine veikla ir mums svarbu padėti, o ne pažeidinėti taisykles.

Klubo veikla yra kitokia nei tų, kurie pažeidinėja KET ir važinėja motorinėmis transporto priemonėmis saugomose teritorijose“, – aiškino K. Maršalas ir teigė, kad negali pateisinti bei suprasti gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose bei valstybiniuose parkuose važinėjančių ne keliais savaeigėmis motorinėmis transporto priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.