10 priežasčių, kodėl progresiniai mokesčiai Lietuvai kenksmingi

Už socialinį teisingumą kovojantieji nuolat spekuliuoja progresinių mokesčių korta. Kad kitą kartą išgirdus šiuos pasiūlymus nesusisuktų galva, siūlau paskaityti apie šių mokesčių žalą.

Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Žiobrys

2012-07-15 12:07, atnaujinta 2018-03-18 03:37

1. Daug uždirbantys ir taip sumoka daugiau mokesčių: vienišas pilietis, turintis du vaikus valstybei atseikėja 390 Lt mokesčių, kad gautų 800 Lt atlyginimą „į rankas“. Uždirbantis 5000 Lt sumoka 3630 Lt mokesčių.

2. Progresiniai mokesčiai yra jau dabar. Imkime skaičius iš aukščiau: atlyginimų skirtumas – 6,3 kartai, o mokesčių – 9,3 kartų.

Mitas, kad progresiniais mokesčiais mes apmokestintume pralobusius milijonierius ar šiaip blogus žmones. Tiesa ta, kad didžiausias oficialias (!) algas gauna aukščiausio lygio specialistai – IT specialistai, finansininkai, fizikos, chemijos, biochemijos, farmacijos specialistai. Ką tai reiškia?

3. Šie specialistai paklausūs visame pasaulyje. Jiems nekiltų problemų susirasti gerai apmokamo darbo užsienyje. Šiuo metu atlyginimų skirtumas jiems dar per mažas, kad ryžtųsi emigracijai, bet jei mokesčiai išaugtų, pajamos sumažėtų – kodėl ne?

4. Daug uždirbančiam darbuotojui jau dabar gaila sumokėtų tūkstančių valstybei. Jei jam pakels mokesčius – kodėl gi nepasinaudojus lietuvių puikiai taikomu vokeliu?

5. Šie specialistai gauna didžiausias algas ne už gražias akis, o todėl, kad jie geriausi. Būdami gabiausi, jie mokesčius sugebėtų sumažinti. Ne, ne tik per vokelius, o ir legaliai. Yra daug formų, kaip tą padaryti, reikia tik motyvacijos. Didesni mokesčiai – puiki motyvacija.

6. Paprastam žmogui sunku patikėti, bet patiems geriausiems ne darbo trūksta, o laiko. Juos nuolat kviečia ir kviečia kur nors padirbėti papildomai, pasistengti, dažniausiai visai ne toje pačioje darbovietėje. Tam, kad šis gabus žmogus atsisakytų poilsio, jį reikia motyvuoti pinigais, kuriuos jis paskui atidirba. Bet jei absoliučiai didžiąją dalį teks atiduoti mokesčių pavidalu – kam plėšytis?

7. Šie žmonės yra patys veikliausi ir kuria darbo vietas. Aritmetika paprasta: gavę ir sutaupę mažiau – mažiau ir darbo vietų sukurs.

8. Kuo valstybė surenka daugiau mokesčių, tuo ji ne tik perskirsto daugiau, bet daugiau išleidžia sau aptarnauti. Taip jau yra.

9. Valdžia vilioja užsienio įmones, kurios čia kurtų darbo vietas. Ir ne bet kokias, o aukštos kvalifikacijos. Pvz. vien prikviestas „Barclays“ per metus sumokėjo keliasdešimt milijonų litų mokesčių įdarbinusi specialistus, gerokai didesne nei vidutine alga. Jei mokesčiai čia būtų didesni, manot, atsirastų daugiau tokių kompanijų? Ne, Latvijoje rastų tokių pačių gerų specialistų.

10. Galiausiai tenka paneigti „geležinį“ mitą, kad kitose valstybėse progresiniai mokesčiai yra ir tai veikia. Deja, Lietuvoje neveiks. Kitose valstybėse nėra tokios didelės emigracijos, kitose valstybėse šešėlis nėra toks didelis, kitos valstybės nėra taip stipriai priklausomos nuo užsienio įmonių kuriamų darbo vietų kaip Lietuva.

Manau akivaizdu, kad įvedus progresinius mokesčius Lietuvai bus padaryta didesnė žala nei nauda, bet jei socialinio teisingumo vis tiek reikia – šiuos mokesčius bus galima rinkti iš Lietuvoje likusių bedarbių ir pensininkų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.