Saugos diržai: būtini kiekvienam, bet ar visada saugūs?

Kalbant apie techniškai tvarkingą automobilį, daugelis įvardija gerą variklio, stabdžių sistemos, žibintų, padangų būklę. Vienas svarbiausių pasyvių saugumo elementų – automobilio saugos diržai – dažnai lieka nuošalyje.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 3:00 PM

Automobilių techninės apžiūros centro vadovas Algimantas Idzelis pasakoja matęs ne vieną pavyzdį, kai į saugos diržų būklę žiūrima pro pirštus. Kartais ja susirūpinama tik prireikus atlikti automobilio techninę apžiūrą. Specialistas atsako, kuo pasižymi tvarkingi saugos diržai kaip patikrinti, ar jie atlieka esminę savo funkciją.

Saugumu rūpinasi ne visi

Specialistas apgailestauja, kad dalis žmonių numoja ranka į automobilio saugos diržų būklę.

„Su saugos diržais susijusios problemos būna įvairios. Pavyzdžiui, diržai kažkodėl neužsifiksuoja. Taip pat gali strigti ar apskritai neveikti diržo sagtis.

Tokia situacija ypač dažna galinėse sėdynėse. Žmonės klaidingai mano, kad pavojus sėdint automobilio gale yra mažesnis ir nepakeičia pažeistų saugos diržų. Žinoma, nutikus eismo įvykiui paaiškėja, kad ir gale sėdintys, diržų neprisisegę keleiviai gali būti sunkiai sužeisti ar net žūti.

Pasitaiko, kad vairuotojai mūsų specialistams prasitaria, jog su neveikiančiais saugos diržais važinėjo kurį laiką ir juos sutaisyti prisiruošė tik ruošiantis techninei apžiūrai“, – pasakoja pašnekovas.

Teigiami pokyčiai

Jis džiaugiasi, kad situacija pamažu gerėja: abejingumą savo ir aplinkinių saugumui A. Idzelis mato vis rečiau.

„Iš praktikos pastebiu, kad žmonės saugos diržų reikšmę vertina labiau nei prieš kelis ar keliolika metų.

Kelių eismo taisyklės įpareigoja važiuoti prisisegus tvarkingą saugos diržą – dauguma vairuotojų ir keleivių prie šio reikalavimo priprato ir jo laikosi. Gerėjančiai situacijai reikšmės turi griežtesnis požiūris į pažeidėjus ir didesnis visuomenės sąmoningumas“.

Specialisto žodžius iliustruoja ir Lietuvos kelių policijos suvestinė. Pavyzdžiui, 2010 m. už saugos diržų nesegėjimą nubausta daugiau nei 31 tūkst. vairuotojų ir per 3 tūkst. keleivių.

Pernai tokių pažeidėjų įkliuvo gerokai mažiau: beveik 21 tūkst. vairuotojų ir per 2 tūkst. keleivių.

Perkant naudotą automobilį, būtina įvertinti saugos diržų būklę

Siekiant užtikrinti vairuotojo ir keleivių saugumą, A. Idzelis pataria reguliariai patikrinti saugos diržą.

Tai ypač svarbu planuojant įsigyti naudotą automobilį. Tokių transporto priemonių istorijoje neretai pasitaiko bent vienas autoįvykis, kurio metu padaryta žala įvairiems automobilio komponentams, tarp jų – ir saugos diržams.

Pašnekovas atkreipia dėmesį į kelis aspektus:

  • Saugos diržų išvaizda. Būtent ji pirmiausia įspėja apie galimas problemas. „Geros būklės saugos diržas yra nesutrūkęs, neįplyšęs, neapšepęs. Prieš perkant naudotą transporto priemonę, būtina atidžiai apžiūrėti visus saugos diržus ir, įsitikinti, kad jie nepažeisti“, – teigia automobilių techninės apžiūros specialistas.
  • Saugos diržų įtempimas. „Ištraukus diržą ir paleidus jį, jis turi sugrįžti į buvusią padėtį. Jeigu diržas nesusitraukia, lieka ilgas, reiškia, kažkas yra ne taip – gali būti pažeistas diržo mechanizmas“.
  • Saugos diržų užsegimas. Galiausiai, tikrinant saugos diržą, patariama jį prisegti. „Saugus, geros būklės diržas lengvai fiksuojasi, jį paprasta užsegti ir atsegti. Jeigu jis nesifiksuoja, gali būti pažeistas pats diržas arba jo sagtis“, – įspėja A. Idzelis.

Svarbu žinoti: saugos diržą būtina pakeisti įvykus eismo įvykiui – susidūrus automobiliams, įvykus priešpriešiniam smūgiui.

„Net jeigu ant saugos diržų neatsiranda plika akimi matomų pažeidimų, smūgio metu jie stipriai išsitempia, sugeria dalį apkrovos ir patiria deformaciją, dėl kurios nebegali tinkamai funkcionuoti“, – teigia A. Idzelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.