Į avariją pateko automobilis su vasarinėmis padangomis. Kas liks kaltas?

Visi Lietuvos keliais važinėjantys automobiliai jau turi būti apauti žieminėmis padangomis.

Jei į avariją patektų automobilis su vasarinėmis padangomis, draudikai tikrintų, ar avarija įvyko ne dėl jų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Jei į avariją patektų automobilis su vasarinėmis padangomis, draudikai tikrintų, ar avarija įvyko ne dėl jų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Mūsų šalyje privalu su žieminėmis padangomis važinėti nuo lapkričio 10 iki kovo 31 dienos, bet ne visi to paiso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mūsų šalyje privalu su žieminėmis padangomis važinėti nuo lapkričio 10 iki kovo 31 dienos, bet ne visi to paiso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei į avariją patektų automobilis su vasarinėmis padangomis, draudikai tikrintų, ar avarija įvyko ne dėl jų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Jei į avariją patektų automobilis su vasarinėmis padangomis, draudikai tikrintų, ar avarija įvyko ne dėl jų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Nov 21, 2016, 3:28 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:20 AM

Tačiau gausybei vairuotojų vasaros sezonas vis dar nesibaigė. Šiek tiek atšilus orams gatvėse vėl padaugėjo vairuotojų, kurie nespėjo pasikeisti padangų į žiemines.

Važiuoti pavojinga

Reikalavimui pasikeisti padangas nepaklusę vairuotojai ne tik baudžiami 28–43 eurų bauda, bet ir automobilis pripažįstamas techniškai netvarkingu, anuliuojama jo techninės apžiūros kortelė ir nebeleidžiama važiuoti toliau.

Šįmet vairuotojai negali pasiteisinti ir orais – lapkritį į Lietuvą atėjo tikra žiema, o menką atšilimą naktimis keičia besiformuojantis plikledis.

Esant minusinei temperatūrai vasarinių padangų guma sukietėja ir ima nebekibti prie kelio dangos, stabdymo kelias gerokai pailgėja, o pasitaikius plikledžiui automobilis gali nevaldomai nučiuožti nuo kelio arba atsitrenkti į kitą automobilį.

Žala – iš savo kišenės

Draudikai neslepia – įvykus avarijai padangų nepasikeitęs vairuotojas nukenčia dvigubai. Jam ne tik reikia remontuoti savo automobilį, bet tenka atlyginti žalą kitam vairuotojui.

„Jeigu vairuotojas eksploatuoja transporto priemonę su vasarinėmis padangomis po lapkričio 10-osios, ji laikoma techniškai netvarkinga, tokią transporto priemonę draudžiama eksploatuoti.

Todėl jeigu avarija įvyksta dėl padangų, tokie įvykiai pripažįstami nedraudžiamaisiais ir žalą kaltininkas privalo atlyginti pats“, – tvirtino bendrovės „Lietuvos draudimas“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Jis pabrėžė, kad lapkritį eismo įvykių paprastai net sumažėja, nes vairuotojai pradeda naudoti žiemines padangas ir dėl to automobiliai tampa saugesni.

„Apskritai pereinamasis laikotarpis iš rudens į žiemą yra gana klastingas vairuotojams, nes oro ir vairavimo sąlygos gali staigiai suprastėti, o kol vairuotojai prie to pripranta, užtrunka ilgiau.

Didžiausiu išbandymu vairuotojams tampa pirmasis plikledis arba rimtas snygis, po kurio pasikeičia vairavimo sąlygos, kelio danga tampa slidi.

Mūsų statistika rodo: staigiai pasikeitus kelio sąlygoms avarijų skaičius išauga net 70–80 procentų.

Tiesa, vėliau vairuotojai prisitaiko prie prastesnių eismo sąlygų ir važiuoja atsargiau.

Vairuotojams patartume jau nuo spalio vidurio būti pasiruošusiems keisti savo vairavimo įpročius – slidžia danga reikia važiuoti mažesniu greičiu, laikytis didesnio atstumo nuo priekyje važiuojančio automobilio ir atsargiau, ramiau manevruoti“, – tvirtino pašnekovas.

Vertina kiekvieną avariją

Jei automobilio padangas jau pasikeitėte į žiemines, bet patekote į eismo įvykį su kitu automobiliu, riedėjusiu su vasarinėmis padangomis, šį faktą būtina užfiksuoti nuotraukomis ir pranešti draudimo įmonei – tai labai svarbu nustatant, kas kaltas dėl įvykio.

„Jei vairuotojas, kurio automobilis vis dar su vasarinėmis padangomis, į eismo įvykį pateko po lapkričio 10-osios, kai šių padangų naudojimas nebegalimas, tokiu atveju turi būti analizuojamos įvykio aplinkybės ir nustatomas priežastinis ryšys.

Jei būtų nustatyta, kad vasarinės padangos turėjo įtakos eismo įvykiui, žala gali būti neatlyginama.

Remiantis Draudimo įstatymu, automobilis su sezonui netinkamomis padangomis yra prilyginamas techniškai netvarkingam“, – sakė bendrovės „ERGO Insurance“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

„Kiekvieną kartą išsiruošus į kelionę rekomenduojame atidžiai įvertinti kelio dangos būklę, kuri gali kelti pavojų ne tik žiemą, bet ir vėlyvą rudenį.

Jei miestų gatvėse eismo sąlygos geros, dar nereiškia, kad įsukus užmiestyje į miškų apgaubtą kelią, važiuojant tiltais laukia tas pat.

Tai ypač būdinga dabartiniam metų laikui.

Svarbu nepamiršti, kad mažesnis greitis yra pati paprasčiausia priemonė norint išlaikyti automobilį kelyje ir nenuslysti nuo jo – nesvarbu, ar kelio danga sausa, ar padengta sniego ir ledo sluoksniais“, – įspėjo draudimo bendrovės atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.