Nepritvirtinti daiktai – mirtinas ginklas judančiame automobilyje: lemtingas gali būti vienas staigesnis sustojimas

Daugelis savo automobilyje laiko įvairius daiktus: nuo vandens buteliuko, krepšio, kurpinės iki turizmo ar sporto įrangos. Deja, tinkamai jų nepritvirtinus, net ir nedidelis daiktas staigesnio stabdymo metu gali sukelti skaudžių pasekmių.

Automobilio salone venkite laikyti sunkius, didelių gabaritų daiktus.<br>„Pexels“ nuotr.
Automobilio salone venkite laikyti sunkius, didelių gabaritų daiktus.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 10:18 AM

Vairavimo instruktorė, saugaus eismo specialistė Elena Šapranauskienė atsako, kokias klaidas daro daiktus automobiliuose vežantys žmonės ir kaip reikėtų juos gabenti.

Kokie pavojai tyko nepritvirtinus daiktų?

Anot E.Šapranauskienės, į automobilį dedant bet kokio dydžio ar svorio daiktus, svarbu įvertinti inercijos jėgą, kuri gali išaugti dešimtimis kartų.

„Pavyzdžiui, automobiliui judant 90 km/val. greičiu ir staiga sustojus arba įvykus susidūrimui, salone padėtas, nepritvirtinto vos 10 kg. sveriančio krovinio smūgio galia yra apie 450 kg.

Taigi, galime įsivaizduoti, kas mūsų laukia tokiu atveju, jeigu automobilyje ant palangės ar kitur laikysime netinkamai pritvirtintus įrankius, krepšius, sporto įrangą, pavyzdžiui, slidininkų lazdas.

Šie daiktai į priekį lėktų didžiuliu greičiu ir beveik garantuotai mirtinai sužalotų vairuotoją arba keleivius. Tokioje kritinėje situacijoje net mažai sveriantys, iš pirmo žvilgsnio nepavojingi daiktai gali lemti gyvenimą keičiančius ar mirtinas traumas“, – sako vairavimo instruktorė.

Dar vienas iššūkis, kurį kelia ne vietoje padėtas daiktas – dėmesio blaškymas. „Įsivaizduokite: ant sėdynės numestas išmanusis telefonas pradeda skambėti, gaunate pranešimą socialiniuose tinkluose.

Tikėtina, kad dėmesys nuo kelio bus nukreiptas į šviečiantį ekraną. Net pora sekundžių gali kainuoti daug: nepastebėsite į kelią įžengusio pėsčiojo, kito automobilio ar kliūties.

Kiekvieną automobilyje gabenamą daiktą turime laikyti uždaroje, saugioje vietoje. Taip pasirūpinsime savo ir aplinkinių saugumu, išvengsime nepageidaujamų dirgiklių“.

Kaip gabenti daiktus automobilyje?

E.Šapranauskienė primena kelias svarbias taisykles, kurias turi žinoti kiekvienas vairuotojas:

1. Smulkesnių, pavienių daiktų gabenimas – tik tam skirtose dėtuvėse.

Pašnekovės teigimu, neretai žmonės daiktus deda ant automobilio palangės. Jiems ten – ne vieta. Ji nurodo, kad smulkesnius, pavienius daiktus geriausia saugoti automobilio dėtuvėje, sėdynės kišenėje ar specialiuose, automobiliuose esančiuose laikikliuose.

„Net ir maži daiktai, pavyzdžiui, gertuvės, metalinės dėžutės, gali lemti pavojingas traumas. Tai ypač pavojinga, jeigu šie daiktai laikomi aukščiau automobilyje, nes jų kritimo trajektorija gali kliudyti vairuotojo arba keleivių galvas. Tokios traumos pačios sunkiausios“, – teigia A.Šapranauskienė.

Ji taip pat teigia, kad automobilyje pasklidę smulkūs daiktai, pavyzdžiui, vaisiai, gėrimų skardinės, gali pariedėti po automobilio stabdžio pedalu.

„Skamba kaip kurioziška situacija, tačiau jeigu nedideli kroviniai nėra sudėti į tam skirtas talpas, jie gali fiziškai trukdyti vairuotojui staigiai sustabdyti automobilį ar atlikti kitus svarbius manevrus kelyje“.

Specialistė primena – jeigu automobilio salone trūksta integruotų laikiklių ar kišenių daiktams, juos galima įsigyti ir sumontuoti atskirai. Tai apima gėrimų laikiklius, dėžutes, skirtas akiniams ar telefonams, talpius dėklus, tvirtinamus ant automobilių sėdynių.

2. Automobilio salone venkite laikyti sunkius, didelių gabaritų daiktus.

„Nutikus eismo įvykiui, pavyzdžiui, automobiliui verčiantis, visi jame esantys daiktai dideliu greičiu skraidys salono viduje.

Todėl sunkesnius daiktus, sporto reikmenis, lagaminus, šaltkrepšius, baldus ar kitus rakandus, saugiausia vežti automobilio bagažinėje. Sandariai uždaryti, nelaimės atveju šie daiktai nepateks į automobilio saloną ir mūsų nesužeis“, – pataria saugaus eismo specialistė.

Jeigu minėtus krovinius vis tiek tenka gabenti automobilio viduje, jie turėtų būti laikomi sandariai prisegti įprastais arba specialiais transportavimo diržais. Pačius sunkiausius daiktus patartina laikyti kuo žemiau, pavyzdžiui, ant grindų priešais keleivio sėdynę.

„Iš anksto įsitikinkite, kad krovinių padėtis stabili. Daiktai turi nejudėti, neslydinėti, kad nekeltų grėsmės vairuotojui bei keleiviams“, – akcentuoja vairavimo instruktorė.

3. Būtina pasirūpinti gyvūnų gabenimui skirta įranga.

E.Šapranauskienė pastebi dar vieną su krovinių gabenimu susijusį iššūkį – lietuvių kelionės su augintiniais ne visada yra saugios. Tenka pamatyti ant kelių vežamą ar ant priekinės automobilio sėdynės pasodintą ir neprisegtą keturkojį.

Ji teigia, kad mažesni augintiniai turėtų būti laikomi automobilio salone ant galinės sėdynės, narveliuose ar krepšiuose (boksuose), kurie papildomai prisegti saugos diržu. Jeigu augintinis (pavyzdžiui, šuo) didesnis, jis turi būti prisegtas pavadžiu ir saugos diržu.

„Nors gyvūnai daugeliui yra šeimos nariai, važiuojant negalima leisti jiems judėti nevaržomai. Augintinis gali pradėti blaškytis, susižeisti, trukdyti vairuotojui, apriboti kelio matomumą. Galiausiai, nepasirūpinus, kad gyvūnas saugiai prisegtas, bet koks eismo įvykis jam baigsis tragiškai“, – įspėja vairavimo instruktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.