„Apple“ ar „Google“? Tuoj rinksimės automobilius pagal telefoną

Garsiausi mobiliųjų telefonų operacinių sistemų kūrėjai susirėmė dėl vietos automobiliuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Mar 11, 2014, 9:06 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:04 PM

Jau netrukus automobilių informacinė sistema, grojaraščiai ir kitos borto kompiuterio funkcijos bus susiejamos su mobiliaisiais telefonais, taigi vairuotojams teks rinktis tokį automobilį, su kuriuo jų mobilusis „susikalbėtų“.

„Apple“, „Google“ ir „Microsoft“ varžosi, kas pateiks patraukliausią automobilio kompiuterio aplinką ir privilios daugiausiai automobilių gamintojų. Nuo to itin stipriai priklauso visos įmonės ateitis, nes vienam IT sistemų gamintojui pritraukus kritinę masę automobilių gamintojų, būtų garantuota milžiniška ir nenutrūkstama programų paklausa.

Kol kas stipriausiai į rinką veržiasi „Apple CarPlay“ ir „Google Open Automotive Alliance“, bet „Apple“ jau spėjo pristatyti bemaž išbaigtą produktą Ženevos automobilių parodoje „Volvo“ automobiliuose.

Visas funkcines galimybes ir paslaugas, kurios gerai pažįstamos planšetinių kompiuterių iPad, išmaniųjų telefonų iPhone ar nešiojamų grotuvų iPod naudotojams, naujoji „Apple CarPlay“ paslauga per didelį centrinį valdymui skirtą jutiklinį ekraną perkėlė tiesiai į automobilį.

„Volvo“ žada, kad specialiai sukurta sąsaja leis vairuotojams balsu ir prie vairo įrengtais valdikliais pasiekti „Apple“ teikiamas funkcines galimybes bei paslaugas ir tuo pačiu užtikrins, kad ši sąveika visada būtų saugi ir patogi naudoti.

Naujieji „XC90“ sportinio tipo visureigiai, kuriuos bendrovė pateiks rinkai 2014 m., bus pirmieji automobiliai su įrengta „Apple CarPlay“ paslauga.

„Apple CarPlay“ paslaugoje naudotojai iš karto atpažins pagrindines „iPhone“ išmaniojo telefono taikomąsias programas ir galės intuityviai bei patogiai atsiliepti į skambučius, naudotis navigacija, siųsti žinutes ir klausytis muzikos. Pirminiame pasiūlyme – ir populiariosios trečiųjų šalių tiekėjų, pavyzdžiui „Spotify“, muzikos transliavimo programėlės.

„Volvo Cars“ vaizdo ekranas suteikia galimybes naudotojams vienu metu naudotis tiek „Volvo Cars“, tiek ir „Apple“ turiniu, taigi, nebereikia atskirai perjunginėti automobilio valdymo ir išmaniojo telefono ekranų.

Naudojant „Apple CarPlay“, įranga su automobiliu dabar sujungiama „Lightning“ jungtimi, o ateityje numatomos ir jungimo per Wi-Fi galimybės. Jungties esmė – H.264 vaizdo formato transliacijos signalas, kuris iš jutiklinio ekrano grąžina naudotojo pasiųstą signalą. „Apple CarPlay“ bus įrengta naująja „Scalable Product Architecture“ (sutrumpintai SPA) architektūra grindžiamuose „Volvo“ modeliuose, pradedant nuo 2014 m pasirodysiančio „Volvo XC90“.

„Ferrari“ ir „Mercedes-Benz“ taip pat jau pasirašė sutartis su „Apple“, o BMW, „Ford“, „General Motors“, „Honda“, „Hyundai“, „Jaguar“, „Land Rover“, „Kia“, „Mitsubishi“, „Nissan“, „Peugeot“, „Citroen“, „Subaru“, „Suzuki“ ir „Toyota“ taip pat neslepia besitariantys su šiuo gamintoju.

„Google“ atskleidžia mažiau detalių apie savo būsimą sistemą, tačiau ja domisi „Audi“, „General Motors“, „Honda“ ir „Hyundai“. Trys pastarieji derasi ir su „Apple“, taigi galbūt bus kuriami automobilių kompiuteriai, suderinami su dvejomis operacinėmis sistemomis.

Kiek paprastesnes „Microsoft“ kurtas sistemas jau naudoja „Ford“, „Fiat“, „Alfa Romeo“, „Lancia“ ir „Kia“, tačiau nuo šių metų korėjietiškų automobilių gamintojas ėmė naudoti „Android“ pagrindu kurtą sistemą, taigi „Microsoft“ ateitis automobiliuose neatrodo itin šviesiai.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.