Septyni patarimai, kaip nusipirkti geriausią naudotą automobilį

Perkant naudotą automobilį yra gerokai daugiau darbo, nei tik patikrinti, ar nusižiūrėtas automobilis yra geros būklės.

Perkant automobilį nebūna kvailų klausimų – domėkitės viskuo, kas kelia abejonių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Perkant automobilį nebūna kvailų klausimų – domėkitės viskuo, kas kelia abejonių.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2015-02-07 19:08, atnaujinta 2018-01-13 20:21

Pirmiausia jį reikia išsirinkti ir ne visuomet geriausias būdas tai padaryti yra paklausyti draugų rekomendacijų. Šie septyni patarimai padės jums išsirinkti ir nusipirkti geriausiai jums tinkantį naudotą automobilį.

1. Suskaičiuokite, kokią sumą galite išleisti

Dar prieš atsiversdami skelbimus internete ar važiuodami į automobilių turgų apskaičiuokite, kokią sumą galite išleisti automobiliui. Nepamirškite įtraukti ir išlaidų draudimui, perregistravimui, patikrai servise bei tepalų keitimui.

Taip pat labai geras sprendimas yra atidėti 10 proc. automobilio vertės siekiančią sumą galimiems neplanuotiems gedimams.

Tiksliai žinant maksimalią sumą nebeliks pagundų dairytis į naujesnius ir brangesnius automobilius, o nusipirkę automobilį nesibaiminsite, kad kam nors sugedus mašina stovės kieme iki kol sutaupysite remontui.

2. Gerai apgalvokite savo poreikius

Nesirinkite automobilio pagal tai, kas madinga, ir tai, ką jums siūlo aplinkiniai. Pirmiausia, įvertinkite savo realius poreikius.

Priklausomai nuo per metus nuvažiuojamo atstumo pasirinkite degalų tipą – kad ir kokie būtų populiarūs dyzeliniai automobiliai, jie neatsiperka važinėjant nedaug.

Įvertinkite, kas svarbiau – galia ar ekonomiškumas.

Apgalvokite, kokio dydžio automobilio jums reikia. Jei važinėjate vienas ar dviese ir nevežiojate daug daiktų, didelis sedanas ar miesto visureigis tikrai nereikalingas, o jei turite vaikų, įsidėmėkite modelius, kurių didžiausia salono erdvė.

Jei jums svarbiausia stilius ir komforto priedai, tai taip pat nėra gėdinga.

Sudarę savo prioritetų sąrašą lengviau susigaudysite visoje modelių gausybėje ir nepasiduosite emocijoms. Pagal šį sąrašą ir numatytą kainą galite pradėti žvalgytis po skelbimus ir išsirinkti 5-7 jums labiausiai patinkančius modelius.

3. Paskaitykite automobilininkų diskusijų forumus

Perkant naudotą modelį labai svarbu jo patikimumas ir tipiškos „ligos“. Pasidomėkite apie išsirinktus modelius išsamiau ir įvertinkite galimas jų silpnas vietas bei taisymo išlaidas. Tam labai tinka automobilių mėgėjų forumai internete, kuriuose savininkai diskutuoja apie savo automobilius.

Bet nenusiminkite, jei rasite visų automobilių trūkumų – negendančių mašinų paprasčiausiai nebūna. Tiesiog įvertinkite dažniausių gedimų rimtumą ir įsiklausykite į esamų savininkų pastebėjimus.

Jie daugiausiai žino ir apie išlaidas eksploatacijai, tikrąsias degalų sąnaudas, pravažumą, valdymo savybes, erzinančias smulkmenas ir t.t.

Tokie „namų darbai“ jums gali sutaupyti labai daug pinigų. Pasidomėję nusižiūrėtais automobiliais susiaurinkite savo ieškomų modelių sąrašą iki 3-4.

4. Apžiūrai išsirinkite daugiau nei vieną automobilį

Labai daug žmonių nusiperka patį pirmą apžiūrėtą automobilį, jei tik šis neturi didelių trūkumų. Vis tik automobilis yra pakankamai rimtas pirkinys, kad jam išsirinkti skirtumėte daugiau laiko.

Jei dairotės į tokius modelius, kuriuose anksčiau nesate važiavę, pirmiausia keliaukite į automobilių turgų, nes ten galima vienu kartu apžiūrėti daugiau automobilių ir pabandyti, ar patikęs modelis „lips prie širdies“.

Gali būti, kad išbandžius modelį nepatiks sėdėsena, važiavimo komfortas, matomumas, erdvė salone ar dar daugybė dalykų, kuriuos sunku apibrėžti objektyviu vertinimu, bet jie turi labai daug reikšmės naudojant automobilį kasdien.

Jei nusprendėte rinktis automobilį iš skelbimų internete, taip pat susitarkite bent su keletu pardavėjų, nes išbandę kelis automobilius iš eilės lengviau pajusite jų skirtumus ir kuris labiau patinka.

5. Nepasiduokite emociniam spaudimui

Patyrę automobilių pardavėjai moka įkalbėti žmones ir priversti ilgai negalvoti. Itin dažnai emocinį spaudimą patiria moterys.

Jei pardavėjas juokiasi iš jūsų klausimų, nukreipia temą, išsisukinėja nuo prašymo patikrinti automobilį servise, neleidžia pačiam pavairuoti automobilio, puola pirmas atidaryti durelių, bagažinės, kapoto, spausti mygtukų arba tvirtina, kad yra dar vienas pirkėjas, labai didelė tikimybė, kad jis kažką slepia.

Atsiminkite – perkant automobilį kvailų klausimų nebūna ir jūs turite teisę prekę gerai apžiūrėti bei išbandyti.

Kad ir kaip pardavėjas bandytų jus įtikinti, kad kito tokio gero automobilio nerasite, naudotos mašinos nėra deficitas. Net jei nusižiūrėtą automobilį tikrai nupirks kažkas kitas, neabejokite, kad rasite ne prastesnį.

6. Pasitikėkite nuojauta

Net jei automobilis atrodo tvarkingas, bet jūs jame nesijaučiate gerai, nepirkite jo. Net jei kartu į apžiūrą važiavę artimieji įtikinės mašiną pirkti, laikykitės savo nuomonės.

Automobilyje kasdien praleidžiame daug laiko, todėl važiavimas turi būti malonus, o jei pirksite nenorimą modelį arba abejosite savo pasirinkimu, šias emocijas prisiminsite nuolatos.

7. Tikrinkite dokumentus

Prieš sumokėdami pardavėjui kruopščiai patikrinkite automobilio dokumentus. Atkreipkite dėmesį, ar yra galiojanti techninė apžiūra, jei taip – iki kada ji galioja.

Paprašykite pardavėjo parodyti jo asmens dokumentą, kad įsitikintumėte, ar jis tikrai parduoda savo automobilį.

Atidžiai užpildykite pirkimo-pardavimo sutartį, įskaitant ir tokius iš pirmo žvilgsnio mažareikšmius dalykus kaip vieta ir laikas.

Jei perkate automobilį su užsienietiškais dokumentais, paprašykite įrodymų, kad pardavėjas tikrai turi teisę jums automobilį parduoti. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar automobilis nėra iš JAV, Šveicarijos ar kokios nors egzotiškos valstybės, nes kitaip jums teks susimokėti muito mokestį.

Jei kyla nors menkiausias įtarimas, nebijokite atsisakyti pirkti automobilį. Veltui sugaištas pusdienis yra menkesnė netektis, nei galimos vėlesnės problemos.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.