Ko imtis, kad kelyje sugedęs automobilis nesukeltų avarijos: svarbūs keli veiksmai

Netikėtas automobilio gedimas kelionės metu – nemaloni patirtis, su kuria teko susidurti daugeliui ilgesnį stažą turinčių vairuotojų. Gedimas trukdo eismui, sujaukia dienos planus ir atneša neplanuotų išlaidų.

Pastatykite įspėjamąjį trikampio formos ženklą. „Jį reikėtų pastatyti pakankamu atstumu nuo automobilio, kad kiti eismo dalyviai spėtų laiku sureaguoti ir apvažiuoti sugedusį automobilį. Nepastačius šio įspėjamojo ženklo, ženkliai išauga eismo įvykio rizika, gali būti kliudoma transporto priemonė, sužalojamas vairuotojas ir keleiviai“, – aiškina specialistė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pastatykite įspėjamąjį trikampio formos ženklą. „Jį reikėtų pastatyti pakankamu atstumu nuo automobilio, kad kiti eismo dalyviai spėtų laiku sureaguoti ir apvažiuoti sugedusį automobilį. Nepastačius šio įspėjamojo ženklo, ženkliai išauga eismo įvykio rizika, gali būti kliudoma transporto priemonė, sužalojamas vairuotojas ir keleiviai“, – aiškina specialistė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2023, 2:00 PM

Deja, kartais problemos vien tuo neapsiriboja – priverstinai sustojus kelyje ir neužtikrinus būtinų saugumo priemonių, smulkus gedimas gali tapti rimtos avarijos priežastimi.

Saugaus eismo ekspertė, vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova atsako, kaip elgtis kelyje sugedus automobiliui, kokie veiksmai šioje situacijoje užtikrina vairuotojo bei keleivių saugumą ir padės išvengti avarijos.

Kokie veiksmai svarbiausi gedimo atveju?

Kelionės metu įvykus automobilio gedimui, reikėtų atlikti šiuos veiksmus:

1. Įspėkite apie kliūtį. Tai padarysite įjungę avarinę šviesos signalizaciją, kuri iš tolo įspėja kitus eismo dalyvius, kad automobilis sustojo.

2. Lipant iš automobilio, užsidėkite šviesą atspindinčią liemenę. „Net dieną įvyksta nelaimių, kai, laiku nepastebėjus per perėją einančio pėsčiojo, šis kliudomas. Todėl atšvaitinė liemenė įvykus gedimui yra būtina nepriklausomai nuo paros meto. Ji atkreips vairuotojų dėmesį ir padės mums būti labiau matomiems kelyje“.

3. Pastatykite įspėjamąjį trikampio formos ženklą. „Jį reikėtų pastatyti pakankamu atstumu nuo automobilio, kad kiti eismo dalyviai spėtų laiku sureaguoti ir apvažiuoti sugedusį automobilį. Nepastačius šio įspėjamojo ženklo, ženkliai išauga eismo įvykio rizika, gali būti kliudoma transporto priemonė, sužalojamas vairuotojas ir keleiviai“, – aiškina specialistė.

4. Paskambinkite pagalbos numeriu. Jeigu sugedus automobiliui įvyko eismo įvykis, kurio metu sužeisti aplinkiniai, apgadintas svetimas turtas, reikėtų paskambinti pagalbos numeriu 112. Specialistai įvertins situaciją, nurodys, kokių veiksmų imtis ir suteiks reikalingą pagalbą.

Svarbiausia – adekvačiai vertinti situaciją

Aukščiau išvardinti veiksmai yra esminiai, tačiau ne mažiau svarbu nepasimesti, išlikti ramiems ir blaiviai vertinti situaciją.

„Nors netikėtas automobilio gedimas išmuša iš vėžių, tai – ne pasaulio pabaiga. Būtina neskubėti, racionaliai atlikti veiksmus. Kai žmogus pasimeta, ima blaškytis kelyje, gali nutikti gerokai didesnė nelaimė“, – akcentuoja pašnekovė.

Jeigu gatvė labai judri, vairavimo instruktorė pataria apsirengus šviesą atspindinčią liemenę išlipti iš automobilio ir palaukti pagalbos atsistojus už kelio atitvaro.

Pastebėjus, kad transporto priemonė labai trukdo eismui, kelia pavojų kitiems eismo dalyviams, ją galima patraukti nuo važiuojamosios kelio dalies arčiau kelio krašto. „Kraštutiniu atveju automobilį pastumti galite paprašę keleivių pagalbos. Tačiau šio veiksmo galima imtis tik įvertinus situaciją ir įsitikinus, kad tai daryti saugu“, – teigia O.Židovlenkova.

Svarbus aplinkinių supratingumas

Pašnekovė mano, kad norint sumažinti eismo įvykio riziką dėl sugedusio automobilio, būtinas eismo dalyvių bendruomeniškumas.

„Nepamirškime, kad mes, kaip vairuotojai, turime būti pilietiškais. Pavyzdžiui, pastebėjus kliūtį kelyje, reikėtų apie ją pranešti, paženklinti arba padėti patraukti.

Deja, dalis vairuotojų, pamatę sugedusį automobilį, skuba piktintis ir apvažinėti, tačiau nepasiūlo pagalbos.

Jeigu mes, ar sugedusios transporto priemonės vairuotojas, turi tempimo priemones – trosą ar lyną – kviečiu padaryti gerą darbą. Sustokime ir patraukime automobilį iki artimiausios aikštelės ar automobilių serviso. Sugaišime apie keliolika minučių, bet užtikrinsime eismo saugumą, o tuo pačiu prisidėsime gerinant bendrą eismo kultūrą“, – teigia vairavimo instruktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.