Septyni paprasti būdai, kaip sumažinti degalų sąnaudas

Kas nenorėtų, kad automobilis mažiau sunaudotų kiek įmanoma mažiau degalų? Vienas smulkus pokytis galbūt ir nepakeis sąskaitų, tačiau pritaikius kelis patarimus, įmanoma sumažinti išlaidas.

Degalų sąnaudas galima sumažinti gana paprastai.<br>123rf.com nuotr.
Degalų sąnaudas galima sumažinti gana paprastai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2017, 10:06 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:33 PM

Autoserviso „Bosch“ Vilniuje direktorė Loreta Pupiuvienė dalinasi pagrindiniais patarimais, kurie gali padėti sutaupyti.

1. Šildymo sistemos naudojimas

Norint sutaupyti, šildymo sistemą vertėtų įjungti tik jau važiuojant automobiliu, nes įjungta šildymo sistema atima iš variklio šilumą ir taip didina degalų sąnaudas.

„Jeigu nesinori važiuoti visiškai šaltame automobilyje, galite įjungti sėdynių šildymą arba bent jau šildymo sistemą naudoti itin mažu pajėgumu“, sakė L.Pupiuvienė.

Šaltas automobilis kažin ar ką nors gali džiuginti, tačiau protingai naudodami šildymo sistemą neabejotinai sutaupysite degalų.

2. Venkite staigaus pagreitėjimo ir stabdymo

Venkite staigaus pagreitėjimo bei, jei įmanoma, staigaus stabdymo. Jeigu galite, stenkitės stabdyti varikliu.

Ši paprasta taisyklė ne tik sumažins sąnaudas, bet ir apsaugos jus kelyje. Ne vienas vairuotojas būtų dėkingas, jei daugiau žmonių vairuotų protingai ir stabdytų ramiai. Juk niekas nenori pakliūti į situaciją, kurioje reikėtų staigiai stabdyti.

3. Tinkamai pripūstos padangos

Pripūstos padangos iki rekomenduojamo lygio sumažins degalų sąnaudas bei užtikrins saugumą kelyje.

Slėgį reikėtų tikrinti šaltose padangose. Važiuojant automobiliui, sušyla padangų guma bei taip padidėja slėgis. Todėl sudėtinga tiksliai nustatyti slėgį, jei padangos vis dar šiltos.

4. Tvarkingas automobilis

Techniškai tvarkingas automobilis neabejotinai svarbi priežastis, kuri padeda taupyti degalų sąnaudas.

Automobilio patikrinimas autoservise modernia įranga galimas už prieinamą kainą. Ši smulki paslauga gali užkirsti kelią ir rimtesniems gedimams. Vis dėlto, svarbu paminėti, jog net ir smulkūs automobilio gedimai padidina sąnaudas.

5. Lėtesnis važiavimas

Norint sutaupyti degalų, vienas iš geriausių būtų yra tiesiog sumažinti greitį. Vienodas greitis sumažins apkrovas tenkančias automobilio mazgams.

Taip pat verta esant galimybei jungti kuo aukštesnę pavarą ir išlaikyti žemesnius variklio sūkius. Šis patarimas daugumai greičiausiai ne naujiena, tačiau visuomet galima išbandyti jį praktiškai, nes jis iš tiesų veikia.

6. Ratlankių svoris

Dideli, platūs ratlankiai vairuotojų mėgstami dėl grožio. Bet siauresni, mažesni lengvo lydinio ratlankiai padės sutaupyti degalų.

Be to, mažesnio skersmens padangos taip pat kainuoja gerokai pigiau.

7. Kondicionieriaus naudojimas

Kondicionierius taip pat naudoja nemažai degalų.

Pasak L.Pupiuvienės, nenaudojant kondicionieriaus degalų sąnaudos gali sumažėti net iki 20 procentų.

Šį patarimą verta prisiminti jau atšilus orams.

Vairavimas laikantis šių septynių paprastų principų ne tik leis sutaupyti šiek tiek pinigų, bet dauguma iš šių metodų padės ir kelyje jaustis saugiau ir jums, ir jūsų artimiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.