Kodėl negerbiu Lietuvos kelių policijos

Ko Alytaus policijos pareigūnai tyko šeštadienio vidurnaktį prie rekonstruojamos Naujosios ir Žuvinto gatvių sankryžos? Tokių vairuotojų, kurie susimaus per vietinių Alytaus gatvių eismo taisyklių egzaminą ir kirs sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui.

Ar Alytaus policininkų tikslas - ne užtikrinti eismo saugumą, kad neaiškiai paženklintoje sankryžoje vairuotojai nedarytų klaidų, o gaudyti tuos, kurie tuos ženklus neteisingai suprato? S. Jarmalio nuotr.
Ar Alytaus policininkų tikslas - ne užtikrinti eismo saugumą, kad neaiškiai paženklintoje sankryžoje vairuotojai nedarytų klaidų, o gaudyti tuos, kurie tuos ženklus neteisingai suprato? S. Jarmalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Aug 10, 2012, 2:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:11 AM

Jų tikslas - ne užtikrinti eismo saugumą, kad neaiškiai paženklintoje sankryžoje vairuotojai nedarytų klaidų, o gaudyti tuos, kurie tuos ženklus neteisingai suprato. Dėl to gatvėje nebus saugiau. Ir dėl to jie neverti pagarbos.

Alytaus centre pusvalandį po vidurnakčio jie mane sustabdė, nes degant raudonam šviesoforo signalui kirtau minėtą rekonstruojamą sankryžą. Buvau linkęs diskutuoti, galbūt dėl to kitą valandą praleidau policijos mikroautobuse.

Aš vilnietis, Alytuje lankiausi gal trečią kartą gyvenime. Tuokart šeštadienio naktį važiavau iš visame pasaulyje garsios grupės koncerto, vykusio Kaune, į Varėną. Įvažiavęs į Alytų iš Kauno pusės važiavau Naująja gatve.

Dešinioji gatvės pusė buvo aptverta statybininkų tvoromis, už kurios kur ne kur tamsoje šmėkščiojo kelio ženklai.

Naktį sankryža buvo tuščia. Važiuoti tiesiai negalėjau, nes dėl kelio rekonstrukcijos priešais stovėjo ženklas „plyta“. Degę raudonas šviesoforo signalas, bet prie šviesoforo pritvirtinta rodyklė, leidžianti sukti į dešinę. Parodžiau posūkio signalą ir pasukau į dešinę. Tuomet, norėdamas tęsti kelionę tiesiai, pasukau į kairę, kur kelkraštyje stovinčiame mikroautobuse tykojo pareigūnas.

Pareigūno tvirtinimu, kirtau sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui.

Ir kodėl turėčiau tai daryti? Buvau blaivus, nepažįstamame mieste, o namuose laukė du maži vaikai.

Pareigūnui pasakiau, kad dėl šios situacijos būčiau linkęs ginčytis, nes dėl neapgalvotų kelio ženklų situacija šioje sankryžoje nėra aiški – aš parodžiau posūkio signalą ir sukau į dešinę, tiesiai važiuoti ir galimybės nėra.

Tuomet pareigūnas mane pasikvietė į savo mikroautobusą. Keletą kartų panosėn kišo KET knygelę, kurioje nurodytas mano pažeidimas. Nenorėjau ginčytis, buvo gerokai po vidurnakčio. Norėjau miego, todėl pareigūnų mikroautobuse valandėlę nusnūdau, mano mašinoje laukė žmona, gerai, kad ne nėščia.

Pareigūnai protokolą rašė valandą. Kai tai pradėjo nervinti, sarkastiškai užklausiau, ar pareigūnai negalėtų protokolo atsiųsti paštu. Šie užuominos nesuprato. Atsakymas, žinoma, ne. Matyt, nėra nustatyti reikalavimai, per kiek laiko pareigūnas turi surašyti protokolą.

Kai sėdau į savo automobilį, laikrodis rodė 01 val. 40 min. Ant protokolo buvo parašyta, kad buvau sustabdytas 0 val. 40 min.

Žinia, kirsti sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui yra vienas rimčiausių KET pažeidimų.

Rizikuoju mėnesiui netekti vairuotojo pažymėjimo. Ir dabar jo neturiu – tik laikiną dokumentą, nes turėsiu apsilankyti Administracinėje komisijoje, kur ir bus svarstomas mano nusižengimas.

Pareigūnai, užuot pasirūpinę, kad ženklai sankryžoje būtų aiškūs ir nekeltų grėsmės eismo saugumui (gali būti, kad mano manevras dienos metu pavojų keltų, todėl mano nuomone, užtektų tiesiog nuimti rodyklę, leidžiančią sukti į dešinę), tyko tokių žioplių, kaip aš.

Net neabejoju, kad nebuvau pirmas ir ne paskutinis, įkliuvęs šioje sankryžoje. Ir ko gi daugiau pareigūnams čia tykoti? Viršyti greitį čia nėra net galimybių, o neblaiviems vairuotojams išvengti policijos galima iš tiesų pasukus į dešinę.

Dėl kietakakčių pareigūnų, kuriems svarbu po vidurnakčio patykoti pažeidėjų ir juos bausti, užuot išgirdus argumentus, sugaišau geros pusantros valandos vidurnaktį, ne ilsėdamas, o sėdėdamas pareigūnų mikroautobuse ir dar sugaišiu valandą, kai dalyvausiu mano pažeidimo svarstyme. Sumokėsiu 100 ar 200 litų baudą ir nebegerbsiu pareigūnų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.