Rusų, Naugarduko, Smolensko, Minsko – šios gatvės vis dar yra Vilniuje. Koks jų likimas?

Vilniuje vis dar yra kontroversijų keliančių gatvių. Vilniaus istorijoje kai kurios gatvės kelis kartus keitė pavadinimus – vis nauja miesto valdžia keitė juos taip, kaip patiems norėjosi. Šiuo metu Vilniuje vis dar yra gatvių, kurios šiomis dienomis, atsižvelgiant į politinę situaciją, kelia klausimų. Savivaldybė atsako, ar žada, ką nors keisti.

Naugarduko gatvė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naugarduko gatvė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naugarduko gatvė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naugarduko gatvė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aneta Kurowska

2024-01-30 10:29

Smolensko, Naugarduko, Lydos, Astravo, Ašmenos, Rusų ir Minsko pl. – visas šias gatves dar rasime įvairiose miesto vietose. Atsižvelgiant į nedraugiškus santykius su Baltarusija ir karo Ukrainoje sukėlusios Rusijos veiksmus, kyla klausimas, ar šios gatvės Vilniui iš tiesų yra reikalingos?

„Yra diskutuojama dėl Rusų gatvės pavadinimo keitimo, tačiau jokie sprendimai dar nėra priimti. Dėl kitų gatvių pavadinimų keitimo šiuo metu diskusijos nevyksta“, – portalui pakomentavo Gabrielius Grubinskas, Vilniaus miesto savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistas.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Vilniaus savivaldybės istorinės atminties komisiją pasiekia daugybė iniciatyvų dėl pavadinimų, susijusių su Rusija ar Baltarusija, pervadinimo ar panaikinimo. Pasiūlymas keisti Rusų gatvės pavadinimą jau buvo iškeltas 2022 m. pavasarį. Tada buvo nuspręsta palikti seną gatvės pavadinimą.

Vilniečiams verta žinoti, kad jie ir patys gali pasinaudoti teise kreiptis į komisiją su prašymu dėl pavadinimų keitimo. Tam tereikia daugumos gyventojų pritarimo ir svarių argumentų prašymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.