Mergaitiško vakarėlio pamokos – nei miegas, nei didelis kiekis vandens, nei sotūs pusryčiai promilių organizme nesumažino

Vaida (straipsnio herojės vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ir jos keturios draugės turi gražią tradiciją – kartą metuose išsinuomoti sodybą ir ten smagiai pasibūti merginų kompanijoje. Pirtis arba kubilas, maudynės naktį ežere, lengvi užkandžiai ir daug putojančio vyno su burbuliukais – tai tarsi privalomi mergaitiško savaitgalio atributai. Vaida vairuoja didžiausią automobilį, į kurį lengvai telpa ir visos draugės, ir daiktų krepšiai, tad ir tą kartą sutiko imtis vairuotojos pareigų.

A.Vaitkevičiau nuotr.
A.Vaitkevičiau nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 12:59 PM

„Turėjau nuojautą, kad kažkas gali nutikti, o ir jaučiausi nekaip, vargino moteriškos bėdos, tai į kelionę rengiausi ne itin noriai, bet ne vienerius metus trunkančių tradicijų juk negali laužyti“, – savo istoriją pradeda Vaida.

Oras buvo puikus, sodyba jauki, mergaitiškos temos ir putojantis vynas greitai nutildė Vaidos nuojautą ir ji kartu su draugėmis su sklidinomis taurėmis rankose pasitiko tekančią saulę. Po to mergina prisiminė, kad jai visgi teks vairuoti ir visas išvežioti po namus, tad nusprendė išgerti stiklinę vandens ir pamiegoti nors kelias valandas.

„Buvau tikra, kad pamiegojus ir atsigėrus vandens, organizme alkoholio neliks greičiau, o jeigu dar pavalgysiu sočius pusryčius, išsimaudysiu ežere, tai jausiuosi kaip ir nevartojusi“, – ironiškai šypsosi jauna moteris. Deja, keliaujant namo merginos susidūrė su policijos reidu, kur patruliai tikrino visus iš sodybų važiuojančius automobilius. „Pūčiau gana ramiai, galvojau, kad jeigu ir pripūsiu, bet leistinų ribų tikrai neviršysiu, deja realybė buvo kitokia, pripūčiau net 0,6 promilės... Nei pamiegojimas, nei vanduo, nei maudynės šaltame ežere, nei sotūs pusryčiai neišgelbėjo manęs nuo šitos gėdos, kuri nemenkai atsiliepė ir mano piniginei“, – apie skaudžią pamoką pasakoja Vaida.

Ji kaltina save, kad sėsdama prie vairo neblaivi, visiškai negalvojo apie savo keleivių saugumą, o tuo pačiu ir pyksta ant draugių, kad leido jai vairuoti automobilį ir nė viena nepagalvojo, kad tai galėjo baigtis ir dar skaudžiau. Lietuvos policijos duomenimis, per penkis šių metų mėnesius pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą yra išaiškinta 3 536 neblaivių vairuotojų. Iki 2023 m. birželio 15 d. dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 57 eismo įvykiai, 4 asmenys žuvo, 73 sužeisti.

Statistika negailestinga

Pagal Kelių eismo taisykles, didžiausia leistina lengvųjų automobilių vairuotojų, turinčių didesnę kaip 2 metų vairavimo patirtį, etilo alkoholio koncentracija yra 0,4 promilės. Visi kiti vairuotojai laikomi neblaiviais, kai etilo alkoholio koncentracija yra daugiau kaip 0 promilių.

Transporto priemonių vairavimas, kai tai daro neblaivūs (nustatytas lengvas neblaivumas (0,41–1,5 promilės) vairuotojai, užtraukia jiems baudą nuo 300 iki 450 eurų su teisės vairuoti atėmimu nuo 12 iki 18 mėnesių.

Medikė paneigia dažnus visuomenėje gyvuojančius mitus

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja gydytoja toksikologė Gabija Laubner Sakalauskienė sako, kad alkoholio kiekis kraujyje mažėja pagal tam tikras taisykles, tai priklauso nuo nemažai aplinkybių, o lemiamas veiksnys visgi yra laikas.

Alkoholio kiekis iš žmogaus organizmo pasišalina labai individualiai. Ūgis, svoris, lytis, kepenų būklė, medžiagų apykaita, suvalgytas maistas ir streso lygis turi įtakos tam, kaip greitai organizmas sugebės apdoroti alkoholį ir jį pašalinti.

„Tai priklauso ir nuo žmogaus konstitucijos, nuo suvalgyto maisto, oro sąlygų, ar yra karšta, ar šalta, bet vidutiniškai yra skaičiuojama taip, kad vienas alkoholio vienetas pasišalina per vieną valandą vyrams, o moterims – per 1,5 – 2 val.“, – teigia gydytoja G. Laubner Sakalauskienė. Jos teigimu, vienas alkoholio vienetas yra lygus 8 g gryno alkoholio kiekio.

Medikė atkreipia dėmesį, kad žmonės labai dažnai klysta įsivaizduodami, kad miegant alkoholis iš organizmo pasišalins greičiau, kaip nutiko ir Vaidos istorijoje. „Viskas priklauso nuo žmogaus kepenų veiklos, todėl miegas čia neatlieka jokio vaidmens, jis kepenų veiklos tikrai nepagreitina“, – tvirtina medikė. Todėl ypač klysta tie vairuotojai, kurie ryte dar „taiso“ sveikatą ir įsivaizduoja, jog po kelių valandų jau galės sėsti prie vairo.

Todėl Vaidos pasakojime minimos aplinkybės ir negalėjo padėti greičiau atsikratyti alkoholio. Vienintelis būdas pašalinti alkoholį iš organizmo – palaukti tam tikrą laiko tarpą. Jeigu alkoholis buvo vartojamas iki 3–4 valandos ryto, išgėrus šešis ar septynis alkoholio vienetus, tai atsikėlus po kelių valandų kūne gali būti likę net keli vienetai alkoholio.

Gydytoja G. Laubner Sakalauskienė pastebi, kad faktą, jog alkoholis iš moters organizmo pasišalina lėčiau lemia ir tai, jog įprastai moterų svoris yra mažesnis nei vyrų, todėl ir alkoholio pasiskirstymo tūris yra mažesnis. Tačiau turi reikšmės ir skirtinga vyro bei moters fiziologija: „Lemia ir tam tikri hormoniniai skirtumai, moterų organizmas netgi menstruacinio ciklo skirtingais etapais skirtingai skaido alkoholį. Fiziologija lemia ir tokią aplinkybę, kad moters organizmas kiek vėliau pradeda alkoholio skaidymo procesą“.

Nulinė tolerancija

Gydytoja toksikologė G. Laubner Sakalauskienė pritartų nulinės tolerancijos alkoholiui idėjai, nes yra įsitikinusi, jog bet kokią veiklą, kur reikalingas didelis susikaupimas ir koordinacija, kur kas saugiau atlikti visiškai nevartojant alkoholio. „Ar tai būtų vairavimas, ar darbas su kažkokia technika, kur būtinas didelis atidumas, tai mano manymu, žmogaus smegenys turi būti maksimaliai blaivios, nevartojama jokio alkoholio, vaistų ar kažkokių kitų psichoaktyvių medžiagų, kurios veikia žmogaus koncentraciją ir mažina atidumą, nes labai svarbu pagalvoti ne tik apie savo, bet ir apie esančių šalia saugumą. Vairavimo atveju reikia jausti atsakomybę ne tik už save, bet ir apie kitus eismo dalyvius. Vairuojant ypač svarbu laiku sureaguoti ir turėti laiko priimti teisingus sprendimus“, – įsitikinusi medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.