Naujos baterijos - elekromobilių revoliucijos pradžia?

Mėgėjus vairuoti elektromobilius kol kas stabdo aukšta jų kaina ir nedidelis atstumas, nuvažiuojamas vienu įkrovimu. Bet Japonijos mokslininkų išradimas elektromobilių rinkai gali greitai įpūsti naują gyvybę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2014, 11:40 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:56 PM

Nauja anglies pagrindu veikianti baterija įkraunama net 20 kartų greičiau nei brangiausios elektromobiliams naudojamos ličio jonų baterijos ir joje telpa gerokai daugiau energijos.

Kūrėjų teigimu, elektromobilio baterijų paketą pakeitus tokio pat dydžio naujosiomis baterijomis vienu kartu nuvažiuojamas atstumas pailgėtų daugiau nei du kartus – maždaug iki 480 kilometrų, rašo "Lietuvos rytas".

Dauguma šiuolaikinių elektromobilių vienu įkrovimu gali nuvažiuoti tik apie 120–160 kilometrų, o juos įkrauti naudojantis namų elektros lizdu trunka 4–8 valandas, todėl tokių automobilių savininkai negali leistis į ilgesnes keliones.

Gegužės 20 ir 21 dienomis vykusioje Elektra varomo transporto asociacijų konferencijoje pristatyta įmonės „Power Japan Plus“ bei Kiūšiū universiteto sukurta baterija gali jau netrukus išspręsti šią problemą.

„Ryden“ dvigubos anglies baterijos yra pigesnės, saugesnės ir visiškai perdirbamos. Jų sėkmės paslaptis – paprastumas. Baterijų anodai ir katodai gaminami iš anglies, o organinės kilmės elektrolitas leidžia jonų srovei tekėti atskirai.

Naujosioms baterijoms nereikia jokių brangių metalų ar medžiagų, todėl jos nuo pat gamybos pradžios turėtų būti gana pigios.

Jos taip pat išsiskiria stabilia temperatūra ir neįkaista naudojamos ar įkraunamos, todėl jomis varomi elektromobiliai išvengtų gaisro pavojaus ir jiems nereikėtų brangios aušinimo sistemos.

Šioms baterijoms nekenkia visiškas iškrovimas, o įkrauti ir vėl išeikvoti jas galima net 3 tūkst. kartų, kol baterijos ima prarasti savo savybes. Šiuolaikinių elektromobilių baterijos gali būti įkraunamos tik 300–500 kartų, kol ima mažėti jų talpa.

Pirmosios „Ryden“ baterijos bus naudojamos kosmoso palydovuose ir medicinos prietaisuose. Jų kol kas planuojama pagaminti nuo 500 iki 5 tūkst. per mėnesį, o kai bus gauta licencija šias baterijas naudoti elektromobiliuose, gamintojas planuoja pradėti masinę gamybą.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.