Ką automobilyje privalo turėti kiekvienas vairuotojas?

1. Liemenė su atšvaitais

Nors kai kurių naujų automobilių gamintojai atsarginio rato nebeįtraukia į komplektaciją, ekspertai be atsarginės padangos važinėti nepataria.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Nors kai kurių naujų automobilių gamintojai atsarginio rato nebeįtraukia į komplektaciją, ekspertai be atsarginės padangos važinėti nepataria.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 4:25 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:06 PM

1. Liemenė su atšvaitais

Jeigu automobilio gedimas užklupo tamsiu paros metu, prieš lipdami lauk, pirmiausia turėtumėte apsivilkti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę. Ji ne tik padės jus pastebėti pravažiuojantiems automobiliams, bet ir duos ženklą, jog patekote į bėdą ir greičiau padės sulaukti pagalbos. Taip pat privaloma iš karto įjungti ir avarinę automobilio šviesos signalizaciją, jei tik ji veikia.

2. Avarinis stop ženklas

Jei neveikia automobilio avarinės šviesos arba buvote priverstas sustoti blogai matomoje vietoje, būtina pastatyti avarinį ženklą.

Kelių eismo taisyklės nurodo, kad jeigu automobilis sugedo tokioje vietoje, kur kiti eismo dalyviai pastebėtų likus mažiau kaip 100 metrų, vairuotojas turi pastatyti avarinio sustojimo ženklą: ne arčiau kaip 50 m atstumu (maždaug 60 žingsnių) nuo sustojusio automobilio ne gyvenvietėse, ir ne mažiau kaip 25 m atstumu (apie 30 žingsnių) gyvenvietėse.

Pasak policijos atstovės M.Kazanovič, tai padės numatyti kliūtį ir sumažinti greitį artėjant iki ne vietoje sustojusio automobilio. „Šie atstumai parinkti taip, kad vairuotojas važiuodamas leistinu greičiu sugebėtų suspėti sureaguoti į kliūtį. Net jei jis avarinį ženklą pamatytų per vėlai, tai padės išvengti didesnės nelaimės ir apvažiuoti sustojusį ne vietoje automobilį“, – sakė ji.

3. Pirmosios pagalbos vaistinėlė

Joje sukomplektuoti sterilūs ir palaikomieji tvarsčiai, sterilios medicininės pirštinės, žirklės ir pirmosios pagalbos teikimo atmintinė – kad prireikus būtų galima suteikti greitą pirmąją pagalbą ir higieniškai aptvarstyti žaizdas. Taip pat dažniausiai vaistinėlėse įtraukta didelė speciali antklodė, skirta nukentėjusiajam paguldyti ir užkloti.

Tačiau privalomajame sąraše nėra tirpalų žaizdų ar nubrozdinimų dezinfekcijai, vis dėlto toks dalykas – pvz. natrio chlorido tirpalas, gali labai praversti kelionėje, ypač jei turite vaikų. Juo galima nuplauti ne tik žaizdas, bet ir pažeistas akis.

4. Gesintuvas

Reakcija ir gesintuvas gali greitai ir saugiai užkirsti kelią dar didesnei nelaimei kelyje gaisro atveju. Pagal dabar galiojančią tvarką, įprastam lengvajam automobiliui pakanka 1 kg arba 1 l talpos gesintuvo. Atkreipkite dėmesį, jog gesintuvas privalo būti užplombuotas, o jo galiojimo terminas nepasibaigęs.

Nesilaikant Saugaus eismo automobilių įstatymo nuostatų ir Kelių eismo taisyklių gresia nemalonumai – ne tik būsite nepasirengę kritinėms situacijoms, bet ir galite susilaukti baudos nuo 5 iki 11 eurų.

5. Dokumentai

Vairuotojo pažymėjimas, transporto priemonės registravimo, techninės apžiūros dokumentai yra būtini, taip pat ir vairuotojų privalomojo civilio atsakomybės draudimo liudijimas – pasidomėkite, ar su jūsų privalomuoju draudimu yra teikiama nemokama pagalba kelyje arba nelaimingų atsitikimų draudimas.

Nėra privaloma, tačiau visada pravartu turėti dvi kopijas eismo įvykio deklaracijos – jeigu patekote į eismo įvykį ir jame nėra sužeistų bei nenukentėjo trečiųjų asmenų turtas, o eismo įvykio dalyviai sutaria dėl kaltininko ir aplinkybių – policijos kviesti nereikia ir sutaupysite laiko. 6. Atsarginis ratas ir pakėliklis

Nors kai kurių naujų automobilių gamintojai atsarginio rato nebeįtraukia į komplektaciją, automobilių ekspertai Lietuvos keliuose be atsarginės padangos važinėti nepataria. Reguliariai patikrinkite slėgį atsarginėje padangoje arba turėkite pompą.

Pakėliklis taip pat yra daugelio automobilių bagažinėje – patikrinkite, ar jis funkcionuoja, ar mokėtumėte juo naudotis. Statistika rodo, kad bent dešimtadalis bėdų kelyje būna susiję su problemomis dėl padangos.

7. Tempimo lynas

Ne visus automobilius galima tempti, tačiau jeigu užklimpote arba įvažiavote į griovį, šis pagalbinis įrankis labai pravers. Taip pat paminės geru žodžiu jus ir vairuotojas, kuriam turėdami šį lyną pagelbėsite bėdoje.

8. Užvedimo gnybtai

Nors dažniausiai akumuliatoriai bėdų kelia žiemą, reguliariai nepasitikrinus ar tiesiog neįkrovus akumuliatoriaus, jis gali išsikrauti pačiu netinkamiausiu metu ir šiltuoju sezonu. Pasitikrinkite automobilio instrukcijoje, ar galima ir kaip taisyklingai naudoti juos jūsų automobilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.