Partijų finansavimas iš biudžeto veda valstybę į diktatūrą

Šiuo metu valstybėje galiojanti partijų finansavimo iš biudžeto praktika turi savo privalumų ir trūkumų, tačiau svarbu įvertinti bendrą tendenciją, jos įtaką visuomenės gyvenimui. Partijos pagal paskutinius trejų rinkimų rezultatus gauna dotacijas iš biudžeto.

Mūsų valstybė palaipsniui degraduoja dėl ydingo partinės sistemos finansavimo modelio. M. Patašiaus nuotr.
Mūsų valstybė palaipsniui degraduoja dėl ydingo partinės sistemos finansavimo modelio. M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandr Butrimovič

Aug 1, 2012, 5:15 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:16 PM

Politikoje dažnai būna atvejų, kai opozicinės partijos laimi rinkimus vien dėl to, kad partijos iš valdančiosios koalicijos savo darbais diskredituoja pačios save. Tokiu būdu opozicinės partijos tik kritikuodamos valdžią gauna svarų visuomenės pasitikėjimą įvairiuose rinkimuose.

Kitą vertus, piliečiai, rinkdami partiją (-as) finansavimui iš savo piniginės, vargu ar vadovaujasi paskutinių trejų rinkimų rezultatais, o verčiau remiasi partijų įgyvendintais darbais, atsižvelgia į politikų reputacijas.

Akivaizdu, kad tarp dviejų partinės sistemos finansavimo dalių, viena dalis yra grindžiama kiekybiniais duomenimis, o kita - kokybiniais, kyla konfliktinė situacija.

Be to, partijų dotacijos apimtis nuo 2007 metų iki 2009 ųjų padidėjo nuo 41,42 proc. iki 63,15 proc., nors absoliuti suma partijų pajamų sumažėjo nuo 36,21 mln. iki 19,65 mln. litų (Vyriausiosios Rinkimų Komisijos duomenys).

Kai didžiausia dalimi (50-70 proc.) partijų finansavimas priklauso nuo valstybinių dotacijų, tada jis tampa prioritetinis. Ir nesvarbu, kaip dirba Seimas, kaip dirba Vyriausybė, svarbiausia partijoms - laimėti rinkimus, o visuomenės interesas, partinės sistemos finansavimas iš privačių šaltiniu virsta anomalija, valstybės tarnautojų darbas piliečių gerovei - nereikalingu politikoje spektakliu.

Mūsų valstybė palaipsniui degraduoja dėl ydingo partinės sistemos finansavimo modelio. Motyvuoti, padorūs politikai yra nereikalingi realioje politikoje, jų paskirtis - būti partijų “vitrina” po rinkimų ir iki rinkimų. Todėl politikoje formuojasi arba jau yra suformuotos asmenų grupės, kurios turi vienintelį tikslą - laimėti rinkimus, o tai žlugdo kūrybinę konkurenciją tarp valstybės tarnautojų, kartų kaitą pagal partinę ideologiją, visuomenės vertybes.

Sumodeliuokime situaciją, kai tam tikra partija buvo tarp trijų daugiausiai vietų laimėjusių partijų paskutiniuose rinkimuose ir Seime turi valdančiąją daugumą (apie 80 Seimo narių), Vyriausybės ministrų kabinetas susideda vien iš šitos partijos atstovų. Absoliuti valdžia yra absoliučiai pavojinga, todėl valstybėje įsiviešpatauja totali korupcija, savivalė, tačiau ši partija iškart prieš kitus rinkimus į Seimą gaus didžiausią dotaciją iš biudžeto. Iš tikrųjų partijų finansavimas iš biudžeto yra kelias diktatūros link dėl tokių priežasčių:

- politikai nesuinteresuoti visomis išgalėmis, širdimi, protu dirbti piliečiams;

- politikai koncentruojasi vien ties rinkimų rezultatų;

- partinės sistemos finansavimas nesureguliuotas pagal politikų darbo Seime pasiekimus;

- politiko profesija tampa demagogijos, aktorystės rūšimi;

- diktatūra yra aukščiausia šios sistemos pakopa, kai viena partija gauna 70-90 proc. pajamų iš visos sumos dotacijoms;

- partinės tradicijos formuojasi ant nomenklatūrinių politinių technologijų;

- politikoje yra slopinama kūrybinė konkurencija.

Taigi partijų finansavimo modulis yra žalingas visuomenės interesams. Jis remiasi daugiau autoritarinių režimų kriterijais, motyvacijomis, kai klanai valdo nepaisydami piliečių nuomonės.

Aleksandr Butrimovič

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.