Įsisiautėję ratlankių vagys virto tikru vairuotojų košmaru

Vasaros sezoną prašmatnūs lengvojo lydinio ratlankiai yra paklausi prekė, todėl  nesnaudžia ir vagys. Blogiausia tai, kad tikimybė rasti savo numylėtą automobilį „basą“ yra gąsdinančiai didelė net tuo atveju, jei jis stovi garaže.

Vasarą ratlankiai – mėgstamas vagių grobis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasarą ratlankiai – mėgstamas vagių grobis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prašmatnūs lengvojo lydinio ratlankiai yra vagių mėgstamas grobis.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Prašmatnūs lengvojo lydinio ratlankiai yra vagių mėgstamas grobis.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

Jul 20, 2016, 3:08 PM, atnaujinta May 18, 2017, 8:29 AM

Vilniaus apskrities policija skelbia, kad nuo gegužės 1 dienos iki dabar užregistruotos devynios automobilių ratlankių vagystės, tačiau dažniausiai apvagiamos ne pavienės transporto priemonės, taigi nukentėjusiųjų skaičius yra gerokai didesnis.

Visi atvejai tiriami, o paskutinis buvo užregistruotas birželio 28 d. Tuomet iš Statybininkų gatvėje esančio garažo buvo pavogti keturi ratlankių su padangomis komplektai. Birželio mėnesį panašios vagystės registruotos Ateities gatvėje, Pilaitės prospekte ir Šiltnamių gatvėje.

Kituose miestuose vagys taip pat nesnaudžia – socialiniuose tinkluose pasirodo vis daugiau nuotraukų, kuriose užfiksuoti be ratų likę automobiliai, o vairuotojai prašo pagalbos surasti vagis.

Nėra saugūs net garažuose

Sostinėje keturiais atvejais buvo „nuauti“ kieme stovintys automobiliai, tiek pat vagysčių buvo įvykdyta garažuose, vienu atveju – net iš sandėliuko.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius pažymėjo, kad nusikaltimų duomenų bazės analizė nerodo ratlankių vagysčių padažnėjimo.

Anot pareigūno, dažnai nutinka taip, kad trumpuoju periodu kurias nors detalės ilgapirščiai pamėgsta labiau, tačiau tai nerodo ilgalaikių tendencijų.

„Pagal tai, ką matome iš kasdien maždaug tūkstančio registruojamų įvykių, įskaitant ir šios rūšies nusikaltimus, ratlankių vagystės niekuo neišsiskiria“, – kalbėjo pašnekovas.

Dalis vairuotojų nuo vagių bando saugotis „slapukais“ – specialiais kitokios formos varžtais. Bet jie dažniausiai vagis pristabdo tik trumpam.

Pigiausių pataria vengti

Vis tik „Monza“ ratlankių centro direktoriaus pavaduotoja Jolanta Traškina patikino, kad ratų užraktai yra gera priemonė saugant ratlankius nuo vagysčių. Patys įmantriausi „slapukai“ turi specialius žiedelius, dėl kurių paprastu raktu jų netgi neįmanoma pasiekti.

„Patiems pigiausiems „slapukai“ yra universalų atsukimo raktą, su kuriuo ratus vagys greitai gali atsukti. Tačiau su kokybiškais užraktais greitai susitvarkyti nepavyks, o jiems sugaištas laikas yra svarbus faktorius“, – kalbėjo įmonės atstovė.

Ji prisimena keletą atvejų, kai klientai atvykę įsigyti ratų veržlių pasakojo, kad visų brangesnius ratlankius turėjusių kaimynų automobiliai buvo apvogti, tačiau jų mašinų vagys neįveikė.

„Požeminiame garaže stovėjusio kliento automobilio visų ratų varžtus atsuko, bet neįveikę „slapukų“ taip ir paliko stovėti“, – vieną iš incidentų atpasakojo pašnekovė.

Tačiau „slapukais“ vadinamus ratų užraktus arba specialiąsias veržles naudojantys vairuotojai turėtų kruopščiai saugoti kartu gaunamą sukimo galvutę.

„Pametus tą raktą jau patiems automobilių savininkams tenka elgtis kaip vagims. Būna, kad žmonės tokiu atveju važiuoja į servisus, pjausto tuos užraktus suvirinimo aparatais“, – nemalonią situaciją iliustravo ji.

Pasirūpinti galvučių kopijomis

Pagal kiekvieno slapuko komplekto kodą taip pat galima pagaminti atsukimo galvutės kopiją. Ji kainuoja 20 eurų, tačiau tuomet laukti teks dar ilgiau. Dėl šios priežasties išsiblaškiusiems žmonėms, J. Traškina siūlo iškart įsigyti dvi galvute ir vieną iš jų laikyti saugioje vietoje.

„Būna, kad klientas važiuoja, tarkime, pasikeisti tepalų ir servise dėl to tenka atsukti ratą. Ten kažkam paduoda tą galvutę, o paskui ir pamiršta“, – įprastą scenarijų nupasakojo pašnekovė.

Pašnekovė pastebėjo, kad „slapukų“ teiraujasi daugumą brangius ratlankius įsigyjančių klientų.

Ano jos, ratų užraktu besirenkantys pirkėjai neretai kruopščiai patikrina, kurio gamintojo produktas yra patikimiausias.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, ar automobilio ratai prisukami veržlėmis, ar varžtais, žinoti koks yra jų sriegis ir ilgis. Taigi nenuostabu, kad skirtingiems modeliams ir „slapukai“ yra nevienodi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.