Alyvuogės dažomos juodai?! Kuo?

Žalių alyvuogių niekas nedažo, o štai juodas dažo gudrūs gamintojai, norintys, kad jas pirktų nieko neišmanantys vartotojai. Kas tas paslaptingasis dažas geležies gliukonatas, kuris alyvuoges padaro „nuostabiai gražiai juodas“?

Daugiau nuotraukų (1)

nevartok.lt

Jul 13, 2012, 11:44 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:55 AM

„Dirbau ne vienerius metus Ispanijoje. Draugai serbai juokdavosi, kad Lietuvoje nusipirksiu savo rinktų, gražiai juoda spalva nudažytų alyvuogių. Manau, žmonės turi žinoti apie dažomas alyvuoges. Keista, kad apie tai Lietuvoje trūksta informacijos“, – nevartok.lt rašė iš emigracijos sugrįžęs raseiniškis Tomas.

Tad ar Tomo pateikta informacija yra teisinga? Klausiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų: kokiu tikslu juodose alyvuogėse naudojamas priedas – dažas geležies gliukonatas? Ar tokiu būdu gamintojas dažo alyvuoges, kad jos įgautų juodą spalvą?

„Lietuvos higienos norma „Leidžiami naudoti maisto priedai“ leidžia naudoti E 579 geležies gliukonatą ir E 585 geležies laktatą alyvuogėms, patamsėjusioms nuo oksidacijos. (Jų kiekis reglamentuojamas 150g/kg perskaičiavus į geležį). Geležies gliukonatai, laktatai dedami į sūrymą, kad sūdymo metu patamsėjusi nuo oksidacijos spalva taptų vienoda. Dažas naudojamas suvienodinti nevienodos fermentacijos alyvuogių spalvą”, – nevartok.lt sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Tad jau kyla pas paprasčiausias klausimas - kokios natūralios spalvos būna alyvuogės? Kokie reikalavimai keliami konservuotoms alyvuogėms?

„Alyvuogės yra kaulavaisiai, augantys ant alyvmedžių. Alyvuogės nesunokusios yra žalios spalvos. Žalios alyvuogės, nesubrendusios yra aštraus skonio, kad skonis sušvelnėtų, gamintojai jas įdaro įvairiais įdarais: paprika, migdolais, marinuoja, sūdo. Pilnai subrendusios alyvuogės yra juodai melsvos spalvos. Tamsiose alyvuogėse ypač gausu flavonoidų, nuo to priklauso juodai purpurinė alyvuogių spalva. Tamsios, natūraliai prinokusios brandinamos statinėse su sūrimu, jos tampa juodos, sultingos, švelnios. Alyvuogių ženklinimo etiketėse yra informacija apie alyvuogių skersmenį 70/90; 140/160; 3300/200, tai reiškia, kad 1 kg alyvuogių tenka nuo 200 iki 300 smulkių alyvuogių vaisių. Vaisiai indelyje turi būti vienodo dydžio, vienodos formos“, – nevartok.lt aiškino R. Sadūnaitė.

Specialistė pridūrė, kad alyvuogės yra kasdieninis Viduržemio jūros regiono gyventojų maisto raciono maistas, kurio veikliosios medžiagos padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, jose gausu vitamino E, riebalų rūgščių, flavonoidų, antioksidatorių ir kitų organizmui naudingų veikliųjų medžiagų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.