Automobilio paruošimas pavasariui: į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Nors kovas šiemet labiau primena žiemos vidurį, ilgėjančios dienos ir vis ryškiau šviečianti saulė leidžia tikėtis, kad pavasaris vis dėlto jau visai čia pat. Apie būtinybę ruošti automobilį pavasariui primena ir artėjantis balandis, kuomet reikės keisti žiemines padangas į vasarines.

Tinkama automobilio priežiūra padės išvengti rimtesnių gedimų.<br>newspress.co.uk nuotr.
Tinkama automobilio priežiūra padės išvengti rimtesnių gedimų.<br>newspress.co.uk nuotr.
Tinkama automobilio priežiūra padės išvengti rimtesnių gedimų.<br>Gamintojo nuotr.
Tinkama automobilio priežiūra padės išvengti rimtesnių gedimų.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-27 10:21

Visgi specialistai perspėja, kad pasiruošimas šiltajam metų sezonui padangų pakeitimu nesibaigia. Ką reikėtų žinoti keliaujant pas automobilių meistrą ir kokios informacijos jo teirautis?  

Kokia vasarinių padangų būklė?

Padangos automobiliui – tai lyg batai žmogui. Metų laikai pasižymi skirtingomis oro bei eismo sąlygomis, todėl savo transporto priemonę būtina joms pritaikyti.

Važinėdami su savo funkcionalumą beveik praradusiomis padangomis ne tik papildomai apkraunate savo automobilį, bet ir netiesiogiai didinate eismo įvykio riziką.

Transporto priemonę ruošiant pavasariui, mechaniko paprašykite atidžiai įvertinti jūsų vasarinių padangų protektoriaus gylį bei nusidėvėjimą.

Numatykite, kokiais keliais jums tenka daugiausiai važinėti ir, atsižvelgiant į tai, mechanikas įvertins, kiek dar laiko jos jums tinkamai tarnaus.

Kaip automobilis atrodo po žiemos?

Žiema automobiliui yra tikras išbandymų metas. Drėgmė, šaltis ir įvairios ore bei ant kelio dangos paviršiaus esančios cheminės medžiagos leidžia susidaryti korozijos židiniams bei kitiems pažeidimams.

Mechaniko būtinai paprašykite atidžiai įvertinti kėbulo, dugno, stabdžių ir pakabos būklę.

„Žiemą ant kelio gausiai pilamos druskos bei kitos cheminės medžiagos. Labai dažnai jos pažeidžia kėbulo dažus, pakabos elementus, užteršia stabdžių diskų darbinį paviršių. Į šiuos pažeidimus tikrai negalima žiūrėti pro pirštus.

Mechaniko derėtų paprašyti juos įvertinti ir, reikalui esant, pašalinti.

Šaltis labai daug žalos padaro įvairioms guminėms detalėms. Jos gali sutrūkinėti ir nebeveikti tinkamai, todėl jas būtina patikrinti“, – pataria oficialaus „Toyota“ ir „Lexus“ atstovo „Mototoja“ serviso vadovas Romas Žalnierukynas.

Ar reikia keisti eksploatacinius skysčius?

Žiemą automobiliai intensyviau naudoja ir įvairius eksploatacinius skysčius, todėl juos būtina patikrinti, papildyti arba pakeisti.

Būtinai paprašykite, kad mechanikas įvertintų stabdžių, aušinimo sistemos, vairo stiprintuvo skysčių bei variklio alyvos lygį. Esant galimybei, žiemai skirtas priemones reikėtų pakeisti į vasarines.

„Vairuotojams derėtų turėti omenyje, kad žieminiai ir vasariniai skysčiai skiriasi savo sudėtimi ir funkcionalumu.  Pavyzdžiui, kasdien naudojamas vasarinis langų valymo skystis turi daugiau priedų, reikalingų kokybiškam valymui.

Tuo tarpu žieminio formulė sukurta taip, kad, net ir esant žemai temperatūrai, kuo efektyviau kovotų su apnašomis ir neužšaltų“, – dėsto serviso vadovas.

Kokia yra salono ir variklio oro filtrų būklė?

Žiemą keliuose nepalyginamai daugiau dulkių, druskų ir kitų smulkių dalelių, kurios neišvengiamai patenka į automobilio salono bei variklio oro filtrus.

Dėl to sumažėja į juos patenkantys šviežio ir švaraus oro srautai. Specialistai rekomenduoja pavasarį juos būtinai išvalyti arba pakeisti. Tokia, regis, visai paprasta procedūra pastebimai pagerina vairavimo patirtį.

Specialistų teigimu, oro filtrams ypatingą dėmesį turėtų skirti tie vairuotojai, kurie pavasarį susiduria su alergijomis.

Kaip apsisaugoti nuo saulės?

Šviečianti saulė – tai vienas didžiausių šiltojo metų laiko džiaugsmų. Tačiau jos spinduliai turi ir šalutinių efektų.

Ryški saulė trukdo aiškiai matyti, o ilgesnės kelionės metu automobilio salonas paprastai smarkiai įkaista. Su šiomis problemomis galima kovoti labai paprastomis priemonėmis.

„Savo automobilio salone visada reikėtų turėti akinius nuo saulės. Jeigu turite vaikų ar augintinių, reikėtų pasirūpinti ir specialiomis užuolaidėlėmis.

Tiesa, derėtų turėti omenyje, kad šių priemonių kokybė ir kainos gali labai smarkiai skirtis. Pasikonsultuokite su serviso darbuotojais. Jie jums padės rasti optimalų variantą“, – teigia R. Žalnierukynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.