Kaip perkelti automobilio numerius ir nepatekti į bėdą

Valstybinių numerių perkėlimas – nesudėtinga procedūra, tačiau nežinodami taisyklių labai greitai galite tapti įstatymų pažeidėjais. „Regitroje“ yra nustatyta ganėtinai griežta numerių rezervavimo ir išdavimo tvarka, kurią mėginantiems apeiti žmonėms automatiškai skiriama sukčiaus etiketė.

Numerio perkėlimu daugiausiai naudojasi išskirtinius ženklus įsigyję vairuotojai.<br>Andriaus Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Numerio perkėlimu daugiausiai naudojasi išskirtinius ženklus įsigyję vairuotojai.<br>Andriaus Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Feb 3, 2016, 12:32 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 10:02 AM

Internete galima rasti ne vieną skelbimą, kuriame siūloma įsigyti išskirtinius automobilio numerius.

Kaip perkelti automobilio valstybinius numerius ir neprisidaryti problemų?

Tačiau Lietuvoje tokie mainai nėra niekaip reglamentuoti ir apskritai, yra nelegalūs, o valstybiniai numeriai gali būti parduodami tik kartu su visa transporto priemone.

Taigi jų perdavimas naujam savininkui įmanomas tik pasitelkiant „pagalbines“ priemones – fiktyvų automobilio perregistravimą arba tarkime, parduodant numerius kartu su mažą vertę turinčia mašina.

Pigiau nei pirkti naujus

Kitas aktualus klausimas – turimų valstybinių numerių perkėlimas ant kito to paties savininko automobilio.

Šiuo atveju viskas gerokai paprasčiau, tačiau veiksmų laisvės ribota – jei pardavęs ar išregistravęs turėtą mašina tuo pat metu neįsigijote naujos, numerius turite palikti saugojimui.

Kaip pasakojo „Regitros“ transporto priemonių registracijos metodikos skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Raudonis, klientų norinčių perkelti turimus numerius arba palikti juos saugojimui pasitaiko neretai.

Pašnekovo teigimu, dažniausiai tai yra išskirtiniai numeriai, už kuriuos klientas yra sumokėjęs papildomus pinigus, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai žmonės tiesiog prie jų prisirišę.

„Vieniems nauji valstybiniai numeriai reiškia iš naują pradžią, istorija tarsi pradedama nuo nulio. Kartais žmonės nerimauja ir dėl galimai blogos turėto automobilio praeities“, – pasakojo specialistas.

Perkėlimas kainuoja 6,66 euro, taigi tai yra gerokai pigiau nei į pirkti 15 eurų kainuojančius naujus numerius, tuo atveju, jei įsigyjamas automobilis pirmą kartą registruojamas Lietuvoje.

Laikyti namie – nelegalu

Saugojimas pasirinktame „Regitra“ padalinyje taip pat kainuoja 6,66 euro per metus. Deja, nėra numatytas joks mažesnis laikotarpis jos užsakymui ar pratęsimui, tačiau numerius atsiimti galėsite kada panorėję, t. y. laukti visų metų nereikės.

Jei per metus klientas numerių neatsiima, laikantis nustatytos tvarkos jie yra sunaikinami.

Jei nuspręsite numerius pasilikti sau, pateksite į tikrą „pilkąją zoną“, kadangi tai nėra reglamentuota.

Nors teisiškai pasiimti numerius nėra draudžiama – sankcijos ar baudos nėra taikomos, tačiau iš tiesų tai galite padaryti tik sukčiaudami, pavyzdžiui, pranešę, kad juos praradote.

Dėl potencialios galimybės tvirtinimui ant vogtos mašinos toks numeris įtraukiamas į policijos duomenų bazes net tik Lietuvoje, bet ir šalyse, su kuriomis mūsų šalies teisėsauga keičiasi informacija.

„Vėliau numerius užsidėti galėtumėte, tačiau gali nutikti taip, kad kurioje nors duomenų bazėje nebus panaikinta paieška ir kils rimtų problemų“, – komentavo A.Raudonis.

Taupyti tokiais nelegaliais metodais jis nepataria. Anot specialisto, dėl tokių machinacijų galite lengvai įkliūti ir užsienyje.

Nepatogi perkėlimo tvarka

Sąžiningiems lietuviams tokia griežta perkėlimo tvarka kelia nepatogumų, nes parduodant automobilį „Regitroje“ turi apsilankyti ir pardavėjas, ir pirkėjas.

Pirmasis rašo prašymą dėl numerių saugojimo, o antrasis – įsigyja naujus.

A.Raudonis pastebėjo, kad numerių saugojimo paslauga itin paranki žmonėms, įsigyjantiems vardinius numerius.

Specialistas pasakojo, kad 1448 eurų kainuojantys numeriai dažniai dedami ant naujų ar apynaujų lizingo būdu įsigyjamų transporto priemonių.

„Tokiais atvejais net parduodant automobilius į užsienį numeriai paliekami saugoti, o transporto priemonėms priskiriami laikinieji ženklai“, – sakė pašnekovas.

Vardiniai – vis populiaresni

Išskirtinių ženklų populiarumas šalyje pastebimai auga. „Regitros“ duomenimis, 2015 m. iš viso buvo parduoti 103 vardiniai numeriai. Palyginimui, 2014 m. ir 2013m. lietuviai įsigijo 81 vardinį numerį, o 2012 m. – 66.

Iš viso Lietuvoje jau buvo parduoti 986 vardinių numerio ženklų. Anot A.Raudonio, sunku pasakyti, kiek iš jais pažymėtų automobilių važinėja gatvėmis, nes dalis numerių yra saugomi.

Populiariausi iš numerių, kuriuos kiekvienai raidžių serijai rezervuoja pati „Regitra“ lietuvių gretose išlieka deriniai, kurie baigiasi skaičiais „777“, „888“ ir „999“.

Taip pat rinkdamiesi tokius 144,81 euro kainuojančius numerius tautiečiai itin mėgsta skaičių derinį „001“ ir „111“. Likę kombinacijos yra ne tokios populiarios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.