Gyventojų kantrybė iššseko: vilkikų eilės ir vairuotojų keiksmažodžiai nuodija gyvenimą

Agrastų gatvės gyventojams kiekvienas savaitgalis – siaubas: prie jų namų suvažiuoja daugybė sunkvežimių, kurių muitinės paslaugas teikianti įmonė neįsileidžia į savo teritoriją.

Gyventojams išseko kantrybė – dėl vilkikų, stovinčių visai šalia namų Agrastų gatvėje, jie pasiskundė savivaldybei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojams išseko kantrybė – dėl vilkikų, stovinčių visai šalia namų Agrastų gatvėje, jie pasiskundė savivaldybei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skelbimas ant kolonėlės įspėja, kad netrukus vanduo nebus tiekiamas.
Skelbimas ant kolonėlės įspėja, kad netrukus vanduo nebus tiekiamas.
Valerijus (priekyje) ir Genadijus kasdien stebi vairuotojų gyvenimą.
Valerijus (priekyje) ir Genadijus kasdien stebi vairuotojų gyvenimą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 7:26 PM, atnaujinta Apr 28, 2019, 7:27 PM

Išmetamosios dujos, triukšmas, dulkės, vairuotojų triaukščiai keiksmažodžiai, jų paliekamos šiukšlės, tarp sunkvežimių atliekami gamtiniai reikalai.

Keletą metų tokius nepatogumus kentusiems Agrastų gatvės Aukštuosiuose Paneriuose gyventojams išseko kantrybė – jie kreipėsi į savivaldybę dėl kiekvieną savaitgalį prie pat langų statomų daugybės vilkikų.

Tuo metu tolimųjų reisų vairuotojai, kelias dienas priversti laukti muitinės procedūrų, skundėsi apgailėtinomis sąlygomis: Agrastų gatvėje šalia automobilių stovėjimo aikštelės nėra ne tik vandens rankoms nusiplauti, bet ir biotualeto.

Naktį lango neatidarysi

Sunkvežimių vairuotojai stebėjosi, kad per poilsio dienas Agrastų gatvėje buvo beveik tuščia. Niekas neišėjo nei sode pasėdėti, nei šašlykus kepė. Į tai aplinkiniai gyventojai atsakė, kad slėptis namuose verčia būtent vilkikai.

Kam malonu pramogauti lauke, kai daugybės sunkvežimių ratai kelia dulkių debesis?

„Gerai, kad dabar ne žiema, nereikia visą naktį variklio birbinti besišildant kabinoje“, – kalbėjo vienas vilkiko vairuotojas.

Bet Agrastų gatvės gyventojai tikino, kad ir dabar sunkvežimiai valandas stovi įjungtais varikliais, leisdami tirštus dūmus.

Sykį anksčiau atsikėlęs Agrastų gatvėje gyvenantis Genadijus nutarė suskaičiuoti net iki Panerių memorialo išsirikiavusius vilkikus. Paaiškėjo, kad jų – 54.

Genadijus stebėjosi: miesto pakraščiuose pilna vietų vilkikams statyti, bet jie suvažiuoja po namų langais.

O bjauriausia diena, jo žodžiais, – pirmadienis. Tą rytą būna daugiausia vilkikų, pažymėtų Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos valstybiniais numeriais.

Kitas Agrastų gatvės gyventojas Valerijus pasakojo, kad neturėdami ką veikti vilkikų vairuotojai tarškindami įrankiais krapšto variklius. „Visai kaip automobilių remonto dirbtuvėse“, – šypsojosi jis.

Iki Vakarų Europos – toli

Pirmadienį, antrąją Velykų dieną, baltarusis Valerijus su kolega pusryčiavo vilkiko kabinoje. Į Agrastų gatvę jis atvažiavo dar penktadienį, tačiau atlikti muitinės procedūrų nespėjo. Tad teko laukti iki antradienio.

„Dirbant tolimųjų reisų vairuotoju teko aplankyti daug šalių. Paprastai, jei prieš poilsio dienas nespėji sutvarkyti dokumentų, vilkikus įleidžia į muitinės teritoriją arba į saugomą aikštelę.

Kai kur Vokietijoje pastačius sunkvežimius tokiose aikštelėse net įteikia 20 eurų vertės čekį.

Gali įsigyti maisto produktų ar papietauti, gali naudotis nemokamu dušu, tualetu“, – pasakojo Valerijus iš Žlobino. Apie tokias paslaugas Agrastų gatvėje galima tik pasvajoti. Šalia aikštelės, kur statomi vilkikai, yra tik buitinių atliekų konteineris.

Anot Valerijaus, gerai bent tiek, kad šalia – Panerių geležinkelio stotis, o joje yra tualetas: „Jeigu jo nebūtų, tarp vilkikų ir šalia esantis miškas būtų pyragėliais nusėtas.“

Muitinės paslaugas teikianti įmonė „Ferogama“ ne tik neįleidžia į tuščią savo teritoriją, bet ir Agrastų gatvėje nepastatė biotualeto vairuotojams.

„Taip, visa tai kainuoja, bet ir vežėjai moka už paslaugas.

Iki Vakarų Europos Vilniui dar labai toli“, – atsiduso baltarusis. Jis tikino, kad vairuotojai stengiasi nešiukšlinti, sustoję išjungti vilkikų variklius, nes supranta aplinkinių gyventojų skundus.

Teko žiūrėti televizorių

Jei būtų galėjęs sunkvežimį palikti saugomoje aikštelėje, Valerijus ilgąjį savaitgalį būtų spėjęs net aplankyti savo namus Baltarusijoje: „Negalime netgi į Vilnių nuvažiuoti, esame priversti vilkikų kabinose tūnoti. Juk net trumpam išvažiavęs gali grįžęs rasti perpjautą puspriekabės tentą.“

Ukrainiečiui Anatolijui ilgąjį savaitgalį taip pat teko pralaukti Agrastų gatvėje.

Vairuotoją iš Kijevo irgi stebino, kad muitinės paslaugas teikiančios įmonės aikštelė tuščia, joje budi apsaugininkas, draudžiantis įvažiuoti į vidų.

Atlikus muitinės patikrą Anatolijus atvežto krovinio Vilniuje nepaliks – gabens jį į Taliną.

Kelias dienas vilkiko kabinoje vairuotojas praleido žiūrėdamas televizorių.

Vienintelė vandens kolonėlė vairuotojams – prie geležinkelio stoties. Bet ant jos kabo skelbimas, kad dėl mažo vartotojų skaičiaus ji bus panaikinta.

Tolimųjų reisų vairuotojų nuomone, yra atvirkščiai: įmonė „Vilniaus vandenys“, čia nepajėgdama surinkti mokesčių, nutarė kolonėlę geriau panaikinti. Nesvarbu, kad ja naudojosi daugybė vairuotojų.

Genadijus pasakojo, kad kiekvieną savaitę sulaukia vairuotojų vizitų. Jie prašo vandens.

Jo reikia ne tik maistui gaminti, bet ir nusiprausti. Genadijus ne kartą įsitikino, kokie tolimųjų reisų vairuotojai išradingi: kai kurie iš paprasto bako sugeba net dušą pasigaminti.

Genadijui pažįstamas tolimųjų reisų vairuotojų gyvenimas ant ratų. Jis pats 38 metus sėdėjo prie sunkvežimio vairo.

Už vietą reikės sumokėti

Bendrovės „Ferogama“ vadovas Jonas Viesulas žadėjo, kad netrukus padėtis pasikeis.

„Jau ruošiame vilkikams vietą, išardėme nenaudojamą pastatą. Tačiau visa tai kainuoja.

Tad įmonės teritorijoje už dyką statyti sunkvežimių tikrai neleisime. Juk privalėsime užtikrinti vilkikų, krovinių saugumą“, – kalbėjo J.Viesulas.

Jis abejojo, ar ši paslauga prigis – mat vilkikų vairuotojai pageidauja, kad aikštelės įmonėje būtų nemokamos.

J.Viesulo žodžiais, daugybė vairuotojų jo vadovaujamoje įmonėje muitinės procedūrų visai neatlieka, o į Agrastų gatvę užsuka tik nakvoti: „Vilkiko plento šalikelėje nepastatysi.

Vairuotojai žino ramias vietas, ten ir suvažiuoja. Tai visos Europos problema.“

Įmonės direktorius džiaugėsi, kad į Agrastų gatvę užsuka policininkai ir baudžia sunkvežimių vairuotojus, nekreipiančius dėmesio į sunkiajam transportui stovėti draudžiančius ženklus.

„Suprantu ir užjaučiu gyventojus. Jų reikalavimai yra teisėti“, – sakė J.Viesulas.

Kelio ženklus pavogė

Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis įsitikinęs, kad savivaldybė Agrastų gatvėje padarė viską, tad gyventojams reikia kreiptis į policiją.

Savivaldybė įrengė kelio ženklus, kurie draudžia sunkiajam transportui stovėti Agrastų gatvėje nuo Baltosios Vokės gatvės iki „Ferogamos“ teritorijos.

Tie ženklai šiemet buvo pradingę, tad savivaldybei teko juos vėl įrengti.

Jis žinąs, kad vienintelė aikštelė Agrastų gatvėje per maža tokiam vilkikų skaičiui, todėl jie statomi draudžiamoje atkarpoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.