5 priežastys, dėl kurių verta pirkti dyzelinį automobilį

Dyzeliniai automobiliai Lietuvoje yra itin populiarūs ir sudaro gerokai daugiau nei pusę šalies automobilių parko.

Dyzeliniai automobiliai jau seniai nebėra juodais dūmų kamuoliais besispjaudantys aplinkos teršėjai.<br>Gamintojo nuotr.
Dyzeliniai automobiliai jau seniai nebėra juodais dūmų kamuoliais besispjaudantys aplinkos teršėjai.<br>Gamintojo nuotr.
Dyzeliniai automobiliai jau seniai nebėra juodais dūmų kamuoliais besispjaudantys aplinkos teršėjai.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Dyzeliniai automobiliai jau seniai nebėra juodais dūmų kamuoliais besispjaudantys aplinkos teršėjai.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 1:13 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:50 PM

Skaičiuojama, kad mažiausiai 65 proc. privačių automobilių parko Lietuvoje modeliai su dyzeliniais varikliais. Komercinio transporto sektoriuje šis skaičius yra dar didesnis. 

Jie brangesni už benzininius, bet mažesnė degalų kaina ir ne tokios didelės vidutinės sąnaudos dyzelinius automobilius daro itin patraukliais.

Lietuviai džiaugiasi vienu mažiausių dyzelinui taikomų akcizo mokesčių, tačiau yra ir daugiau priežasčių, dėl kurių verta įsigyti tokiais degalais varomą mašiną.

1. Geriau išnaudojama galia.

Dyzelinio variklio sūkių diapazonas yra pastebimai mažesnis nei benzininio.

Tai reiškia ribotą maksimalų greitį, tačiau šį trūkumą kompensuoja didesnis sukimo momentas, kuris leidžia dyzeliniam automobiliui greičiau įsibėgėti, vežti didesnius krovinius arba tempti sunkesnę priekabą.

Palyginimui, “Audi Q7“ su 3,0 l  dyzeliniu varikliu išvysto 240 AG galią ir 550 Nm sukimo momentą, o su 3,0 l benzininiu motoru – 333 AG ir 440 Nm.

Taigi nors benzininis motoras turi daugiau galios ir gali pasiekti didesnį greitį, bet važinėjant miesto režimu savo galią efektyviau išnaudoja modelis su dyzeliniu varikliu.

2. Mažesnės degalų sąnaudos.

Didesnis energetinis efektyvumas reiškia mažesnes degalų sąnaudas, su kuriomis standartiniams benzininiams automobiliams konkuruoti yra praktiškai neįmanoma.

Vien dėl degalų prigimties dyzeliniai varikliai yra nuo 25 iki 30 proc. taupesni. Dėl to dyzelinis 3 serijos BMW, išvystantis 180 AG, gali būti ekonomiškesnis už benzininį „Smart“, kurio motoras išspaudžia vos 70 AG.

Atskirais atvejais vidutinės degalų sąnaudos gali būti netgi mažesnės nei skelbia gamintojas.

3. Geriau išlaikoma vertė.

Vienos didžiausių transporto rinkos tyrimais užsiimančių kompanijų ALG duomenimis, kompaktiški dyzeliniai automobiliai per trejus metus nuo pirkimo išlaiko iki 63 proc. savo vertės.

Tuo tarpu benzininiams automobiliams šis skaičius siekia 53 proc., o hibridiniams – 55 proc.

Modeliai su dyzeliniais varikliais yra brangesni, o naujesnio automobilio kaina gali skirtis daugiau nei tūkstančiu eurų.

Tačiau didesnė paklausa rinkoje taip pat garantuoja, kad parduodami transporto priemonę atgausite didesnę pinigų sumą.

4. Laiko patikrinta technologija.

Transporto priemonės su dyzeliniais varikliais eksploatuojamos jau ne vieną dešimtmetį.

Šis motorai itin populiarūs komercinės paskirties modeliuose, o pastaraisiais metais netgi persikėlė į lenktynių trasas.

Dyzeliniuose automobiliuose taip pat nėra problemos dėl mažesnės salono erdvės ar bagažinės talpos, kurią užima didžiulės akumuliatorių baterijos.

Siekiantiems didesnio patikimumo pirkėjams mechanikai rekomenduoja rinktis paprastesnius dyzelinius variklius.

Mažesniu slėgiu dirbanti senesnės kartos įpurškimo sistema, o galbūt netgi variantas be turbokompresoriaus sunaudos šiek tiek daugiau degalų, tačiau leis ženkliai sumažinti eksploatacijos išlaidas.

5. Ilgaamžiškumas.

Dėl didesnio suspaudimo laipsnio dyzeliniai varikliai yra pagaminti itin tvirtai.

Degalų tiekimo sistemos dažniausiai yra jų silpnoji vieta, tačiau likę detalės gali atlaikyti didžiulį krūvį.

Neatsitiktinai net keletas dyzelinių „Mercedes-Benz“ be variklių keitimo yra įveikę daugiau nei 1,4 mln. kilometrų.

Galbūt nenorėsite taip ilgai turėti vieno automobilio, tačiau jei potencialus pirkėjas žinos, kad dar ilgai važiuos, parduoti bus lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.