„Nissan Qashqai“ bandymas: šuolis per aukštą kartelę (video)

Specialiai lrytas.lt iš Madrido

Antrosios kartos "Nissan Qashqai" pasipuošė gerokai aštresnėmis kėbulo formomis.<br>I.Staškutės nuotr.
Antrosios kartos "Nissan Qashqai" pasipuošė gerokai aštresnėmis kėbulo formomis.<br>I.Staškutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Feb 9, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:10 PM

Prieš septynerius metus pristatytas pirmosios kartos „Nissan Qashqai“ nubraukė daugybę automobilių rinkos stereotipų – nei jis visureigis, nei hečbekas; nei japonas, nei europietis, o pavadinimo iš pirmo karto apskritai neįmanoma ištarti.

Nepaisant to, viso pasaulio keliuose jau važinėja 2 mln. šio modelio automobilių. Todėl antrosios kartos „Nissan Qashqai“ teks konkuruoti ne tik su kitų gamintojų kūriniais, bet ir su savo praeitimi. Taigi, kiek aukštai gali iššokti naujasis „kiškis“?

Nauja galinė pakaba, nauja automatinė pavarų dėžė, pagal NASA technologijas kurtos sėdynės, patobulinta informacinė sistema „Nissan Connect“ ar 16 skirtingų būdų padalijama bagažinė užima tik kelias eilutes naujovių sąraše.

Iššūkis: geresnis už geriausią

Akivaizdu, kad naujos kartos „Qashqai“ autoriai nesiėmė tobulinti kažkurios vienos automobilio savybės, bet pasistengė pagerinti kiekvieną smulkiausią įrengimą.

Todėl po bandymo automobilis paliko dvigubą įspūdį – viskas yra nauja, bet kartu taip pažįstama ir viduje nesukelia „vau“ efekto. Su antrosios kartos „Qashqai“ „Nissan“ žengė žingsnį į priekį, bet nebešoko per bedugnę. Bendras automobilio charakteris ir keliamos emocijos išliko tokie patys.

Kita vertus, būnant rinkos lyderiu net su septynerių metų senumo modeliu sunku nušokti dar toliau į priekį.

Raumeningesnis siluetas

Pirmiausia į akis krintantis pasikeitimas – nauji, gerokai aštresnių formų priekiniai ir galiniai žibintai, kuriems užsižiebus matyti V formos LED žibintų eilutės.

Bendras „Qashqai“ siluetas tik truputį ištįso - naujasis modelis yra 2 cm platesnis, 1,5 cm žemesnis ir beveik 5 cm ilgesnis už pirmtaką. Bet kiškiu pravardžiuojamas modelis neliko nė trupučio panašus į švelniakailį miško gyvūną.

Jo kėbulo linijos atrodo gerokai nuožulnesnės ir aštresnės, o išpūstos ratų arkos automobilį daro panašesniu į visureigį. Naujasis „Qashqai“ ūgtelėjo ir iš vidaus, bet beveik visa padidėjusi erdvė buvo atiduota bagažinei. Aukštiems keleiviams ant galinės sėdynės vis tik norisi daugiau erdvės, bet į bagažinę dabar telpa 430 litrų krovinių – daugiausia tarp mažų miesto visureigių.

Tačiau tūris dar ne viskas – dauguma vairuotojų niekada neprikemša lagaminų iki pat stogo, kelios smulkmenos voliojasi po visas bagažinės grindis. „Nissan“ inžinieriai šią problemą išsprendė bagažinės plokštę padalinę į dvi dalis, kurias įvairiai perdėliojant bagažinė virsta į patogią lentyną.

Sėdynės iš NASA rezervuotos vyrams

Antrosios kartos „Qashqai“ salonas – akivaizdžiai kokybiškesnis ir prabangesnis. Ypač dailiai atrodo šviesios sėdynės suderintos su juodais durelių ir stogo apmušalais.

Originaliausias sprendimas salone – pagal NASA technologijas pagamintos sėdynės. Skirtingose atlošo ir sėdimosios dalies vietose įdėtas skirtingo tvirtumo metalo karkasas ir nevienodo stangrumo putos, todėl sėdint nugarai, užpakaliui ir šlaunims turėtų tekti vienoda apkrova ir automobiliu važiuojantys žmonės turėtų nepavargti. Teoriškai.

Po beveik 200 km trukusio bandymo nuovargį nugaroje vis tik pajaučiau, nors reguliuojama ne tik sėdynės padėtis, bet ir išlenkimas. Vakare paaiškėjo kodėl. Prisėdus ant sėdynės demonstraciniame stende buvo galima pamatyti, kaip sėdynė išties prisitaiko prie kūno linijų.

Ant jos klestelėjus vyrams abu ekranai lygiai nusidažydavo mėlynai, tačiau prisėdus moterims ties nugaros viduriu likdavo aiškiai matomas juodas tarpas – tai reiškia, kad išraiškingesnėmis linijomis pasižyminčių moterų juosmens sėdynė net neliesdavo. Na, bet iš tiesų patogios sėdynės vis dar yra daugelio gamintojų silpnoji vieta.

„Arklių“ svarstyklės

Per šiuos bandymus turėjome retą progą išbandyti automobilius su visais trimis varikliais, kokie bus siūlomi Lietuvos rinkai - 1,2 litro darbo tūrio 115 AG benzininį bei du dyzelinius motorus – 1,5 litro darbo tūrio variklį su 110 AG ir 1,6 l 130 AG. Keturių varomų ratų sistema bus siūloma tik su galingiausiu varikliu.

Nors 1,2 litro benzininis variklis, pakeitęs atmosferinį 1,6 l, ir turi keliais “arkliais” daugiau už paprasčiausią dyzelinį variklį, pajudant iš vietos dinamika jis gerokai nusileidžia.

Manevruojant tarp beprotiškai lakstančių ispanų, o ir Lietuvos gatvėse, labai svarbu, kad automobilis be jokių pagalvojimų reaguotų į akceleratoriaus spustelėjimą, bet benzininiam motorui gyvybės „įpūsdavo“ tik apie 4 tūkst. apsukų. O tai iš karto atsiliepdavo degalų sąnaudoms – vietoje gamintojo žadamų 5,6 l. kompiuterio rodyklė nenusileido žemiau, nei 7,8 l.

Tačiau abu dyzeliniai varikliai dirbo be priekaištų. 1,5 l. variklio ir mechaninės 6 laipsnių pavarų dėžės derinys puikiai tinka ir mieste ir užmiestyje, o nenorintys vargintis ir junginėti pavaras gali pasirinkti naują „Xtronic“ kintamos pavaros dėžę (CVT), tačiau, nors ir patobulinta, ji atima dalį variklio guvumo.

Abu dyzeliniai varikliai panašūs ne tik dinamika, bet ir kaina – galingesnis motoras automobilį pabrangina tik 2 tūkst. litų.

Lengvesnė važiuoklė

Mažiausiai matoma, bet labai reikšminga antrosios kartos modelio naujovė – kitokia, torsioninė galinė važiuoklė, pakeitusi „Multilink“ sistemą. Ji ne tik palengvino automobilį apie 25 kg, bet ir turėtų būti lengviau bei pigiau taisoma. Dėl kitų kėbulo korekcijų ir gausiau naudojamo plono, itin atsparaus plieno visas automobilis palengvėjo apie 40 kg.

Naujasis „Qashqai“ taip pat papildytas daugybe saugumo sistemų – „Safety Shield“ aplinkos stebėjimo sistema su kameromis, autonominiais stabdžiais, galimos avarijos detektoriumi, kelio ženklų atpažinimo sistema, judančių objektų detektoriumi ir kitomis, jau įprastomis saugumo sistemos.

Sunku pakeisti geriausią

Priklausomai nuo pasirinktos automobilio komplektacijos už dalį jų reikia primokėti, tačiau prašoma suma labai „protinga“. Apskritai, didžiausias „Nissan Qashqai“ privalumas – bene geriausias rinkoje kainos ir kokybės santykis.

Nors per septynerius metus nuo pirmojo „Qashqai“ debiuto rinkoje atsirado gausybė konkurentų, panašiai kainuojantys varžovai atrodo ir važiuoja gerokai kukliau, o už panašios komplektacijos kitų gamintojų modelius reiktų atseikėti 10-20 tūkst. litų daugiau. Atrodo, kad „Nissan“ vėl pavyks pasiekti neįmanoma.

Bandytų „Nissan Qashqai“ skaičiai:

Bazinė kaina: 59 tūkst. 990 litų

Išmatavimai (ilgis/plotis/aukštis, mm.): 4377/1806/1590

Ratų bazė, mm.: 2646

Bagažinės talpa, l.: 439

Svoris: 1318-1434 kg.

Gamybos vieta: Sunderlandas, Didžioji Britanija

1,2 DIG-T

Variklis: 1197 cm3 115 AG benzininis.

Pavarų dėžė: 6 laipsnių mechaninė.

Įsibėgėjimas iki 100 km: 10,9 sek.

Didžiausias greitis: 185 km/val.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 5,6 litro/100 km.

1,5 dCi

Variklis: 1461 cm3 110 AG dyzelinis.

Pavarų dėžė: 6 laipsnių mechaninė.

Įsibėgėjimas iki 100 km: 12,4 sek.

Didžiausias greitis: 180 km/val.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 3,9 litro/100 km.

1,6 dCi

Variklis: 1598 cm3 130 AG dyzelinis.

Pavarų dėžė: CVT.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 4,4 litro/100 km.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.