Kompiuterių įsilaužėliai išmoko užvaldyti automobilius (video)

Nieko blogo neįtardami važiuojate gatve ir staiga automobilis pradeda šaižiai pypsėti. Bandote spausti stabdžio pedalą – mašina nelėtėja. Vairas, neklausydamas jūsų judesių, staiga pasisuka į šoną ir mašina trenkiasi į greta važiuojantį automobilį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:35 AM

Baisiausia, kad tai nėra scena iš fantastinio filmo. Kompiuterių įsilaužėliai sukūrė paprastą, vos apie 50 litų kainuojantį prietaisą, kurį galima paslėpti bet kokio automobilio kompiuteryje ir valdyti ar sekti mašiną vairuotojui nežinant.

Priklausomai nuo automobilio markės, šiuo prietaisu galima junginėti automobilio šviesas, užraktus, stabdžius ir kitas elektroniškai valdomas funkcijas. Žinoma, įsilaužimui mažiausiai atsparūs nauji automobiliai, kuriuose praktiškai viskas valdoma elektra.

Įsilaužėliai tvirtina, kad į delną telpantį prietaisą automobilyje galima paslėpti per keletą minučių.

Jo kūrėjai ispanai Javieras Vazquezas Vidalas ir Alberto Garcia Illeras prietaiso prototipą pirmą kartą pristatė pernai Las Vegase vykusioje „Black Hat“ konferencijoje, o dabar gali pademostruoti kaip jis veikia bet kokiame automobilyje, rašo dailymail.co.uk.

Prietaisas susideda iš vieno dolerio vertės mikroschemos, skirtos apeiti automobilio kompiuterio apsaugą, keturių laidų ir valdiklių. Per kelias minutes prijungę prietaisą prie mašinos, jie gali nuotoliniu būdu valdyti bet kurią automobilio funkciją – net atidaryti langus, atjungti stabdžius ar iššauti oro pagalves.

Jie nėra pirmieji, pademonstravę, kokios pažeidžiamos yra automobilių kompiuterinės sistemos. Inžinieriai iš Indianos Charlie Milleris ir Chrisas Valasekas jau anksčiau buvo parodę, kaip įsilaužti į „Toyota Prius“ ir „Ford Escape“ kompiuterius.

„Mes atskleidėme, kad gali padaryti daugybę beprotiškų dalykų, kai patenki į automobilį“, - sakė C.Valasekas.

„Toyota“ anksčiau tvirtino, kad amerikiečių įsilaužimas jiems „nepadarė įspūdžio“. Tačiau „Ford“ pripažino jį mėginimą vertinantys labai rimtai.

Kas nutinka, kai įsilaužiama į automobilį, galite pamatyti vaizdo įraše žemiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.