Lietuvą skalbė gausus lietus

Audringi orai Lietuvoje tęsiasi. Vilniuje antradienį po pietų prasidėjo audra: iš dangaus pasipylė lietus, ėmė žaibuoti. Lyja ir kitose Lietuvos vietose.

Vilnių nuplovė lietus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnių nuplovė lietus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 20, 2014, 4:40 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:31 PM

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) pranešė, kad stiprus žaibavimas nepridarė didelių bėdų. Pranešta, kad 16 val. 09 min. žaibas trenkė į Maišiagaloje esantį gyvenamąjį namą. Ten nusiųstos ugniagesių-gelbėtojų pajėgos.

Sinoptikai įspėja, kad antradienį antroje dienos pusėje, rytinėje šalies dalyje ir naktį daugelyje šalies rajonų numatomi smarkūs lietūs, perkūnija, škvalas, kai kur galima kruša.

Vėjo gūsiai škvalo metu sieks 17–22 metrus per sekundę, vietomis, daugiausia šiaurės rytinėje šalies pusėje, iki 27 metrų per sekundę, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Pirmadienio vakarą ir antradienio naktį Lietuvoje stipriai lijo ir žaibavo, dėl žaibų iškrovų Lietuvoje kilo mažiausiai keturi gaisrai. Ugniagesiai gelbėtojai 10 kartų per parą vyko šalinti ant važiuojamosios dalies nuvirtusių medžių.

Žmonių aukų ir traumų juose pavyko išvengti, tačiau šie gaisrai gyventojams padarė nemažų nuostolių, nuniokodami gyvenamuosius namus, ūkinius pastatus, vasarnamius bei kitą turtą. Įspėjama, jog artimiausiomis dienomis perkūnija nesitrauks.

Audros metu patariama:

Žaibuojant ir griaudžiant geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, antenas.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Jeigu audra užklupo lauke, reikėtų nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, reikėtų nedelsiant skubėti į krantą.

Be elektros paliko 8 tūkst. vartotojų 

Antradienio popietę praūžus audrai ir škvalui elektros neteko apie 8 tūkst. vartotojų. Daugiausia gyventojų be elektros liko Panevėžio regione. 

„Prasidėjo nuo Pietų Lietuvos ir per Vilnių, per Ukmergės pusę, per Panevėžį perėjo ir nuėjo per visą Lietuvą į viršų ta škvalo banga ir  šiuo momentu (20 val. duomenimis. - Red.) be elektros energijos yra likę apie 8 tūkst. vartotojų“, - BNS  informavo bendrovės „Lesto“ Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis. 

Pasak jo, daugiausia vartotojų be elektros yra likę Panevėžio regione - apie 3 tūks., Vilniaus regione - apie 2 tūkst., Alytaus ir Utenos regione  - 1,5 tūkst. vartotojų. 

„Gedimai kol kas kontroliuojami, svarbu, kad jų nebūtų daugiau. Kai pastarąsias dienas dėl perkūnijos buvo sugadinami įrenginai, tai  dabar gedimai  yra ne tik dėl perkūnijos, bet ir dėl stipraus vėjo verčiamų medžių, - sakė E.Pareigis. 

„Lesto“ atstovo teigimu, Vilniaus mieste ir priemiesčiuose didelio vėjo, skirtingai nei Ukmergės regione, nebuvo, todėl elektros sutrikimų vartotojai nejaučia. 

„Iš tų poros tūkstančių elektros neturinčių Vilniaus regiono vartotojų, apie 400 yra Vilniaus rajone, 500 - Šalčininkų rajone ir likusi dalis - Trakų rajone - toliau nuo Vilniaus“, - teigė E.Pareigis, pasak kurio, daugiausia gedimų fiksuojama miškingose vietovėse. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus pareigūnai BNS teigė, kad stiprus lietus ir žaibavimas Vilniuje ir aplinkiniuose Rytų Lietuvos rajonuose nepridarė didelių bėdų. 

* * *

Jei užfiksuosite audros šėlsmą ir padarinius, laukiame jūsų nuotraukų ir video bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.